www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sofiranje brezkrtacnih motorckov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stator je sel stran od nosilca Smile Kot je ze Mare domneval, je bil samo nabit (+ morda prilepljen) na nosilec, ki gre skozi srednji del statorja in vsebuje tudi lezaj. Zdaj rabim samo se par malenkosti in se lahko lotim previjanja ... oh, blazenost Confused S cim prilepiti stator nazaj ko bo enkrat previt ? S cim prilepiti magnete v rotor ? Na zgornjih linkih sem nasel cel kup predlogov, ki naj bi bili OK, raje pa bi imel enega samega, a tega zanesljivega Very Happy Od epoxyjev vseh vrst in znamk do Loctite-a v razlicnih variantah ...

Ce se bo se kdo loteval cesa podobnega - stator je sel dol z uporabo vodovodarskega kljuca, s katerim ga je najlazje malo zarotirati na nosilcu, da lepilo (oz. kakorkoli ga pac drzi) odstopi. Poskodb na statorju prakticno ni (na enem zobu je en vogalcek ene plasti videti skrivljen, recimo za 0.1 mm ali kaj podobnega; ni omembe vredno).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stator prilepi s kapljico ciankrilatnega lepila , magnete pa z lepilom "Patex repair extreme".

lp Jože
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joze, tega Patexa ne poznam - kje ga pa lahko kupim ?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kakšnem Bau.. , Mavrici, Merkurju, Obi-ju ...... Stane pa okrog 800 SIT.

lp Jože
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Stator prilepi s kapljico ciankrilatnega lepila , magnete pa z lepilom "Patex repair extreme".

lp Jože

Ne vem,če je prav.Mogoče je Repair Exspress ali Super Epox.To sem pogledal v prospektu,ki imam jaz.Estremne ne najdem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razumem. Hvala za nasvet !!!
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Del debate z modelarskega foruma:

Brane je napisal/a:

Drugače pa, kakšne vrste lepilo pa je Patex Extreme?

Pojma nimam kake vrste je. Pred meseci sem starega Miga 15 obnovil, mu zmanjšal maso in mu izdelal novo kabino iz Bibitine steklenice. Na to plastiko mi z nobenim lepilom ni uspelo prilepiti nosilcev in okvirja. Povpraševal sem tudi na tem forumu, pa ni bilo nobenega zadovoljivega odgovora. Nato sem ob obisku Merkurja slučajno zagledal majhno tubico precej dragega lepila, ki je vsaj po podatkih veliko obetalo. Kupil sem ga in zalepil okvir na kabino. Vse skupaj je delovalo tako nekako kot pokvarjen silikonski kit, toda naslednji dan je bila kabina kot iz enega kosa.
Za pogon svojega pilona uporabljam stari a odlični Modelmotorsov motor Welkom 2020/20, ki so mu ob prvih poletih v pilonu pričeli odpadati magneti. Najprej sem poizkusil z sekundnikom, nato z epoxijem... pa nič ni držalo kaj prida dolgo. Nato sem magnete označil, da ne zamenjam polaritete in jih pobral iz motorja. Vse skupaj sem dobro zdrgnil z dobrim starim Vimom, posušil in nalepil nazaj z Patex Extremom. Pri tem sem imel zaradi odbojnih sil v magnetih obilico težav, par dni sem bil umazan po rokah, toda magneti so še zdaj na svojem mestu in bodo zagotovo še dolgo.
To lepilo se sveže obnaša kot nekakšna zmes med drevesno smolo in silikonskim kitom. Trdi se precej počasi, v 24 urah je že skoraj trdo, povsem trdo pa postane v dveh dneh. Takrat je malce trše od avtomobilske gume, drži pa odlično. Menim, da je za raznovrstna lepljenja kjer ni potrebnega zelo togega spoja in kjer cena ni tako pomembna to eno najboljših lepil.

lp
Sašo

To lepilo je res za extremne primere, je pa extremno drago 8g sem v mariborskem bobiju kupil za 0,8k sit, ampak se splača, lepilo drži kot noro, z le tem sem si zlepil tudi okvir za kabine vakumirat, katerega vstavim v pečico na 180°C pa še vedno drži.

Zanimivo, da je lepilo brez vsakega vonja, na začetku sem bil malo skeptičen, potem sem probal zlepiti dva kosa PVCja za kabine katerega nisem brusil, rezultati:

1. Poliyacrilat - sekundno lepilo: ta dva kosa sem zlahka strgal, počilo pa je po spoju, del sekundarja pa je tudi odstopil, ocena: slabo ...

2. Patex repair extreme: namazal oba kosa PVCja počakal 5mi in stisnil skupaj, drugi dan sem jih zares s težavo ločil, ocena: zelo dobro ...

3. Patex repair extreme: kanil na en kos PVCja in stisnil skupaj, naslednji dan se je osušil le kak mm okoli, počakati bi še moral dlje vsaj 2dni, v nobenem primeru pa ni odstopilo od PVCja ...

Lepilo je vsaj pri meni naredilo dober vtis, namenjal ga bom za takšne pogoje v katerim druga lepila temu niso kos je pa tudi zelo dobro temperaturno obstojno, sprobano do 180°C , zato ni dvoma, magnetke na brezkrtačnikih bo držalo, kot je že napisal reaktivec.

lp Damjan

PATEX REPAIR EXTREME
Majhna tubica: 8g

lp Jože

Pa še link do Henklove strani s tem lepilom.

e0_2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.88 KB
 Pogledana:  4685 krat

e0_2.JPG

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70623.07

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2005 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 10:09 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Se pravi to lepilo Patex extreme , če se lepi prozorne elemente postane popolnoma prozorno?

Imel bi za lepit Plexi steklo 8 mm v sendvič na 24 mm . Pa da ne bi razpadalo ob vpilvu vode morske ali sladke.

Lp

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70623.07

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 11:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lucca, ce pleksi zlepis z organskim topilom, potem je rezultat prakticno enako prozoren kot ena sma plast, ce gledas skozi (na robu, torej ce gledas vzporedno s plastmi, se pa malenkost vidijo posamezne plasti). Kljucno je, da je pleksi prej cist in povsem gladek, ter da imas dobro preso, ki ga stisne po celi povrsini stika. Na zunanji strani potem po potrebi samo spoliras in to je to.

Aja, pa se to: najbrz bi bilo lazje kupiti 24 (25) mm pleksi, kot pa lepiti skupaj 8 mm plosce ?
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 4:17 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Sem našel

http://www.loctite.si/int_henkel/loctite_si/index.cfm?&pageid=242&layout=2

Plexi ni najbolj poceni pa tudi težko je dobit košček R= 130mm

Slišal sem da je zelo dobro lepilo za plexi mravljična kislina . Moram probati

LP

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, vecji magneti so prisli, zdaj moram samo se v nabavo za tale Patex in zlepiti vse skupaj Smile

Imam eno cisto prakticno vprasanje: s cim odstraniti lak z zice, s katero sem previl stator ? Baje imajo "profiji" za to eno napravico, podobno silcku za svincnike. Najbrz ga lahko ostrgam z nozem, a se mi taka metoda ne zdi prevec zanesljiva. Metoda z aspirini sodi bolj v "saj ni res, pa je", ce se ze obnese kislina, bom raje kaksno drugo uporabil. V cem se sploh topi tisti lak - to bo ocitno najboljse sredstvo za odstranjevanje ?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
... V cem se sploh topi tisti lak - to bo ocitno najboljse sredstvo za odstranjevanje ?

Dvomim, da se tisti lak sploh topi. Domnevam, da je žica lakirana z kakim dvokomponentnim lakom.
Pred mnogimi leti, ko sem bil vajenec v previjalnici motorjev v Velenju (EKO) smo konce varili skupaj z zelo preprosto metodo. Imeli smo malo močnejši trafo - ne vem sicer kaka je bila izhodna napetost a siguno ne večja od 24V - ker ni nič treslo Wink. Na en konec so bile pritrjene navadne kombinirke. na drugem koncu je bila grafitna elektroda. Konce smo zvili skupaj. Izolacijo smo na zvitem delu z nožem toliko "osmukali" da je bil stik ko smo tisti del prijeli s kombinirkami. Potem smo se vrha spoja dotaknili z elekrodo (drugim polom transformatorja) - predhodno smo odščipnili vrh, tako da so bili vsi konci enako dolgi. Fino se je pokadilo ter zasmrdelo. Naredila se je bunkica. Žice so se lepo zavarile.

bferlic
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28
Aktiv.: 0.42
Kraj: Brezula, Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Sokrat, a lahko prosim poveš, kje si naročil magnete in koliko si dal za njih? Hvala.

LP Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni