www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Motorka Tomos - Husqvarna
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem med pospravljanjem v lopi našel eno staro oranžno motorno žago Tomos-Husquarna. Seveda je gor tudi napis "Made in Yugoslavia". Po pričakovanjih ni vžgala, čeprav ima notri bencin (mešanico?) in olje. Svečke nisem mogel preveriti, ker je "tamala" - ključ 19 (običajna je 21). Se mi zdi, da bo še zabavno, preden bo res kaj zaropotalo.
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Aly: tisto svijnarijo zlij ven in daj not novo mešanico. Bom očeta prašal, kakšno je pravilno razmerje. Potem pa samo še poglej svečko in če je dobra te čaka prijetna telovadba za roke. Mislim, da imamo nekje še navodila za eno Husquarna-Tomos žago.

Danes prvič streljal zunaj in na strelišču našel skoraj vse Dancing puščice, ki smo jih lani zgubili.

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70834.87

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mešanica bencina in olje je 40:1(5 litrov neosviščenrga bencina z 0,125litra olja).drugače v trgovini dobiš stekleničko olja in zliješ v 5 litrov bencina.Posebej pa še olje za verigo nalij v drugi rezervar.
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mešalno razmerje je odvisno od olja, prav orginal husqvarna olje ima 1:50 sicer če daš ml več tudi nebo nič narobe.
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ta motorka dolgo ni bila v uporabi (več let), je dobro, ali kar obvezno, če za prvo tankanje po tem mirovanju naliješ mešanico v takem razmerju, kot je za utekanje in tudi ne navijaš gas do kamor gre.

Motor se mora ponovno uteči.

Verjetno pa te čaka tudi čisčenje vplinjača (olje iz mešanice je precej verjetno začepilo šobe), zato bi bilo dobro dobiti tudi navodila za vzdrževanje.

Seveda pa ko boš že pri tem, ne bo škodilo tudi čisčenje mazanja verige in odstranitev starega žaganja, ki se je skupaj z oljem za verigo spremeilo v križanca med medom in betonom.

Naftni derivati niso kot vino, ki ob pravilnem skladiščenju z leti postane postane še boljše.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Danes sem med pospravljanjem v lopi našel eno staro oranžno motorno žago Tomos-Husquarna. Seveda je gor tudi napis "Made in Yugoslavia". Po pričakovanjih ni vžgala, čeprav ima notri bencin (mešanico?) in olje. Svečke nisem mogel preveriti, ker je "tamala" - ključ 19 (običajna je 21). Se mi zdi, da bo še zabavno, preden bo res kaj zaropotalo.

Mešanica za Husquarno je odvisna od starosti žage saj tako piše v navodilih naše 61. Lahko pogledam če hočeš. Je pa pri teh žagah velik problem v membranah na fergazerju saj ščasoma otrdijo in s tem žaga težko vžge in jih je potrebno menjati. Vse kakor pa zadeve ne vrži stran, ker takih žag danes ni več. Namreč tu ni neke plastike(razen pokrovov). Imamo doma 61, ki je bila takrat prodajna uspešnica in je res odlična kar grize skozi les. Je pa res, da napolnjena tehta tam nekje cca. 7kg. Smo pa nekaj let nazaj podirali nek ogormen grm pa moram reči, da mi teža ni predstavljala večjih težav. Vžge pa nekako s tretjim potegom, ko je mrzla in dlje časa stoji. Ampak ima za svojo moč, če se ne motim 5konjskih sil, kar primerno težo.
Sicer pa sedaj, ko se ogrevamo na bio zadeve, večino časa prestoji na polici in moram reči, da delo z njo kar pogrešam.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Upam da nisi pozabil kako se dela s "čokom". Tega imajo narejenega tudi za ogrevanje motorja tako da predno ti bo končno lepo zaigrala bo nekaj krat crknila. Potem ko jo uloviš moraš samo "čok" ven in notri cukat toliko časa dokler nisi prepričan, da lepo teče prosti tek in in nikar z gasom ter kot so ti že drugi napisali, opravi prej z ostalimi stvarmi. To je preventivno, da jo nebo zalilo. Če jo zalije, švečo ven, mešanico tudi ven in v prazno užigat kolikor časa se ti da(boš verjetno kmalu obupal).
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
aly je napisal/a:

Mešanica za Husquarno je odvisna od starosti žage saj tako piše v navodilih naše 61. Lahko pogledam če hočeš. Je pa pri teh žagah velik problem v membranah na fergazerju saj ščasoma otrdijo in s tem žaga težko vžge in jih je potrebno menjati. Vse kakor pa zadeve ne vrži stran, ker takih žag danes ni več. Namreč tu ni neke plastike(razen pokrovov). Imamo doma 61, ki je bila takrat prodajna uspešnica in je res odlična kar grize skozi les. Je pa res, da napolnjena tehta tam nekje cca. 7kg. Smo pa nekaj let nazaj podirali nek ogormen grm pa moram reči, da mi teža ni predstavljala večjih težav. Vžge pa nekako s tretjim potegom, ko je mrzla in dlje časa stoji. Ampak ima za svojo moč, če se ne motim 5konjskih sil, kar primerno težo.
Sicer pa sedaj, ko se ogrevamo na bio zadeve, večino časa prestoji na polici in moram reči, da delo z njo kar pogrešam.

Težka, trese, kadi... In še kaj....
Za delo se ne more primerjati z novimi lahkimi in močnimi motorkami.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaj pri nasi poulanki je tako da 'vklopis' cok, das kontakt in vleces tisto vrvico toliko casa, dokler ne slisis da zadeva vziga (kake 3x). Nato izklopis cok in samo enkrat potegnes ter dela.
Nazaj na vrh
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Vsaj pri nasi poulanki je tako da 'vklopis' cok, das kontakt in vleces tisto vrvico toliko casa, dokler ne slisis da zadeva vziga (kake 3x). Nato izklopis cok in samo enkrat potegnes ter dela.

No pri nas je oče delav nekako tako, naknadno je pa za ugrevanje motorja, da se je dobro ugrela uporabil najprej hitro vklapljanje in izklapljanje čoka(ta je uporaben tudi za ugasnit motorno žago, če stikalo ne deluje več) in šele čez čas polahko z plinom, ker je v nasprotnem primeru crknila takoj če si preveč hitel. Seveda je ta postopek uporabljen samo ko je mrzla, neogreta.
Glede mešanice je pa tako. Sosed ki je profi gozdar, sem prašal kako je z temi mešanicami in mi je poveral, da tudi za starejše tipe motornih žag je olja v mešanici zadosti toliko kot je deklarirano na embalaži od olja, ne škodi pa če daš kakšen procent več olja. Glede membran je pa pomembno da ohranja neko mokroto od bencina oz. mešanice pa tudi če je star. Važno je da se staro mešanico zlije in novo pripravi le toliko, da se jo v enem mesecu porabi.

Da nebi šla stara mešanica v nič jo jaz ponavadi spravim v svojo kanto in uporabim npr. za grobo pranje čopičev po barvanju.

Nazadnje urejal/a Unknown_User Pon Mar 22, 2010 11:33 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:

Težka, trese, kadi... In še kaj....
Za delo se ne more primerjati z novimi lahkimi in močnimi motorkami.

Samo, če hočeš danes kupiti motorko, ki bo tako močna in vzdržljiva moraš kupiti profesionalno. Kadi pa skoraj nič samo prav mora biti vzdrževana in nastavljena.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, lepo ste se razpisali. Pa odziva sploh nisem pričakoval na moje nakladanje tja v tri dni Very Happy Sem moral kar v novo temo prestavit.

Hvala za napotke. Ravnanje s takimi motorčki mi je zelo domače, ker sem dolga leta šraufal Tomos 4.5 izvenkrmni motor (dokler mi niso lani ukradli čolna) - p.s. Prodam ta motor, še kar dobro ohranjen, gre ko urca, ima novo eliso.

Najprej me čaka iskanje ključa za tamalo svečko, potem pa malo časa in lepšega vremena za podiranje in čiščenje.

Če ima kdo navadna ali servisna navodila, pa se priporočam!

Zadeva je tale na sliki.

Slika0459 (Medium).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  72.02 KB
 Pogledana:  9 krat

Slika0459 (Medium).jpg

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poštimaj jo, če imaš veselje. Drugače ne.
Danes dobiš za 100 euro boljšo motorno žago- lahka, vžiga ko keks, močna,....
Kljub temu, da nekateri ne marate plastike- doma imamo motorko z plastičnim ohišjem že več let, dala je skozi mnogo tega in je cela obtolčena. Vžiga še vedno iz prve (ali druge, tretje), nikoli nas ni pustila na cedilu.
Tiste tomos husqarne so pa rade bile samosvoje, nonstop je bilo treba štelat, pa včasih jo je brezveze zalilo,....
Moje mnenje.
lp

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na žalost ne najdem podatkov o tej žagi. Sem pa prepričan, da ima po vsej verjetnosti vsaj kakšne 4 konjskih sil. Pa mi najdi za 100€ tako močno žago.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni