|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: Merilniki toplote v večstanovanjskih objektih |
|
|
Zdravo
Mene pa zanima, kakšno je stanje v zvezi z nujnostjo namestitve merilnikov toplote na radiatorje v večstanovanjskem objektu.
Zanima me ali je to zakonsko obvezno, ali gre le za željo (določenega odstotka lastnikov) - z namenom da bi se "prihranilo" pri ogrevanju. Čeprav ta "prihranek" ne bo dosežen zaradi stroškov vzdrževanja (nepotrebne) merilne opreme.
Hvala za odgovor.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole glede zakonske obveznosti ti bo mogoče lahko razložil kdo drug.
Iz svojih izkušenj (cca 40 odjemnih mest na eni toplotni postaji) ti pa lahko povem, da so merilniki v današnjem času nuja. Ne znam si predstavljat kak hudič in prepir bi bil brez tega. Rezultat z uporabo merilnikov je pa plačevanje dejanske porabe in vsa gobcanja o nepotrebnem prezračevanju, razsipanju s toploto, šparanju in podobnem odpadejo.
Merilna oprema v našem primeru načeloma ne rabi nekega posebnega vzdrževanja z izjemo menjave baterij, senzorjev in kalibracije enkrat na pet let.
Verjetno bo treba pogledat tudi vašo pogodbo o medsebojnih razmerjih kjer bi moralo biti napisano tudi kaj na temo odločanja o stvareh skupnega pomena.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
To razumem če imate skupno kotlovnico in več objektov in ima vsak svoj števec.
Pri nas nimamo prilagojene napeljave vgradnji merilnika za celotno stanovanje ampak bo potrebna namestitev merilnikov na vsak radiator posebej.
Sedaj se namreč plačuje na površino in vsi plačujemo enako na kvadrat ne glede na to koliko zunanjih sten imaš.
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.69 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo
ne ni obvezno po zakonu.. je odlocitev dolocenega deleza lastnikov.
dikcija iz P R A V I L N I K-a o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več odjemalci:
3. člen
Ta pravilnik se uporablja za tiste stavbe, v katerih se etažni lastniki (v nadaljevanju: lastniki), ki imajo več kot polovico solastniških deležev, odločijo za obračun stroškov za toploto na osnovi merilnih naprav, ki omogočajo določanje deležev porabljene toplote posamezne odjemne enote in sklenejo pisni sporazum v skladu z zakonom, ki ureja stanovanjske zadeve (v nadaljevanju: sporazum).
Smesno je tudi to da klub vgrajenim merilnikom formula obracuna v najboljsem primeru 55% do 75% merilniki ostalo ogrevana povrsina stanovanja, v najslabsem primeru pa 65% merilniki 35% pa povrsina. Tukaj pa se porajajo ogromne debate o smiselnosti tega.
smesno je prav tako da ti merilniki vsaj po mojih izkusnjah v blokih na Fuzinah delujejo tako tako, sporocati moras konstantno stanje merilnikov za vsak radiator posebej ali iti na drazjo varianto brezicnega sporocanja merilnikov neki centralni enoti. Dodatni stroski, ki so zraven je tudi visji racun s strani upravnika (ima po tem pravilniku s tem kar precej dela).
V tem pravilniku je tudi opisanih vec variant obracunov tudi glede na lego stanovanja, ker pa zahteva poznavanje gredbene fizike objekta, povsod pa so tudi priblizki glede izgube toplote v samih ceveh pri prenosu toplote do posameznega stanovanja... v glavnem v zelji po cimbolj enakopravni delitvi se zadeve eksponentno komplicirajo in drazijo. Problem je tudi izvedba samih instalacij v objektu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Ravno to je bilo danes predstavljeno in se naš kurjač s tem ne strinja ker bo zagotovo to dražja varianta.
Plačuje se vzdrževanje opreme, ki ima daljinsko čitanje in se dodatno plačuje še strošek odčitka z vsake naprave (radioatorja) 10let kolikor traja pogodba z izvajalcem.
Se pravi je to stvar volje lastnikov in ni obvezno po zakonu.
Dobivam občutek da gre zopet za neko "petriganje" pod pretvezo varčevanja.
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
Dobivam občutek da gre zopet za neko "petriganje" pod pretvezo varčevanja.
|
Tudi jaz imam tak občutek.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če drugega ne ima psihološki učinek, ko veš da imaš nekoga, ki gleda čez tvojo ramo kaj počneš.
Posledično radiatorje mogoče malo pripreš, če je vroče ne odpiraš oken in podobno.
Je pa zelo odvisno od prebivalcev. Tiste, ki delajo s toploto kot svinja z mehom, bo zadeva udarila po žepu, tisti, ki varčujejo pa bodo verjetno plačali manj, ker se poraba malce drugače razporedi. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bob Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 19:33 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.25 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Je pa zelo odvisno od prebivalcev. Tiste, ki delajo s toploto kot svinja z mehom, bo zadeva udarila po žepu, tisti, ki varčujejo pa bodo verjetno plačali manj
tisti ki varcujejo bodo placal isto tisti ki ne pa vec
nauk
upravnik bo pobrao razliko
lp boban |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 6:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem prebral, da bo po letu 2012 obvezno merjenje porabe energije za ogrevanje. EU direktiva pač.
Pravilno!
Moj prijatelj pravi:"Naj kurijo saj plačam." In odpre okno, ker 26°C+ je pa preveč. . V spalnici ima pa stalno odprto okno, ker v vročem ne more spat. .
Sem omenil, da bi kakšen radiator zaprl, pa je bila cela revolucija. Saj jaz plačujem!
Me zanima kako bo po novem, ko bo res plačeval po porabi. . _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ne bi bilo bolj enostavno in točno na dovodu vgraditi števec pretoka in temperature. Manj nepotrebne opreme, strošek vzdržavanja bistveno nižji. Edino mogoče tak merilnik je malce daljši.... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Imo bo ponovna napeljava inštalacije prišla ceneje kot nabava merilnikov za vsak radiator posebej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
S podobnim vprašanjem se sam ukvarjam že kakšnega pol leta. Živim v bloku z 11 vhodi, vsak ima 20 stanovanj. Toplotna podpostaja pokriva po dva vhoda skupaj, se pravi 40 "strank". Ob lanski obnovi stanovanja sem predvidel, da se bodo montirali merilci DTE, zato sem en radiator (v kuhinji, ob notranji steni) eliminiral.
Prvo kurilno sezono smo "pregurali", cenovno kar OK, sem pa že trikrat pošiljal poizvedbo na izvajalca merilcev, ker želim izvedeti, na kak princip delujejo merilci, a odgovora od njih ne dobim.
Glavni princip sem že pogruntal - v podpostaji je "glavni" merilec, ki na podlagi dovedene kubature ogrevalnega medija in deltaT izračuna koliko kWh (oz. MWh) smo v določenem mesecu porabili. Ta količina se deli 30% po površini stanovanj, 70% pa po razdelilniku imaginarnih enot na merilcih, ki se enkrat mesečno prenesejo BŽ v centralo (v 2.nadstropju na hodniku), nato pa se "majster" s Kangoojem zapelje po becirku in odbere podatke.
Vendar pa se mi poraja čudno vprašanje: ali merilec res izračunava enote na podlagi deltaT na radiatorju (se pravi na podlagi razlike temperature ogrevalne vode in temperature prostora)? Tega mi nočejo ali ne znajo potrditi ali ovreči. Meni se močno zdi (laično oz. empirično mnenje), da v resnici samo meri čas, ko je ogrevalni medij toplejši kot 26,1°C in to je to. Ker imava samoregulacijske ventile, sva v tem primeru namreč popolnoma v izgubi. Bolje je, da radiator greje 2x3h na dan s polno močjo, drugače pa je zaprt (čez dan, ko naju ni doma), kot pa da cel dan greje recimo s 40% močjo.
Vaše mnenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Števec pretoka in razlike temperature je najboljša varianta ker meri dejansko porabo toplote.
Problem je v tem, da ga ni možno vgraditi v starejših blokih, ker je instalacija izvedena z več vertikalnimi vodi ki gredo skozi vsa nadstropja.
Dodatek: glede samega delovanja še nisem povsem prepričan (bomo s časoma ugotovili) - nam jih želijo vgraditi v kratkem so rekli.
Meritve in vzdrževanje sistema pa izvaja izvajalec (kar prinese dodatne fiksne stroške) na podlagi 10 letne pogodbe.
Lp.
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pet Apr 16, 2010 10:34 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Pet Apr 16, 2010 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
Zdravo
Števec pretoka in razlike temperature je najboljša varianta ker meri dejansko porabo toplote.
Problem je v tem, da ga ni možno vgraditi v starejših blokih, ker je instalacija izvedena z več vertikalnimi vodi ki gredo skozi vsa nadstropja.
Lp.
Darko |
Točno. Mi imamo vertikalo za DS skupno, pa vertikalo za KOP skupno, v SPA pa je celo iz sosednjega vhoda potegnjeno (iz 9 na 11), ampak potem pa je iz našega vhoda na 13, he he he.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baraba2009 Neznanec

Pridružen-a: Sob 19 Jun 2010 10:53 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Jun 19, 2010 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako deluje merilnik toplote Brunata, si lahko ogledate v njihovi patentni zahtevi na html in pdf . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
www.elektronik.si Seznam forumov
-> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 1 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni