|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tayfun Neznanec

Pridružen-a: Ned 11 Apr 2010 22:06 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: MB okolica
|
Objavljeno: Ned Apr 11, 2010 10:43 pm Naslov sporočila: Avtoradio ne zazna frekvence |
|
|
Pozdravljeni
Imam enega od teh kitajskih 2 din all in one sistemov.
Pod opcijo radio/stereo žal ne zaznava frekvenc. Skenira jih, vendar ne zazna nobene.
Tuner prilotan na ploščo ima oznako HY-8319F/A
Upori na tunerju so ok, kondenzatorji so vizuelno tudi ok, ima kdo kakšno idejo ali nasvet kaj bi lahko bil problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Ned Apr 11, 2010 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa je z anteno na samem radiu. Je priključena pravilno, da ni kje žila in masa skupaj staknjena in zato nič ne lovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Ned Apr 11, 2010 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sama antena je bila pravilno priključena, sem poskusil tudi z drugo anteno, ne zazna ničesar. Sedaj imam radio razstavljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 8:58 am Naslov sporočila: Re: Avtoradio ne zazna frekvence |
|
|
Tayfun je napisal/a: |
Pozdravljeni
Imam enega od teh kitajskih 2 din all in one sistemov.
Pod opcijo radio/stereo žal ne zaznava frekvenc. Skenira jih, vendar ne zazna nobene.
Tuner prilotan na ploščo ima oznako HY-8319F/A
Upori na tunerju so ok, kondenzatorji so vizuelno tudi ok, ima kdo kakšno idejo ali nasvet kaj bi lahko bil problem. |
Pot radijskega signala od sprejemne anetne do zvočnika je precej dolga.
1. Ali je to samo radiosprejemnik ali ima ta cd predvajalnik ali starejša izvedba predvajanik klasične avdio kasete.
2. Če navedeno predvajanje cd – ja ali kasete dela, potem je potrebno napako iskati v MF in sprejemnem delu (tunerju).
3. Če ra. sprejemnik ne dela pri nastavljeni fhodni frekvenci npr 88.5 Mhz tudi pri močnejšem vhodnem signalu 88.5 Mhz iz testnega generatorja, je potrebno testno ugotoviti prisotnost MF na izhodu iz tunerja. Če ta signal (10, 7 Mhz) je, je napaka na tunerju, če pa ga ni potem na tem izh, ki je pot za 10,7 Mhz signal, po potrebi priklopiti iz generatorja malo malo močnejši signal. Če zadeva še vedno ne da rezultata je pač poterbno podrobno pristopiti k odpravi napake.
Signal 10,7 iz generatorja se enostavno vnaša (induktivno) v mešalno stopnjo - modolira v mešalni stopnji v tunerju – torej pred MF.
4. Če po predhodnih točkah rezultata ni:
Ali so na potrebnih (MF in tuner) mestih pravilne el. napetosti, če so in, če je pri določeni (nastavljeni) vhodni f npr. 88,5 na izhodi tunerja MF signal potem je potrebno napako izkati v MF delu, če pa tega MF signala ni, potem je seveda potrebno ugotoviti napako v tunerju.
Pri kitajski (in podobni) ra sprejemni tegniki je običajna napaka v tunrju slab spoj tuljavic (vhodni nihajni krog in interni oscilator) ali pa tudi kakšen keramični kondenzator kapacitivne nazivne vrednosti nekaj pF ali tudi več nF.
Za možen odgovor je premalo podatkov. Opisal sem le nekaj možnosti.
Lp! jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
1. V bistvu je to radiosprejemnik, DVB-T TV, DVD predvajalnik, navigacija, vse v eni enoti.
2. Vsi zvoki delujejo tako v menujih kot pri pri branju DVD-jev, pri navigaciji, itd.
Žal pa nimam generatorja s katerim bi lahko stestiral signalnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je možno, ročno nastavi eno od teh frekvenc 88. 5, 96. 9, 105. 3, 93. 1 in 102. 8MHz. Če bo sprejem deloval, je pokvarjen skener. Če ni sprejema je napaka v sprejemniku kjerkoli med anteno in demodulatorjem. Recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem nastavil na več teh frekvenc, je čista tišina, niti ni šuma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri če imaš MPEG4 in ACC dekodiranje.
DVBT se razlikuje celo po EU. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Pon Apr 12, 2010 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
To vem, samo jaz DVB-T še nisem uporabljal, ker je za sprejem drugi priključek in druga antena.
Problem je pri standardnem FM/AM sprejemu frekvenc preko standardne avto-antene.
Podpira pa MPEG-2 standard, tako, da naših TV kanalov ni mogoče sprejemati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 13, 2010 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
A bi mi bil kdo pripravljen iz MB ali pa okolice pomagat odkrit oz. odpravit napako. Generatorja za emuliranje signala nimam in kar se tega tiče tudi nimam veliko pojma. Ni pa se treba bat, ne bom ostal dolžnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.40
|
Objavljeno: Tor Apr 13, 2010 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Avtoradiji imajo ponavadi tudi možnost izbiranja LOCAL ali DX postaj. Če to mošnost ima, nastavi na DX in ROČNO išči po frekvencah. _________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Tor Apr 13, 2010 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tayfun je napisal/a: |
A bi mi bil kdo pripravljen iz MB ali pa okolice pomagat odkrit oz. odpravit napako. Generatorja za emuliranje signala nimam in kar se tega tiče tudi nimam veliko pojma. Ni pa se treba bat, ne bom ostal dolžnik. |
Glede na to, da je ta avtoradio verjetno le nekaj mesecev ali let star proizvod, je ? na kakšen način ima izvedeno pot radijskega signala od antene do NF ojačevalnika. Verjetno je kakšna klasična napaka (kot sem v tej temi delno že omenil), lahko pa je tudi programska (ali na prostem trgu nedobavljiv IC,...) , kar lahko odpravi le pooblaščen servis, ki ima dostop do komlet rezervnih delov in programske vsebine ter dokumetacije vkjučno z el. shemo.
Lp! jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tayfun Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 13, 2010 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proizveden je bil septembra 2009. Jaz sem ga odkupil od prvotnega kupca, servis je žal samo v Hong Kongu, ker pa se njemu ni izplačalo pošiljat nazaj tja na servis, ga je sam odprl in pri tem poškodoval flexi kabel ki gre do lcd ekrana. Jaz sem zadevo potem odkupil in popravil flexi kabel (ga prilotal nazaj na vezje). Sem pa opazil, da je na radiu čista tišina, to je pa bil razlog, da ga je on šel odpirat. Kot pravim, pri premikanju skoz meni, predvajanju glasbe iz DVDja ali SD kartice in pri navigaciji zvok deluje normalno.
Sam tuner zgleda tako
V Hong Kong sem jih že kontaktiral in pravijo, da načeloma lahko nudijo support za rezervne dele, če bom ugotovil kaj je narobe.
+ iz antene gre na 2 pin, - gre na upor in potem dalje na pin, ne vem točno kateri, ker sem zadevo sestavil nazaj.
Če je zadeva mehanske narave se jo da odpravit, kar se pa firmware-a tiče pa se ga tudi da dobit in uploadat, zadeva deluje na win CE 5.0, ima sd reži, dvd komponento in USB priklop, tako da bi za to tud obstajala rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni