www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z brisanjem EPROM
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, potem nisem edini, ki je nabavil to čudo tehnike.

Koliko časa pri tebi briše eprome? Pri mojem se mi zdi čas brisanja zelo kratek in me malo skrbi, da elektronska dušilka daje preveč soka žarnici, kar ni zdravo za žarnico.

mi747 je napisal/a:
na prednjo stran predalčka pa prilepil en spodoben ročaj.

Ročaj predala so pri mojem primerku odbili ali pa ga sploh ni bilo. Bila je samo okrogla luknja premera 6mm.

Za ročaj sem uporabil plastično matico od vijakov, ki se uporabljajo pri sestavljanju pohištva iz iverke. Ta matica ima navoj 6 tako da dobiti ustrezen vijak ni bil problem.

videz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  130.35 KB
 Pogledana:  4 krat

videz.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 18, 2010 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nikoli še nisem testiral, koliko je najmanjši čas potreben za izbris eproma pri tem brisalcu.
Timer vedno nastavim na največji čas in pustim vse skupaj teči
( hja, sploh nisem pomeril, koliko je ta največji čas )
Do sedaj sem s tem brisalcem izvedel ca. 10 brisanj in vedno brez problemov.
Nekateri člani na tem forumu pišejo o tem, da lahko eprom pobrišeš tako močno,
da vpis ni več mogoč.
Meni se to še ni zgodilo, pa brišem eprome že od leta 1986.

Drugače pa je tista odprtina, v katero si ti montiral ročajček, namenjena temu,
da optično preveriš, ali UV žarnica zares sveti.
Ročaja ti niso odbili med pošiljanjem ampak ga originalno sploh ni ( kitajsko varčevanje oz. poenostavitev)

LP

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem prvič zapisal program v EPROM. Seveda kot se spodobi, so bili problemi.

Uporabil sem 2732, zakaj muzejski primerek, več tukaj. Ker so NMOS verzije lahko problematične za moj tip programatorja, če se napaja iz USB, sem priklopil zunanji 9V 0.5A napajalnik.

Najprej sem želel uporabiti AMD AM2732DC, ki ima po opisu Vpp 12.5V (ja, lenoba, da ne bi bilo treba spreminjati Vpp na programatorju). Po 5. minutah obsevanja je bil ta in TMS 2732A prazen.

Vpis v AMD ni bil uspešen, po pisanju je bil chip še vedno povsem prazen. Meril sem napetosti med vpisovanjem in je bila Vpp stalnih 12.5V, napajalna pa 4.89V, kar bi moralo biti v redu.

Nato sem poskusi še z TMS 2732A od Texas Instruments, ki ima Vpp 21V. Nastavim Vpp in chip se je gladko sprogramiral v prvem poskusu.

Nato sem zbrisal še enega AM2732DC in je bil rezultat pri 12.5V Vpp enak kot s prvim primerkom, zapisan ni bil en sam bit.

Zanima me ali sta uporabljena AM2732DC opravila svoje ali je napaka v opisih na netu in potrebujeta višjo napetost Vpp, da je vpis uspešen?
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina tehle zgodovinskih primerkov je imela vpp 21 ali celo 25v. Poskusi z 21v škode itak ne bo velike.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Večina tehle zgodovinskih primerkov je imela vpp 21 ali celo 25v.

Z 21V vse lokacije niso bile pravilno zapisane. Nato sem nastavil Vpp na 25V, programiranje je šlo skozi, potem pa ledica za Vpp ni več ugasnila. Kitajčki so malo preveč šparali, 25V tranzistor ni najbolj modra izbira, če mora preklopiti 25V.

Poleg tranzistorja je odpoveda tudi Eprom.

Pošušmarim nekakšno podnožje za tranzistor in poskusim z drugim chipom. Spet ne gre, Vpp se preveč seseda. Privijem trimer za Vpp še malo in ponovno prebije tranzistor, čeprav naj bi bil 45V, seveda z enakim rezultatom, fuč še drugi Eprom.

Sedaj je notri BC212 od Ei Niš, napetost Vpp je stabilna bollj kot kadarkoli prej, ampak AM2732DC pa nimam več.

Poskusi z 21v škode itak ne bo velike.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff 2732 je res že zgodovina. Z malo predelave lahko uporabiš 2764 ali pa kakega večjega.
Sem pobrskal med mojo zbirko epromov, ampak verjetno je, da sem zavrgel te majhne čipe. Sem jih pa imel.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2010 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Uff 2732 je res že zgodovina.

Res je, že v času Hercules grafičnih kartic v začetku 90. let, so bili tako majhni Epromi tudi pri nas redkost in so bili v uporabi pogosteje 27(C)64, saj so bile kartice izdelane tako, da so delovale z obema tipoma.

Ampak med šaro, sem na eni Hercules grafiki našel še en tak primerek, na mojo žalost pa je spet AM2732DC. Upam, da ga ne bom rabil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni