www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Turbo 2000 kot stacionarna antena
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.38

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zeus je napisal/a:
Prilagajam skice poslikano z fotom kajti skener moram zamejati kartuše.

Ob tem stavku sem se nasmejal Laughing .

Drugače pa bom poizkusil z idejo od Aly-a, žica navzdol ker pa nimam 5 meterskega stropa bom to verjetno počel jutri, zunaj ob lepem vremenu Smile .

Najlepša hvala za pojasnila Angel
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zraven kartuš mi tud sken nek ne dela..le prazno mi pokaže ko kaj skeniram.Bom poštimal..čene pa nov kopirnik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem anteno uspešno namestil in pomeril, ter nastavil njen SWR, ki je za to, da sem to počel prvič presenetljivo dober Smile . Kaže namreč 1.1 - 1.2 odbitih valov od antene. Tako da mislim da je to kar uredu.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super.Za eksperiment odklopi tisto žico in boš koj opazil razliko zakaj radijal..Mimogrede pravimo takim antenam s po tremi ali štirimi radijali ground plane antena ali po domače tudi kar gepejka.Gp antena
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda SWR se močno poveča. Me pa zanima koliko izgubim s to žico navzdol, kot če bi imel 4 radiale pod kotom 45° ?
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tam nekje bo seveda malenkost boljša..seveda bi z radijali malo bolj iskoristil sevalni dijagram in dobitek.So pa tudi drugi dejavniki pomembni..višina antene,teren,upliv zgradb in predmetov okoli antene,kabel..Čimanjši je swr ,bližji si da izseva celotno moč oddajnik in s tem ni nevarnosti, da se pregreje postaja.Slab swr pomeni tudi realno to npr. da oddajaš s 4w postajo antena pa izseva komaj 1wat ..zato pravijo dobra antena je pol postaje.Malo poeksperimentiraj še z radijali..CB imajo povečinoma vertikalne antene..Lahko uporabiš tudi žični dipol 2krat lambda četrt dolgo žico.Na sredi napajalni kabel. Ampak taka antena je enaka kot tvoja z radijalom navzdol, le razliko da je horizontalno postavljena.Slabo je ker so druge po večini vertikalke za cb in bi ne dobro prejemal.Sčasoma lahko sam izdelaš ali nabaviš kako gpjko če te bo stvar pritegnila..Probaj ti bo zanjimivo..in če dobro narediš vidiš kam nese 4w ali več.Ni vse le dober swr pomembno je kje antena je..da iz nje potegneš največ. Kadar nimaš prostora pač koristiš kjer moraš za namestitvijo.Preizskusi
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če uporabljaš radijale je lahko ta antena pritrjena potem na kakem kolu ali cevi kot nosilec na travniku na višini nekaj metrov. Radijale navzdol pod omenjenim kotom..konce žic zaključiš z izolatorji..npr take kot uporabljajo pri ele.pastjirih to so jajčni izolatorji.Skozi drugo luknjo pretaknit drugi kabel ali vrv in pod kotom 45st. napet ter privezat na kole zabite v zemljo okoli antene..Tako narediš z ostalimi radijali..Po potrebi malo dopopravit da je swr kolikortoliko najmanjši in za prvo silo bi bilo..Tako da je po videzu po prikazanih slikcah.Drugače pa sama antena brez radijalev ne dela dobro na kolu kot so ti kolegi opisali
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zeus, najlepša hvala za tvojo obširno razlago, sedaj mi je vse skupaj tudi bolj jasno.
Trenutno bom imel postajo kar na tej anteni, ko bo pa več časa pa se morda odločim za izdelavo malo boljše, kot si dejal sam Smile .
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je le nekaj osnov od antene ki je osredotočena na temo tvoje antene.Anten je še kar nekaj različnih modelov in izvedb..in stem vsaka po svoje posebna.Uživaj v prijetnih zvezah
Nazaj na vrh
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2010 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@eliminator

Imas mogoce kaksno slikco

nevem ce sem dobro razumel ?
mobilko si dal namesto stabilne antene in ji dodal spodnje radiale?

kaj pa ce se drugace dogovoriva,jaz ti dam 2.7 metersko aluminjasto palico ti pa meni (z mojim doplacilom) svojo mobilko pa sva oba srecna. Smile
jaz z novo mobilko ti pa z precej bolso anteno Very Happy

pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2010 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam 2 cb postaje , ki bi jih montiral v traktorja, in imam 3 mobilne cb antene vendar brez spodnjih delov(ki se privije na ohišje vozila z konektorjem za kabel).
Spodnjih delov nisem nikjer našel in vas sprašujem kje bi se dalo to dobit,druga moznost pa je da vzamem 2.7 metrski kos žice jo navijem v tuljavo po vrhu kabine in jo pristrižem da bo swr pod rdečim .

pozdrav
Borut
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2010 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem namesto radialov kar uporabil žico navzdol, kot je omenjeno v prejšnjih postih. Če boš dajal antene na vozila (traktor, avto,...) potem ne rabiš žice. Se swr nastavlja na anteni, antena se daljša oz. krajša. Pri meni je bil problem to, ker antene nisem dajal na vozilo, ampak na streho hiše (ni kovine, mase) in je bilo potrebno prilagoditi mobilno anteno za tak namen.
Če boš anteno dajal na traktor ne vem kako boš dosegel dober swr. Razlog je ta, da imajo (novejši) traktorji plastično streho, kar pa za anteno ni "ugodno". Če jo daš nekam v kot na nosilce, hm... Bo pa spet sevalni diagram tako tako Rolling Eyes . No malo bi bilo treba poizkusiti.
Nazaj na vrh
pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2010 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

anteno bi privil na rob blatnika, ki je ob kabini še kovinski vendar nimam spodnjega dela antene (tistega kamor pride krilna matica privita).
Tega dela nikjer ne najdem zato razmišljam da bi kar koax ogulil 2.7 metra in sredino navil v tuljavo po strehi ovoj pa na maso na robu samo da bi swr bil pod rdečim saj nima veze če gre komaj kak kilometer ker bo za komunikacijo med traktorji in kombajnom...

pozdrav
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eliminator, imaš kakšno fotko antene? Tako za inspiracijo, se že kar nakaj časa spravljam k enakemu projektu Whistle
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ni ne vem kaj, sem naredil bolj na hitro. Se pa bolj slabo vidi, ker je slikano proti svetlobi. Se vidi, da je črna žica navzdol, na koncu pa je pirtrjena z belo vrvico na snegobran.
Kljub temu, da je en konec žice privezan kar z vrvico Twisted Evil se kar dobro drži kljub močnemu vetru, ki zapiha.
Antena pa je na streho pritrjena prek aluminjastega L profila.

13062010164.jpg
 Opis:
Antena CB
 Velikost datoteke:  502.58 KB
 Pogledana:  20 krat

13062010164.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni