www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PWM - MOSFET high-side
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 5:53 pm    Naslov sporočila:  PWM - MOSFET high-side Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo na zalogi kakšen enostaven načrt 12V/8A PWM regulacije (na bazi 555), da je MOSFET (npr. IRF840) Drain na stalnem plusu, breme žarnica ali motor pa ima stalni minus?

Brskal sem po netu pa je vse se samo tako, da je Source direkt na minusu, breme pa ima stalni plus.

Nazadnje urejal/a Iztok Pon Apr 26, 2010 12:13 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ni s 555, uporablja PIC 12F675, vežeš pa kakor ti bolj odgovarja, saj je vezje kot bi imel namesto regulatorja spremenjiv upor (samo 2 priključni žici):

http://mondo-technology.com/heater.htm

Še nekaj informacij o tem regulatorju. tukaj.

Nazadnje urejal/a Azrael Pon Apr 26, 2010 9:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej rabiš "high-side mosfet driver". To išči v googlu.

shema1
App.notes

Jaz raje driver kar kupim kot čip.

Linear T.
Intersil
ST

Maxim in National ga morata tudi imeti...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš P-kanal mosfet in seveda takega, ki ima nizek Rdson in ne tako visok kot IRF840 (850mohm), uporabi tak mosfet, ki ima Rdson manjši od 20mohm

Vezava 555 in P-kanal fet je preprosta in ne pozabi na dušilko v napajalni veji, ker pri PWM in večjih tokovih s tem povzročaš motnje v napeljavi

mohm = mili ohm, da ne bo kdo mislil da gre za pomoto Mega ohm Wink

hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 8:19 pm    Naslov sporočila:  SMIT triger vrata CD40106 Odgovori s citatom

Istok če bi jaz naletel na tak problem bi pobrskal in poiskal 40106, napajalno napetost priklopil na plus, minus preko upora, in napetost za vsak slučaj ščitil z 12V zenerco, in stabiliziral s tantalom. Zgledov za pwm z hc14 je veliko, 40106, pa lahko operira z 12v, kar je tudi dovolj za večino P kanalnih mosfetov!
Lp T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti bo kaj pomagalo.

Jaz sem to shemo uporabil za regulacijo podvodnih LED luči za ribnik (prilagoditev barv)

PWM-555.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PWM-555.pdf
 Velikost datoteke:  34.96 KB
 Downloadano:  65 krat

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za predloge. Verjetno bom poizkusil kar tole varijanto: http://electroschematics.com/852/12-v-dimmer/

@ElGrigon, tvoja varijanta low-side jaz pa iščem high-side Smile
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem spregledal.

Zakaj pa rabiš prav tako varianto? Ti ni všeč stalni plus?

hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:  opozorilo na mankajočo diodo Odgovori s citatom

Pri rizbi manka hitra dioda med minus polom in sorsom tranzistorja.
Dioda je v primeru dušilke v seriji z omskim bremenom, kakor je videti na rizbi, kar nujna!
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na začetku teme sem prelagal PWM regulator, ki uporablja mikrokontroler.

Na ZS sem dobil vprašanje kako se obnese in ker sem imel pri gradnji nekaj manjših težav in da ne smetim te teme, sem dodatne informacije o tem projektu opisal v temi PWM regulator s PIC12F675.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Sem spregledal.

Zakaj pa rabiš prav tako varianto? Ti ni všeč stalni plus?

Če imam bremena, ki imajo minus na ohišju, mi stalni plus res ni všeč ... Very Happy
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 12:45 am    Naslov sporočila:  Re: opozorilo na mankajočo diodo Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
Pri rizbi manka hitra dioda med minus polom in sorsom tranzistorja.
Dioda je v primeru dušilke v seriji z omskim bremenom, kakor je videti na rizbi, kar nujna!

Verjetno je razlog v samo dvožičnem priklopu in s tem "parazitnim" napajanjem tega vezja kar je opisano na linkani strani:

Citiram:
.. In this configuration, this can never be 100 %, because the 4 % of the time that the FET does not conduct is necessary to charge C6 ...
Nazaj na vrh
hardveras
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 7:49 am    Naslov sporočila:  Dioda Odgovori s citatom

Parazitno napajanje uporablja diodo, ki prenese kvečjemu nekaj 100mA, Pri bremenu 10A, pa je tok ob isklopu tranzistarja ob uporabi dušlke 10A in seveda pada v odvisnosti od inducirane napetosti na dušilki in njene induktivnosti, in ker ta induktivnost, ni enaka nič, je tudi ta čas različen od nič. Če boš uporabil starejši mosfet, ki nima ugrajene diode za ,ti bo tranzistor odletel,že po prvem inpulzu.
Inducirana napetost ob isklopu bi lahko znašala tudi '-100V, ker ti lahko pri 10A dioda 1N4184, elektrolicki kondenzator se prenapolni, svojo vlogo pa opravi tudu
ESR elektrolita!
Kondenzator 100MF se pri toku 10A polni s hitrostjo 0,1V na mikrosekundo!
Pri pulzni širini 96% bi 4% od 10A, povprečnega toka teklo skozi 100om upor in zenerco, kar bi omejevalo napetost na elektrolitu na cca 50V, seveda pa diodica tega nebi dolgo zdržala!
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hardveras, ne bluzi ! Tole je strokoven forum.
Popravi slovnične napake v svojih prispevkih.

LP

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 9:53 am    Naslov sporočila:  Re: Dioda Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
Kondenzator 100MF se pri toku 10A polni s hitrostjo ...

Kaj si tukaj mislil 100uF ali 100MF, ker to je OGROMNA razlika Wink
mikro:MEGA

mikro = 1 miljoninka Farada
MEGA = 1 miljon Faradov

Če bi napisal mF bi pomenilo mili Farad, kar se sicer pogosto napačno uporablja. Ker simbol mikro na tipkovnici ni dostopen, se večinoma uporablja črka u namesto simbola mikro Wink

Parazitno napajanje v seriji z bremenom žal ne more zagotoviti 100% vklopa bremena, to je jasno in je bolj izhod v sili.

V avtoelektriki je večina porabnikov, ki se nas bolj ali manj tičejo, vezanih proti masi, to pa so v glavnem luči (pozicija, smerniki, stop luč, meglenke, ...
Glavne luči so pri nekaterih avtomobilih vezane na +12V in se preglaplja minus pol, to pa so kakšni japončki, korejci, ... pozicija pa je še vedno skupna z maso, stalni + velja le za kratke in dolge, mogoče še za prednje meglenke, nisem pa siguren, ne vem.

Kakorkoli, v avtoelektriki zato pogosto rabimo preklapljat +12V in to pomeni high-side driver za N-kanal FET ali pa uporaba P-kanal FET tranzistorjev.
Splošno znano je, da so tokovi pri tako nizkih napetostih, kot je 12V, lahko zelo veliki, tudi po nekaj A ali preko 10A in več. Da ne prihaja do izgub in s tem tudi gretja, je potrebno paziti pri izbiri in uporabiti tranzistor z nizkim Rdson. Nizek in zelo nizek Rdson imajo predvsem N-kanal FET-i, to pa zaradi tehnologije, saj pri P-kanal FET-ih ni bilo mogoče narediti tranzistorja, da bi imel Rdson tako nizek kot N-kanal FET s podobnimi U in I karakteristikami. V zadnjem času pa so razvili P-kanal FET-e, ki so primerni in imajo precej dobre karakteristike tudi na področju prevodnosti, torej imajo nizek Rdson.
V modelarstvu na primer se uporablja kar precej takih FET-ov, vendar so velikokrat narejeni le do 30V ali še manj, npr 20V in še manj, kar pa za avtoelektriko ni ravno uporabno, že 30V si ne bi upal vgradit v napravo, ki bi bila uporabljena v avtu.
FET-i, ki so za višje napetosti (preko 200V), pa imajo praviloma precej visok Rdson in so narejeni za manjše tokove in zato niso primerni za uporabo v avtoelektriki.

Da ne bomo komplicirali z nekimi posebnimi vezji, predlagam uporabo P-kanal FET tranzistorja, tako kot jih uporablja večina razvijalcev v avtomobilski industriji, prepričan pa sem, da so razvijalci samih FET-ov razvili P-kanal FET-e z dobrimi karakteristikami prav za potrebe v avtoelektriki... jasna stvar, uporaba je vedno bolj množična.

Dober P-kanal FET je recimo IRF4905

Da ne bomo delali krivice FET-om na matičnih ploščah, bi jih ob tej priliki omenil tukaj, žal so po večini N-kanal, pa vseeno, imajo zelo nizek Rdson in so za nizke napetosti in velike tokove Wink še vedno zelo uporabno za mnoge stvari, pa še poceni so, če imamo možnost dobiti pokvarjene matične plate Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni