|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pet Nov 13, 2009 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
RMS je efektivna vrednost
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alexius Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 22:40 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Izola/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 05, 2009 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav ponovno po treh tednih.
Bil sem odsoten, zato bom šele sedaj nadeljeval s tem projektom.
Torej, ponovno sem pregledal moje opcije. Ojačevalec bi vendarle rad napajal z 18v.
Enega od dveh predojačevalcev bi ravnotako napajal z 18v. Drugi predojačevalec bi napajal s polovico manj, torej 9v.
Kar sem do sedaj uspel razčistiti je: 230V AC -> TRAFO (sekundar: 24V, 625mA) -> MOST -> DUŠILKA 3,4uH -> "PI" FILTER -> LM7818
EDIT: omenjeni trafo lahko dobim v trgovini IC elektronika. Če ve kdo za kakšnega primernejšega, naj kar pove
Če sem prav izračunal, dobim pri neobremenjenem trafotu 24 x (koren iz 2) voltov, kar je malenkost manj kot 34V. Moj linearc ima max. input voltage 35V.
Tu sledi vprašanje: je tisti volt razlike dovolj, ali se lahko to reši tako, da pred linearca dodam nekaj diod, ki bi zmanjšale napetost?
Za linearca rabim 18V+2V, torej vsaj 20V.. kar pomeni da bi lahko z diodami spustil napetost za okoli 3,5V?
Je to izvedljivo? Katere diode bi moral uporabiti?
Če bi lahko spustil na recimo 20,5V bi znašalo 20,5V * 1,41 nekoliko varnejših 29V.
Drugo vprašanje pa je, če lahko drugi predojačevalec namesto z linearcem spustim na 9v s kakšnim vezjem, ki "razpolovi" napetost?
Mislim da tako deluje vezje v priponki - input je 9V (baterija), output pa 9V in 4,5V.
S tem poskušam poenostavit napajalnik in mogoče zmanjšat temperaturo (LM78XX se kar segrevajo). Bi bilo to izvedljivo? Mi zna kdo pomagat pri takem vezju?
(ne razumem točno kako to deluje)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.07 KB |
Pogledana: |
2789 krat |

|
_________________ /hc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2009 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
1 volt ni dovolj ker kot so ti že oredhodniki pisali lahko neobremenjen transformator da tudi do 1x višjo napetost kot je deklarirana. Primer če bi ti imel 230V/24V transformator bi se lahko zgodilo, da bi na izhod neobremenjenega transformatoja robil recimo 30V in po usmerjanju bi dobil skoraj 43V DC napetosti, kar pa veš kaj pomeni za tvojega linearca (dimni efekti...). tako da raje vzemi transformator, ki ima nižjo deklarirano napetosr (sepravi če bi ti imel rad 18V enosmerne) je transformator 230V/18V čez glavo dovolj. Iz takega transformatorja boš dobil približno 25.4 V enosmerje kar pa bu tudi tvoj linearc prenesel. Tudi 15V transformator bi še bil ustrezen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alexius Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 22:40 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Izola/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 06, 2009 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, jaz sem razumel, da se ta "povečana" napetost pojavi le na neobremenjenem trafotu.
Se pravi, da bi bil dejansko vredu tudi trafo 18V, 15VA (840mA)? (v trgovini nisem videl ničesar med 18V in 24V)
Bi bila voltaža potem sigurno nad 20V tudi pri "polni" porabi okoli 0,5A? (datasheet od linearca pravi, da rabi na vhodu vsaj 18V+2V)
Obstaja še kakšna druga rešitev za ta "problem"?
ps:
S temi stvarmi res nimam izkušenj in poznam le napisane vrednosti.
Kako se stvari obnašajo v resnici ... žal še ne vem. Hvala za vse napotke!
_________________ /hc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alexius Član

|
Objavljeno: Ned Apr 18, 2010 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po dolgem času: hvala za vse odgovore.
Na koncu se je izkazalo, da je bila še najboljša rešitev predelava predojačevalca,
zato da sta potem tako ojačevalec kot predojačevalec oba delovala na +15v.
Uporabil sem 15V trafo (16VA), gretz, pi-filter (1000uF+dušilka+1000uF) in LM7815.
Hvala vsem še enkrat, s tem napajalnikom sem se veliko naučil
_________________ /hc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni