|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Inventor Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.65 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 5:36 pm Naslov sporočila: "Surround" v radiu |
|
|
Lp!
Že nekaj časa me zanima naslednje: če imamo radio z dvema zvočnikoma ali pa na slušalke, lahko postaje poslušamo v nekakšnem 3D; v slušalki/zvočnika ne gre isti signal, ampak se malo razlikujeta - se pravi je razlika med desno in levo slušalko.
Zdaj, kako je s tem, mi je jasno, in sem tudi že marsikaj razstavil zaradi tega in si pogledal shemo za nek ojačevalnik, ki sprejema signale z dveh mikrofonov.
Samo me zanima, kako je s tem pri radiu oz. zakaj lahko tudi tam poslušamo takšno različico; ali postaje že oddajajo tako (v dveh pasovih?? ), ali ima radio kakšen "background amplifier"?
Hvala za odgovore.
Lp. _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj misliš, da se reče stereo? Zaradi lepšega?
Stereo signal pomeni, da obstajata dva zvočna zapisa, ki ju radio sprejme ojači in predvaja. S tem dobiš določeno prostorsko predstavo, ki je odvisna od kvalitete mikrofona. Mono je na drugi strani samo signal enega mikrofona in z njim ne dobiš prostorske informacije. (Ponavadi je to levi kanal, če se ne motim) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stereo signal se kodira za prenos. Tvoj sprejemnik ima vgrajen stereo dekoder, da iz prejetega signala izlušči signal za levi in signal za desni zvočnik. Signala nista enaka.
Zvočni signal se zajame z dvema mikrofonoma. predstavljaj si simfonični orkester na odru. levi mikrofon snema levi del orkestra, desni mikrofon pa desni del orkestra. potemtakem je jasno, da sta signala različna.
Strereo signal se pa mora dekodirat na takšen način, da bo tudi mono sprejemnik deloval. Ta bo predvajal informacijo samo levega zvočnika. kako se to naredi, sem pozabil. Vem pa, da se signala najmanj seštejeta, za kodiranje v stereo signal.
Torej L + D + ...
3D zvok se pa simulira z uporabo zvočnih mikroprocesorjev. Tudi tukaj ne vem natančno zakaj gre. Verjetno se izkorišča kakšna od lastnosti ušesa, da možgane "prevaramo". Dobimo iluzijo, da gre za prostorski zvok. Tudi tukaj, jasno, signala nista enaka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dodatek...
Govoril sem o 3D zvoku, kjer ni praveka prostorskega izvora. Poslušamo stereo radijsko postajo s pritisnjeno surround tipko.
Stereo zvok se ne snema samo z dvema mikrofonoma. To je teorija in takšno je bilo včasih snemanje. Glasba se danes snema v studiu, kjer se stereo slika določa po izbiri avtorja, snemalca, montažerja, producenta... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot si jaz predstavljam (in iz izkušenj) tista pritisnjena "surround", "3D" in ostale napihnjene marketinške oznake, samo poveča razliko med levim in desnim kanalom. S tem se stereo efekt ojači in ker nismo navajeni tako "raztegnjene" stereo slike, je to kao prostorski zvok. My ass.
Nekatere boljše komponente dodajo še kratek odmev za boljši "prostorski zvok" iz dveh zvočnikov... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če jaz to prav razumem sta "stereo" in 3D zvok dve različni stvari? A stereo je potem 2D, al kaj?
Se pravi stereo imamo npr. pri radiu, 3D pa se da narest z raznimi zvočnimi čipi. Samo a imamo te čipe v navadnem radiu, in če ne, zakaj ne? Verjetno je dosti bolj enostavno kar stereo.
Aha, kako pa je s tem pri CD-jih oz. digitalnih zapisih? A CD predvajalniki potem tudi temeljijo na stereu?
Hvala in lp. _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jezikač Član

Pridružen-a: Tor 29 Sep 2009 23:21 Prispevkov: 160 Aktiv.: 0.83 Kraj: swamp
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stereofonija pomeni dvokanalni zapis. Malo se izobrazi, preden sprašuješ hude neumnosti.
Tudi stereo je prostorski zvok, ampak ima še vedno manj informacij kot npr. kvadrofonija ali tako popularen 5.1 surround, kjer je zvočni zapis 6-kanalen in rabiš za to tudi 6 zvočnikov.
Vsak zvok, tudi reglajnje navadne močvirske žabe je 4D. To je 3D prostor + čas.
S kolikimi mikrofoni pa to zajameš, koliko stezen zapis delaš in s kolikimi zvočniki to predvajaš pa je druga stvar.
Čipi pa delajo samo lari fari in low-quality zafrkancijo z zvokom. Brezveze.
Malo pobrskaj po netu, kaj je to stereofonija, kvadrofonija itd, potem pa spet lahko kaj vprašaš.  _________________ na tekočem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2010 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opravičujem se. Pod 3D sem mislil na Surround.
CD-ji so mediji za zapis zvoka v največ stereo tehniki. Obstajajo tudi mediji tipa super CD in DVD za zapis večkanalnega zvoka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Pon Mar 29, 2010 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za odgovore.
Lp. _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni