|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
disputer Član

Pridružen-a: Pet 21 Mar 2008 10:51 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:29 am Naslov sporočila: Resetiranje starega števca za električno energijo |
|
|
Lepo pozdravljeni. Imam Iskrin dvotarifni trifazni števec tip T22CD1 ( števec, kateri se je uporabljal pred sedanjimi elektronskimi števci). Zdaj pa želim ta števec uporabiti za meritev elekt. energije določenega enofaznega porabnika. Zanima me kako naj prevrtim števec, da bo na številčnici kazalo 0kWh oz. da bi ga resetiral.
Hvala za odgovore.
Lep dan! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Zapišeš stanje na števcu in opraviš meritev.
Potem pa malo osnovnošolskega računstva (odštevanje) in dobiš porabljeno energijo.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.96
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natanko tako. Tudi elektro ti ne postavi zadeve na 0, saj to ni potrebno in taki merilni napravi samo škoduje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.18 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse napisano drži kot pribito. Ne odpiraj števca.
Dodam naj še to, med meritvijo mora biti števec v vertikalnem položaju, tako kot je v elekto omarici.
Če bo ležal na mizi, to ne bo meritev, ampak ugibanje., |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi sicer razdiral mehanizem števca in potem številke postavil na 00000 ampak, .... ne tega delat, ker če nisi natančen in izkušen finomehanik, boš prav gotovo nekaj zafrknil in boš števec lahko samo še vrgel stran
Naredi, kot so ti že napisali in pusti pri miru in NE odpiraj  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
disputer Član

Pridružen-a: Pet 21 Mar 2008 10:51 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
me2d Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10 Prispevkov: 291 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Tor Maj 25, 2010 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali nekaj matematike kot so že zapisali ali pa cca 10eurotov pa po digitalnega v L.dl, če jih še imajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Maj 25, 2010 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
me2d je napisal/a: |
Ali nekaj matematike kot so že zapisali ali pa cca 10eurotov pa po digitalnega v L.dl, če jih še imajo. |
Najbrž si mislil Lidl
Ceneni elektronski števci električne energije so temu primerno tudi točni, oziroma NEtočni. Saj ne rečem, da niso natančni pri ohmskih bremenih, mogoče tudi pri induktivnih in kapacitivnih, sigurno pa pride do večjega odstopanja pri merjenju naprav s stikalnim napajalnikom. Če zahteve o natančnosti niso velike, bo najbrž dober, ampak čez stari mehanski vrtljivi števec ga ni, da bi mu verjel
Prednost digitalnega števca, ki prikaže porabo že v kratkem času je točno to, lahko meriš nekaj minut, pa naj bi pokazali porabo... pri mehanskem števcu in malih porabnikih pa ne gre tako enostavno, treba vzeti štoparico in šteti vrtljaje in malo računati.
Zanimiva je primerjava izmerjene vrednosti.
Kot sem že napisal, je po točnosti tistega, kar plačaš, še najboljši stari mehanski števec in zelo bi bilo škoda, če bi s poseganjem v mehanizem števec pokvaril ali uničil. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.96
|
Objavljeno: Tor Maj 25, 2010 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
No, v bistvu bi lahko že iz 'hitrosti' oz. frekvence označbe v števcu odčital moč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Maj 25, 2010 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
No, v bistvu bi lahko že iz 'hitrosti' oz. frekvence označbe v števcu odčital moč. |
Ja, res je, nekako tako kot števec hitrosti za bicikel, če bi v števec vgradil senzor, da bi štel vrtljaje, bi lahko z ustreznim vezjem in uC izdelal zelo soliden in natančen merilnik moči. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni