Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 7:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Dober video.
Veliko namigov ter prevsem predstavi malo več tehnik za lotanje istih stvari. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja to je dobro, mogoče bi morala biti vmes še tehnika peke, če imaš pečico doma ali pa v nekaterih primerih tudi pištola na vroč zrak(da nebo pomote uporabili so spajko in ne spajkalne paste. Sam pa se sprašujem koliko stopin zdržijo komponenete, namreč sem kar precej nerodna oseba in se mi lahko kajkmalu kakašna komponenta skuri. Za iziv sem si naročil Arduino kit s SMD elementi in ga čakam da ga dobim. Polek tega ne vem v čem bi bila razlika med 15, 30 in 60W pri spajkalniku. Naknadno če delaš postopek peke tega moraš v pečici opazovati kdaj se začnejo komponenete "tresti" da padejo na mesto. Mislim da bi se s spajko na padih, gostim fluksom in posajenimi komponentami tudi dalo lepo to opravilo opraviti v pečici. Gosti fluks bi pomagal kot začasno fiksiranje elementov in seveda potem boljšemu slitju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za pečico se uporablja reflow spajkanje.
Da zadeve zalotaš imaš pa pasto, ki je mešanica cina in fluksa, deluje kot zelo trda pašteta z dvema razlikama da je srebrna in strupena ;)
Je ne priporočam za uporabo v zaprtih prostorih se precej kadi med lotanjem.
Potrebno je vedeti da za profesionalno lotanje potrebuješ tudi masko za nanos paste samo na mestih kjer se lota, no ja ni nujno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa, pasta se itak razleze povsod, ko se zadeve enkrat ogrejejo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jenc0 Član

Pridružen-a: Ned 14 Feb 2010 0:13 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.41 Kraj: Cerklje
|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali je ta pasta res tako nevarna, saj jo vsakodnevno uporablajm na delu. Pasta je pa taka rumena v beli tubi, če je to to...?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Apr 20, 2010 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre se za neko drugo pasto, katera se zlije v cin ko jo segrejemo.
http://www.nof.co.jp/english/business/electron/img/product02/image01.gif |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
In ena izmed teh je tudi Alpha OM338 Sicer je namenjena segevanju v pečici pa vendar gre SMD komponente fino spajkati z konico  _________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Za reflow lotanje so paste ponavadi srebrne barve. Osebno še nisem videl drugačne.
Verjetno zato ker imajo velik delež cina.
Rumene, roza ali podobno so ponavadi fluksi.
Slika, ki jo je prilepil Sadida prikazuje film za nanašanje paste in tudi samo pasto pri ročnem nanašanju.
Zadeva je pogojno podobna tistim pastam, ki vsebujejo veliko svinca in jih uporabljajo za lotanje cevi, žlebov,... brez dodajanja cina.
Pasta za reflow ne razleze ampak jo potegne skupaj oziroma če nima površine na katero bi se sprijel cin se tvorijo majhne kugljice. Razleze se edino fluks. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
In kako bi se obnesla tista za cinjenje žlebov pa pod kakšnim imenom jo ponavadi ponujajo kjer jo pač(verjetno med gradbenim materialom)? Namreč glede nato koliko jo dobiš te cin paste oz. te zmesi mi je malo draga napram navadni cin žici. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeve za žlebove še nisem uporabljal, omenil sem jo samo kot primerjavo.
Znajo biti problemi z majhnimi pitchi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Unknown_User je napisal/a: |
In kako bi se obnesla tista za cinjenje žlebov pa pod kakšnim imenom jo ponavadi ponujajo kjer jo pač(verjetno med gradbenim materialom)? Namreč glede nato koliko jo dobiš te cin paste oz. te zmesi mi je malo draga napram navadni cin žici. |
Nič kaj prida. Nekoč sem kupil pasto za lotajnje bakrenih cevi. Uporabljat sem jo mislil za pocinjenje večje površine bakra. Zadeva je bila sicer uporabna, a na oko nič kal lepa, zaradi slabe čistoče cina. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za pečico se uporablja reflow spajkanje.
Da zadeve zalotaš imaš pa pasto, ki je mešanica cina in fluksa, deluje |
če se ne motim potrebuješ za reflow spajkanje samo cin iz kadi pač razmerje Sn oziroma še ni RoHS še dodatkov in Pb. Mogoče še pasto ki omogoča spajki iz kadi boljši oprijem in pa elemente se predhodno fiksira /zalepi.
Pri spajkanju npr v oljni pari pa mora biti pasta natančno dozirana (sestavine , spajkalna pasta , tempirana tudi na temperaturo ( temperaturni profil ) pri nas jih hranijo v hladilniku in imajo tudi zelo omejen rok trajanja _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

|
Objavljeno: Čet Apr 22, 2010 7:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Po meni znanih podatkih je reflow tehnika prišla po potrebi po avtomatizaciji postopka lotanja IN polaganja elektronike.
Torej stroj vzame TIV mu preko maske nanese pasto (z fluxom in cinom) samo na mesta kjer je potrebno lotanje (ponavadi padi).
Nato "polagalnik" položi elemente na svoja mesta. Kar pomeni da jih položi tako natančno da ze pini in padi "uležejo" ali poravnajo.
Pasta v tem trenutku opravi svojo prvo funkcijo - da je dovolj gosta da drži elemente na postavljenem mestu.
Tako TIV z elementi nadaljuje svojo pot v pečico. Tam se pasta stopi in zaradi površinske napetosti (če se ne motim) celo "scentrira" pine na pade ter v tem postopku seveda zalota elemente.
Trik s "površinsko napetostjo" je predvsem uporaben pri BGA in podobnih zadevah. Omogoča pa to da je lehko element oziroma pin zamaknjen tudi do 40-60% od svoje točne pozicije saj ga v pečici poravna sama pasta.
Huh tole more biti na netu bolje razloženo, če ima kdo link po možnosti s slikami naj ga prilepi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Čet Apr 22, 2010 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na youtube npr. vpiši SMD soldering pa bi kmalu moral dobiti ustrezen video. Jaz peke v pečici še nisem počel in se mi je zato video zdel zelo simpatičen. Od blizu so bili snemani štirje SMD upori. Eden upor je bil zanalašč zmaknjen in se je čez čas lepo videlo, ko se je začelo kaditi od fluksa potem pa se je videlo kako so se elementi zatresli in so "odskakljali" na pravilna mesta, spajka se je pa dokončno lepo razlila po celotni spajkalni površini. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|