|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 4:47 pm Naslov sporočila: obnova oz zamenjava 60 let stare el. napeljave v starem blok |
|
|
Pozdrav,
V cca. 60 let starem bloku v Lj. so zadnjič delavci Elektra Lj. zamenjali etažne varovalke pri moji sosedi. Slučajno sem šel mimo in videl notranjost teh starih omaric (glej sliko) in z električarji smo se čudili zastarelosti.....varovalke našraufane na leseno desko, itd. Najbolj presenetljivo pa je bilo dejstvo, da ko so odklopili glavno varobalko v kleti, je pokrov varovalke "šmelcal" in ker se zelo težko dobi nadomestne dele smo bili cel dop. brez elektrike, ker so iskali pravo "60 let staro kapo"...
Sosede sem že nekako prepričal, da bi bilo pred obnovo fasade zelo priporočljivo zamenjati el.napeljavo, da se kasneje po nepotrebnemn ne štema....(upravnik je tudi že seznanjen)
Sedaj me pa zanima:
- kdo strok. ugotavlja zastarelost omrežja (kabli imajo še tkanino okoli) in potrebo po zamenjavi. Elektro jo po moje ne bo hotel menjati, saj načeloma (še) deluje...
- večina stanovanj ima še dva kabla do porabnikov (ni zemlje), nekateri pa ničenje v omarici. Kaj bi bilo potrebno, da bi blok dobil še ozemljitev ???
- ali obnovo dela Elektro Lj. Ali pa katerikoli elektro s.p. ??
Hvala za odgovor, LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
497.26 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, da to opravljajo elektroinstalaterji-s.p. Pridobiš nekaj predračunov in se potem odločite kaj in kako.
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako je pa z dokumentacijo??
Uradni dokumenti iz leta 1955 nimajo o elektriki nič zapisanega...
Bi bilo potrebno predtem izdelati kakšno "ekspertizo"...
je potrebna prijava na občini (npr. priglasitev del??)...
kako pa se te stvari ureja z elektroljubljano, saj imajo oni vse ključe od omaric..
Predvidevam da najeti elektro s.p. vse to uredi (izdelava dokumentacije, urejanje z Elektrm-Lj, občino??)
P.S. Kako pa bi se uredila ozemljitev ??
Hvala za odg., LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pripravi se na to da boste preštemali cel blok.
Od izvajalca predpis namreč zahteva, da izvede obnovo po trenutno veljavnih predpisih.
Stare insalacijske cevi so neuporabne. ravno tako razdelilne doze iz pločevine.
Ko sem jaz obnavljal 45let staro hišo so bile vodovodne cevi skoraj neprehodne kanalizacijske cevi pa popolnoma preperele. izolacija nekaterih el.žic se je kar drobila
Pričakuj da bo obnova trajala najmanj 14 dni (odvisno od števila stanovanj in številčnosti ekipe) Poznam kar nekaj zanesljivih el.instalaterjev če rabiš se oglasi na ZS.
Vsekakor ti svetujem, da urediš vse pa čeprav samo v svojem stanovanju.
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerjur: da se vse preštema mi je jasno, saj ravno zato bi bilo potrebno pred obnovo fasade vse preštemat (ja imamo pločevinaste doze, v kleti je PPR z žebljem v sredini na les, vsake toliko časa kakemu sosedu nekaj el. crkne in se nanovo štema, itd) in mi gre res na živce, ker imam jaz od števca naprej vse 100% poštimano, ko pa pride Elektro-Lj. pa samo nekaj poštukajo (ravno toliko da dela)-a tiste avt.varovalke lepo zgledajo-mislim da ne
Po mojem bi tudi znaten del stanovalcev tudi omarice s števci+avt.varovalke menjal.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadne varovalke so še vedno v redu. Ti pripelji samo do sosedov novo inštalacijo pa oni dalje, kakor želijo in vedo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz vem je do števca dolžan vzdrževati el. napeljavo dobavitelj.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Kolikor jaz vem je do števca dolžan vzdrževati el. napeljavo dobavitelj. |
To pravijo vsi lastniki hiš, a pri blokih je drugače, vsaj tako je meni razložil upravnik. Do omarice v kleti je lastnik elektro, od kleti do etažnih omaric smo skupni lastniki, od etažne omarice do števca v stanovanju pa vsak sam....
A mislite, da bi elektro vsaj svojo glavno-omarico zrihtal?? Ostalo bi šlo pa itak iz rezervnega sklada-do števcev-potem vsak zase...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sre Maj 26, 2010 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
nostromo je napisal/a: |
Kako je pa z dokumentacijo??
Uradni dokumenti iz leta 1955 nimajo o elektriki nič zapisanega...
Bi bilo potrebno predtem izdelati kakšno "ekspertizo"...
je potrebna prijava na občini (npr. priglasitev del??)...
kako pa se te stvari ureja z elektroljubljano, saj imajo oni vse ključe od omaric..
Predvidevam da najeti elektro s.p. vse to uredi (izdelava dokumentacije, urejanje z Elektrm-Lj, občino??)
P.S. Kako pa bi se uredila ozemljitev ??
Hvala za odg., LP |
Dokumentacija ni zahtevna, uradno projekta za adaptacijo ne potrebuješ.
Inštalater si mora preačunati sam in mora za izvedbo garantirati. Naj nariše razvod do števcev. in nariše enopolno shemo za vsako stanovanje.
Predvsem mora ozemljitve in zašite narediti po trenutno veljavnih predpisih. in na koncu še meritve.
Ker ne spreminjaš ničesar kar bi vplivalo na izgled in statiko mislim da ni treba nič prijavljat. nisem pa najbolj na tekočem.
Elektru plačaš pa pride odpret. uradno mora tudi števce priključit. Žice pa lahko potegne kdorkoli.
Za ozemljitev, če je ni je pa več načinov največkrat uporabljena varjanta je polaganje valjanca. dolžina je odvisna od prevodnosti tal. kako bo električar že vedel.
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
amarc Član

Pridružen-a: Pet 14 Maj 2010 13:09 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.10 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 11:27 am Naslov sporočila: Eleketrična instalacija |
|
|
za omenjeno rekonstrukcijo naj projektant izdela PZI dokumentacijo, projekt za izvedbo del. to se nese v potrditev Elektru Ljubljana in se dogovori tudi z delilnik stroškov. od elektra ljubljana je instalacija do primo predajnega mesta v vašem primeru do števca in posredno tudi glavniih varovalj. načrt obstoječih električnih instalacij mora imeti upravljalec objekta ali hišnik, verjetno mora obstajati.
pripravlje sem vam tudi napisati kaksno poročilo na elektro ljubljana, samo bi potreboval dokumentacijo, za obnovo obstaja veliko sp ali podjetij, samo ustanoviti morate mnenje oziroma želje glede dovodnih kablo.
lrp dan Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerjur: prevodnost tal je zelo slaba, saj smo na lj. produ in ko smo menjali streho smo menjali še strelovod, nakar se je kasneje pri meritvah ugotovilo, da od 6 vertikal deluje samo ena (pa še ta švoh) in ko sem se ubadal z mislijo in iskanjem izvajalcev za obnovo podzemeljskega dela strelovoda sem obupal, ker preprosto ni toliko vreden (pa še par višjih blokov je zraven:)
amarc:
"načrt obstoječih električnih instalacij mora imeti upravljalec objekta ali hišnik, verjetno mora obstajati"
Ko sem se ukvarjal z obnovo strehe, sem iskal projektno dokumentacijo, ki sem jo izvohal v arhivu na občini. Načeloma sem vse poslikal, a med dokumenti ni omembe vrednega načrta za el. inštalacije...
V bloku so vsi "domorodci"=člani bivšega stanovanjskega sveta umrli, hišnika so tudi že mnogokrat menjali. Nečakinja predzadnjega, ki je bil domorodec, pa je komplet stanovanje zmetala v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Le drobec načrtov za toplotno postajo sem iz smetnjaka rešil jaz
Upravniku pa načeloma dol visi-manj ko me vidi-manj dela ima....
P.S. Bom še enkrat dokumente pogledal-mogoče se vsaj kar se tiče glavnih dovodnih razvodov kaj najde...
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Ned Maj 30, 2010 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
update: sem pogledal mojo foto dokumentacijo iz arhiva na občini....O glavni omarici in skupnih napeljavah ni ne duha ne sluha, označeni so samo razvodi za stanovanja (glej sliko), pa še to je bolj tako-delavci so pri izgradnji včasih falili za pol metra
sicer pa sami presodite, ali si lahko z temi papirji kdo pomaga....(jaz žal še nisem videl kako zgleda izrisana el.napeljava sodobnega objekta-predvidevam, da bolj "natančno")
LP
|
569.22 KB |
19 krat |

|
|
483.11 KB |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni