www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MPLAB IDE & PIC16F628A

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 11:41 pm    Naslov sporočila:  MPLAB IDE & PIC16F628A Odgovori s citatom

Pojavil se mi je problem pri simulatorjem MPLAB IDE. In seice, kot vedno normalno odprem MPLAB, grem pod project wizard, izberem ustrezen mikrokontroler (tokrat PIC16F628A), ustvarim projekt. Se odpre vse skupaj, file>new nova podlaga za pisanje programa, shranim kot .asm nato jo dodal v source file. Skopiram tudi datoteko za inicializacijo mirkokontrolerja v mapo kjer je ustvarjen projekt. Izberem debugger MPLAB SIM, pod settings nastavim kvarc katerega uporabljam in sicer 4MHz. Napišem kratek programček toliko, da poizkusim delovanje (program napisan spodaj). Odprem Simulator Logic Analyzer, kjer bom opazoval tipke in izhodne LED diode, da vidim kaj se dogaja z njimi. Odprem še New Workbook, kjer si nastavim dve simulirani tipki.

Torej vse kar sem opisal naredim enako z mikrokontrolerjem PIC16F84A, zaženem simulacijo ter se poigram z simuliranima tipkama - stvar deluje, ko pa naredim kot sem predhodno opisal z PIC16F628A pa stvar ne deluje. Klikam po simuliranima tipkama in se popolnoma nič ne odziva v logičnem analizatorju. Kje ga lomim?

Koda:
;Program priziganja LED diod z mikrokontrolerjem PIC16F628A
;26. April 2010
;Gregor Nikolic

list p=16f628a
   #include   "P16f628a.INC"

__config _INTOSC_OSC_NOCLKOUT & _LVP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_OFF & _BODEN_ON & _MCLRE_OFF & _CP_OFF

org      0x000
   goto   Zacetek
   org      0x004

;****************************GLAVNI PROGRAM******************************

Zacetek

bsf      STATUS,RP0               ;Banka1
   movlw   b'00000000'               ;Vsi pini RB so izhod
   movwf   TRISB
   movlw   b'11111111'               ;Pin RA0 in RA4 sta vhoda
   movwf   TRISA
   bcf      STATUS,RP0               ;Banka0
   clrf   PORTA
   clrf   PORTB

;****************************PREVERJANJE TIPK****************************

PT1

btfss   PORTA,0
   goto   PT2
   movlw   b'10101010'
   movwf   PORTB

PT2

btfss   PORTA,3
   goto   PT1
   movlw   b'01010101'
   movwf   PORTB

end

PrtSc199.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.84 KB
 Pogledana:  34 krat

PrtSc199.png

infernal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46
Aktiv.: 1.09

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komparatorjev nisi izključil tako da je možen vzrok to. Poglej si na 33 strani v datasheetu imaš tudi kodo kako jih izključiš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem vedel da bo banalna, hvala deluje. Za vse ostale kako se jih izključi:

Citiram:

MOVLW 0x07
MOVWF CMCON

GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok še en problem me daje. Ko si naprimer definiram spremenljivko recimo Temp1 equ 0x21, ter potem vpišem na primer vrednost 100 ter jo zmanjšujem z ukazom decfsz. Zakaj mi v registru, ko pride na ničlo gre v minus in šteje od -127 do 127 če ustvarim projekt z pic16f84a mi šteje normalno od 0 do 255. Kje ga tukaj lomim? Neutral
infernal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo meni dela normalno. Sem v rar dal in je zraven v prilogi.

Test.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Test.rar
 Velikost datoteke:  10.73 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo sem odprl projekt pa dela normalno, bi bilo zanimivo ugotoviti kje je štos.
Sem prilepil projekt kateri me zafrkava, poizkusi odpreti pa poročaj prosim.

PS. Sedaj sem videl, da ti lahko dodajaš svoje definirane spremenljivke v watch oknu, ker v tem projektu, ki si ga pripel je "Add Symbol" omogočen, s profesorjem pa študirava v čem je problem da je od te zadnje verzije v8.43 naprej ta Add Symbol onemogočen. Da lahko gledam namesto tega onemogočenega gumba vpišem naslov kar pod addresso nap.: 0x21

pled2.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  pled2.rar
 Velikost datoteke:  12.68 KB
 Downloadano:  9 krat

infernal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja meni tud pri tvojem programu šteje od -127 do 127 če gledam watch okno, če pa v file registers lokacijo 0x20 gledam pa kaže normalno. Mogoče kaki hrošč v programu bi bilo potrebno javit mikrochipu ali pa če si daš verzijo 8.43 gor Very Happy. Kaj ethernet plato sta že usposobla ??
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 2:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika je samo v tem, kako je definirana spremenljivka:
- unsigned šteje 0 do 255
- signed šteje -128 do 127

desni klik na watch, pa lahko ponavadi izbereš reprezentacijo: char/dec/hex/signed/unsigned,...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni