www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Maturitetni izdelek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 28, 2009 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Silvo, tudi pri meni doma čaka enaka pumpa. Problem le te je, da ne zna potegnit vode. Vodo znba samo potisniti cca 1m visoko, ko je prosto tekoča na voljo na vhodu.

Hvala za opozorilo. Namreč sploh je še nisem poskusil.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejanh
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 20:43
Aktiv.: 0.17
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

bliža se matura in z njo tudi izgradnja samostojnega izdelka. Ker mi programiranje recimo, da ne predstavlja ravno velikih problemov Mr. Green(začetni in seveda najhujši korak v to sem že naredil Wink ) sem si zamislil, da bi nekaj zgradil tudi "s pomočjo" programiranja.
Torej moja želja je "zgradit" napravo, ki ti glede na vsebino prejetega sporočila izvrši določeno opravilo. No, funkcije bi verjetno omejil na obveščanje o temperaturi ter na vklop oz. izklop naprav (prek relejev). Torej primer:

1)Iz določenega telefona pošljem napravi SMS z vsebino temperatura, ter nato dobim v povratnem sporočilu informacijo o temperaturi (npr. Temperatura je 20.1°C)

2)Prav tako pošljem z določenega telefona napravi SMS z vsebino npr. rele1on oz. rele1off (kar naj bi pomenilo vklop oz. izklop prvega releja) in v povratnem sporočilu prejmem stanje vseh relejev po vklopu oz. izklopu zadnjega releja.

Nekako se nagibam k uporabi motorolinega mikrokontrolerja MC68HC908GP32 (ali kaj podobnega) s temperaturnim senzorjem DS18B20 ter GSM modulom Falcom A2D (http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=10298&highlight=gsm+modem), a nisem ravno prepričan ali bi omenjeni GSM modul zadostoval mojim zahtevam? Prav tako me zanima glede ukazov s katerim GSM modul komunicira z mikrokontrolerjem...nekaj sem iskal o tem po spletu a žal nisem našel kaj veliko...najbrž nisem zadel pravega iskalnega niza Embarassed

Hvala za pomoč in vsi vaši morebitni predlogi so seveda dobrodošli! Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo, da se nekdo maturitetne naloge loti tako in ne v stilu "kdo mi bo naredil" ... Smile

Glede GSM modema: Falcom bo prav v redu za tvoj namen. Če boš pa kaj drugega uporabljal, pa poglej, da podpira text mode - je uporaba bistveno enostavnejša kot pri 7-bitnem načinu ...

Modem priklopiš na UART (TX/RX) mikrokontrolerja in komuniciraš z njim preko t.i. AT ukazov.
Primer: pošlješ AT, modem odgovori OK - pač če pošlješ kaj drugega, modem odgovori glede na "povpraševanje" - išči AT command set za željeni modem. S stališča programiranja je isto, kot če bi se s kontrolerjem "pogovarjal" s PCjem preko RS232 porta.

Lp, Grega
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 29, 2009 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sortaj je napisal:
Citiram:
Torej...
Če se kdorkoli spomni katere lahko bolj zahtevne stvari-na plan s predlogi.

Če boš naredil kakšno fizikalno učilo, ti ga mogoče odkupimo.

LpA
Nazaj na vrh
dejanh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pri izdelavi maturitetnega izdelka sem naletel na "manjšo oviro" Sad
Torej izdelujem "napravo", katere "jedro" je PIC 18F2550, ki na LCD prikazuje trenutno temperaturo in vlago, ter tudi minimalno in maximalno temperaturo ter vlago-OK, to mi je uspelo in dela bp... Wink
Problem se pojavi pri prenosu temperature in vlage iz zunanje enote. Namreč moj namen je poleg omenjenih notranjih veličin prikazovati tudi zunanje...
Tako temperaturo, kot vlago bi seveda "zaznaval" na AD pretvornikih in bral kot spremenljivko INT (0-1023), za prenos pa imam že kupljen sprejemnik in oddajnik (433.92MHz).
Sicer že precej časa brskam po spletu, ampak nekako nisem našel katero komunikacijo naj uporabim za komuniciranje PIC->oddajnik in pravtako na drugi strani sprejemnik->PIC (SPI,...). Obenem pa se pojavi drugi problem, in sicer ta, da je velikost spremenljivke INT 10bit...verjetno bi bilo pri prenašanju potrebno le-to "razstaviti" na dva dela, na drugi strani pa spet sestaviti? Confused Think

Hvala vam, za vso pomoč! Wink

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za komunikacijo uporabi UART. Če imaš kupljen samo en oddajnik in en sprejemnik, bo šla lahko komunikacija zgolj v eno smer (od senzorja proti glavni enoti).
Hitrost komunikacije izberi za začetek zelo nizko. 300 baud bi moralo zadoščati.

Razstavljanje in sestavljanje 16-bitne številke v dve 8-bitni pa res ne bi smelo biti težava. Lahko narediš shift 8x. Ali skopiraš vrednost v 16-bitni register, od koder pobereš zgornjo in spodnjo vrednost posebej.

dejanh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, hvala za odgovor! Wink

Ok, bom poskusil z UART oz. USART Smile
Sicer sem kupil oddajnika in sprejemnika dva (bolj za rezervo Very Happy), uporabiti pa mislim en par, ker več itak ne potrebujem. Dovolj je vsakih nekaj 10 sekund, da prejmem podatek z zunanje "naprave" o zunanji temperaturi in vlagi, "centralna" naprava pa bo to obdelala in prikazovala na LCD Wink

Mimogrede, napajanje je itak skupno, tako da MAX232 sploh ni potreben pri teh stvareh očitno? Smile

INT spremenljivko pa mi je na koncu le uspelo spraviti v dva 8 bitna "paketa" Wink

Hvala!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za komunikacijo na TTL nivojih (kot je npr. izhod uC ali vhod večine komunikacijskih modulov), potem ne rabiš MAX232 - vežeš direktno.

LP, Grega
Nazaj na vrh
dejanh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, odločil sem se, da se glede UART komunikacije najprej mal poigram v Pickit2 UART Tool...preveril sem kaj mi oddaja "oddajni" PIC...ok... Razz ko pa gledam, kaj na drugi strani prihaja ven, pa Evil or Very Mad Think
Vbistvu kar neki naključni "znaki" kot nekakšen šum, neglede ali oddajnik ne oddaja ali oddaja...hm...predvidevam, da se poleg tega vsega šuma nekje vmes nahaja tudi resnično tisti podatek, ki ga oddajam, a kako naj ga prepoznam? Sad

Hvala!
Nazaj na vrh
infernal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46
Aktiv.: 1.09

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja taki sprejemniki imajo zelo veliko šuma, tako da direkt z uartom ne bo šlo. Ti predlagam da kupiš take module ki so primerni za direkt na uart, boš najhitreje rešo Very Happy. Če se ne motim so taki moduli xbee evo še link do datasheeta od enega takega modula xbee.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejanh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da pa obstaja tudi kak predvsem cenejši način? Sad
Nazaj na vrh
infernal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46
Aktiv.: 1.09

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ti so res dragi Confused . V katerem jeziku programiraš in pa kateri compiler uporabljaš ??
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bi se dalo tudi z obstoječimi moduli. Verjetno si boš moral narediti eno vezje, ki bo tipalo, kakšna napetost je na izhodu sprejemnika za "moč signala" in če je moč premajhna, ne sprejemaš šuma. Pa verjetno boš rabil še kak filter poleg komparatorja.
Poglej si datasheet od RF modula.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narediš digitalno. Ko začneš pošiljat vedno najprej pošlješ "hello string" in za tem pravo vsebino. Če ni hello stringa preziraš vse podatke.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Narediš digitalno. Ko začneš pošiljat vedno najprej pošlješ "hello string" in za tem pravo vsebino. Če ni hello stringa preziraš vse podatke.

Hm, mogoče z bit shiftom bi pa res šlo.
Ker podatki so lahko zamaknjeni za 0-7 bitov. Kar pomeni iskanje znakov po celotnem bitnem stringu. Vse prejete znake oz za dolžino "hello" + podatkov +1 shranjevat v FIFO buffer in shiftat cel buffer en bit po en bit naprej, da najdeš taprav offset. Mogoče je vseeno malo lažje rešit elektronsko - s Squelch.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni