|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.77 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2010 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zanima me kako bi se dalo ta problem rešiti? Je možno da povežem 5v iz ATX napajalnika na napajanje za USB (USB Vcc 5V), bi to rešilo problem? |
Hm samo pri usb hubu se hitrost zmanjša, bolj me zanima ali bi vezava dodatnega 5v napajanja na že obstoječe 5v usb napajanje rešila problem? |
Vsi 4je diski so z zunanjim napajanjem 12v velikost 1TB, zato nisem razumel kaj bi lahko bilo narobe |
Disk z zunanjim napajanjem ne verjamem , da porabi preveč toka.
Sam imam usb disk , ki ga občasno priključim brez zunanjega napajanja vendar
z posebnim kablom na 2 USBja. Kabel je pa dolg 30 cm.
Saj so ti že drugi napisali - težava je v predolgem in nekvalitetnem kablu.
Če pa ne verjameš , pa ampermeter v roke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

Pridružen-a: Sre 26 Mar 2008 16:54 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.58 Kraj: Pirniče
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Disk z zunanjim napajanjem ne verjamem , da porabi preveč toka. |
Ni samo en, ampak štirje
Sam imam usb disk , ki ga občasno priključim brez zunanjega napajanja vendar
z posebnim kablom na 2 USBja. Kabel je pa dolg 30 cm. |
Moj 2,5 250gb velik disk brez zunanjega napajanja ne potrebuje 2eh usbjev, verjetno zato ker ne porabi veliko, je pa kabel dolg tudi max tam okoli 30cm
Saj so ti že drugi napisali - težava je v predolgem in nekvalitetnem kablu. |
Pisal sem v pretekliku, "nisem razumel", drugače sem pa zamenjal že več kablov in zgleda, da tudi če je novejši, debelejši, ne ponuja rešitve
Če pa ne verjameš , pa ampermeter v roke. |
Verjamem tako da mi tega ni potrebno storiti.
Bom pa na koncu teh podalškov dodal 5v napajanja, od tam naprej pa povezal na diske, če je napajanje potrebno dodati čimbližje napravam/diskom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2010 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram:
Disk z zunanjim napajanjem ne verjamem , da porabi preveč toka.
Ni samo en, ampak štirje |
Upam, da si priključil vsakega na svoj USB!
Aja, pa preveri: nekatere plate imajo jumperje pri napajanju USBjev, ali se napajajo iz +5Vsb ali +5V(power on) veje napajalnika.
+5Vsb res nima neomejene zaloge toka...
|
Napiši kako imaš nastavljene jumperje !!!
Na koncu 3m podaljška priključi porabnik 2,5 do 3 W in izmeri napetost.
Moj 2,5 250gb velik disk brez zunanjega napajanja ne potrebuje 2eh usbjev, verjetno zato ker ne porabi veliko, je pa kabel dolg tudi max tam okoli 30cm |
In zakaj je original kabel dolg 30 cm ?
Imaš pa kabel z enim samim priključkom, ker imaš zunanji napajalnik 12V.
In zakaj bi potem disk potreboval 500 mA ali celo več na 5V ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da si priključil vsakega na svoj USB! |
Vsak disk je na svojem portu in še vedno je problem
Napiši kako imaš nastavljene jumperje !!! |
V dokumentaciji za matično ne najdem nobenih takih jumperjev za nastavljanje usb (samo reset biosa)
In zakaj je original kabel dolg 30 cm ?
Imaš pa kabel z enim samim priključkom, ker imaš zunanji napajalnik 12V.
In zakaj bi potem disk potreboval 500 mA ali celo več na 5V ? |
Verjetno ker je to optimalno
Ne vem zakaj disk toliko (500mA) potrebuje, vem pa da to povzroča probleme pri PC-ju.
Me pa zanima ali bi, če bi naredil vezje po spodnji shemi odpravilo mojo težavo? (če je kriv samo padec napetosti na napajanju in ne v DATA -+ povezavi)
Bi moral dodati na pozicijo 3 kakšno varovalko (recimo 1A) da slučajno ne skuri naprave če do česa pride? Pa tudi ali naj na pozicijo 1, 2 dam kakšne diode in katere, da tok ne bi tekel proti PC-ju-usb portu?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
368.12 KB |
Pogledana: |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.68 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že nekaj naprav (tudi diskov) priklopil po tvoji shemi - z eno razliko. +5V na USB portu z matične plošče PC-ja ali prenosnika sem pustil pri miru, oziroma sem ga odklopil s kabla. Naprave so se napajale le iz zunanjega napajalca, seveda pa sta masi napajalca in osnovne plošče (jasno tudi priklopljene naprave) bile zvezane kot po tvoji shemi.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzami raje napajalnik 5 V vsaj 15 A.
Si že kaj izmeril ???
Od 01.03.2010 so te sama vprašanja , kaj pa ,če tako priključim !
Vsak drugi ti je napisal , da probaj z meritvami , pa ni odgovora !
Mene bi pri takšni težavi zanimalo koliko res porabi disk ???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja res mi je žiu da nism še ampak prejšni mesec sem biu hospitaliziran in niso mogli postavt diagnoze kaj točno je tako da se je zavlekl - še zdej se ne ve kaj je bilo.
Vsak drugi ti je napisal , da probaj z meritvami , pa ni odgovora ! |
Nihče drug ni napisal naj probam z meritvami kot vi z "če ne vrjameš pa vzemi amper meter v roke" - ampak jaz vrjamem in z "Na koncu 3m podaljška priključi porabnik 2,5 do 3 W in izmeri napetost."
Multimeter imam, nimam pa porabnika 2,5-3W in tudi usb priklučkov na keterih bi to meritev izvaju. Ampak ali je v tem primeru res meritev potrebna? Diski so delovali na podaljšku 2m (kabel od rač do diska je bil dolg vse skupaj 3m), ko vse diske priklučim na kabel ki je skupaj dolg 4m sicer delajo diski, ampak če katerokoli drugo napravo priključim v računalnik (pa če tudi je usb kluček, karkoli) mi pa sistem javi da naprave ne more zagnati oz error. Tega prej ko so bili kabli dolgi 3m ni bilo.
Se pravi vzrok je ugotovljen, napetost v usb-jih preveč pade, se pravi rešitev bi bila, da vse oddaljene zunanje usb naprave dam na svoj zunanji napajalec tako da razbremenim usb v PC, ali pač vi ne mislite da je tako?
Jaz sem že nekaj naprav (tudi diskov) priklopil po tvoji shemi - z eno razliko. +5V na USB portu z matične plošče PC-ja ali prenosnika sem pustil pri miru, oziroma sem ga odklopil s kabla. Naprave so se napajale le iz zunanjega napajalca, seveda pa sta masi napajalca in osnovne plošče (jasno tudi priklopljene naprave) bile zvezane kot po tvoji shemi. |
Ali si tudi dodal kakšno varovalko med porabnikom in napajalcem ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni