www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mala hidroelektrarna
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gre1gor
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2010 18:47
Aktiv.: 0.04
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 6:58 pm    Naslov sporočila:  Mala hidroelektrarna Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

za vikendom mi teče potoček (5l/s), kjer imam kar nekaj mlinčkov. Bi pa rad naredi nekaj za okolje in prenehal uporabljati bencinski agregat. Elektriko potrebujem za 3 luči, ter radio ter mogoče en laptop. Kakšno zadevo bi lahko poceni naredil sam doma. V mislih imam predvsem alternator od avtomobila, mogoče kakšnega večjega kombija ali tovornjaka. Od potoka do vikenda bi bilo cca. 200m kabla. V vikendu bi imel akomulator, kretnico (regulator...) ter potem vso napeljavo. Kakšne so sploh moje možnosti in kaj vse bi rabil, da kaj takega naredim? Sicer sem tehnični tip (sama fizična izgraditev ne bi bila problem), vendar o sami elektrotehniki nimam pojma. To HE bi uporabljal zgolj za polnjenje enega, dveh akomulatorjev. (Rabim vašo pomoč, koliko česa...) Akomulator(ja) bo(sta) napajala 2-3 žarnici (lahko tudi 12V) za razsvetljavo ponoči, radio in prek razsmernika polnilec od telefona ali laptopa.

Že dalj časa iščem kakršnokoli obliko alternativnih energijskih virov. Fotovoltaika za kaj takega bi me po predračunu prišla cca. 700 EUR. Ali lahko HE naredim za manj?

Hvala za vašo pomoč!

lp

grega

fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 8:55 pm    Naslov sporočila:  Re: Mala hidroelektrarna Odgovori s citatom

gre1gor je napisal/a:
...cca. 700 EUR. Ali lahko HE naredim za manj?

Izvedljivo je, ampak bo tu nekje. Sploh, če bo material iz druge roke. Boš pa HE naredil sam in boš užival ob izdelavi.

Povedal ti bom, kako bi se zavede jaz lotil.
Prvi problem, ki sem ga zasledil, je tistih cca 200m kabla. Evo rešitve: uporabiš brezkrtačni motor kot generator in napetost usmeriš v vikendu od tam naprej pa v akumulator.
Glede razvetljave, če je le možno, bi na 12V prešaltal. Mislim, da bi ti pretvornik kar energije popapcal.
Za laptop, radio ali polnilec pa nabaviš ustrezne avtopolnilce in avtovtičnice.
Predvidevam, da na vikendu ne boš več kot 2-3 dni zapored zato mislim, da bo en akumulator zadosti.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,

to sem tako ali tako nameraval narediti. Se pravi: mlin > generator > kabel > vikend > polnilec > akumulator > razsmernik in ostali 12V porabniki.

Razsvetljava na 12V sigurno (avtomobilska luč je super močna Smile)

Glede nočitev in porabe pa... Saj mlin in generator polni akumulator 24/7? Seveda s pomočjo "možganov", ki skrbijo da se ne prenapolni...

Kje pa se dobi kakšen tutorial, načrt, seznam potrebne opreme?

Hvala in lp

grega

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Bi pa rad naredi nekaj za okolje in prenehal uporabljati bencinski agregat.

Jezovi so zelo dobri za okolje Smile

5L pri zanemarljivem padcu ni absolutno nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:30 pm    Naslov sporočila:  Padec Odgovori s citatom

Glede na to, da sem naredil jez, kamor sem dal ribe in skrbim za strugo lahko izbiram in naredim padec tudi 10m+ in je potem pretok tudi do 100L/s ali več ne bom naravi prav nič škodoval... Ker imam srečo in je tu tudi izvir in je voda konstantna celo leto ne vidim, kako bi lahko obremenil naravo, če izkoristim njeno moč vode?
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:  100l/s pri 10m padca znese teoretično 10KW. Odgovori s citatom

100l/s pri 10m padca znese teoretično 10KW.
kako si pa pretok iz 5l na sek dobil 100l na sek pa ne vem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:44 pm    Naslov sporočila:  Pretok Odgovori s citatom

Ja, če grem 20m po bregu navzdol, se vsa voda že zbere v strugo in tu je potem že toliko vode. Izvir je na širini 15m. Po cca. 20 metrih pa se ta voda že zbere v strugo, tu pa je potem že toliko vode. Višinska razlika pa je po 20metrih struge kakih slabih 10 metrov.

Sem pa našel tole na ebay...
http://cgi.ebay.de/Turbine-Generator-Wassergenerator-750W-Wechselrichter-/160444896715?cmd=ViewItem&pt=DE_Heimwerker_Bio_Wasser_Windenergie&hash=item255b42d5cb#ht_3811wt_1139

Samo to je 220V, jaz pa bi rad malo bolj simpl varianto za en akumulator. Kot sem prosil, je to izvedljivo? Se da dobit načrt?

Hvala in lp
grega

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno ti pride v poštev kaplanova, a glede na vprašanja, ki jih postavljaš, za 700 euro ne bo nič.

lp
Robi

gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 10:00 pm    Naslov sporočila:  alternator Odgovori s citatom

Oj,

da bi pa enostavno z enim rabljenim alternatorjem uspel kaj podobnega pa ne... Ne bi šel delat tega tako profesionalno, bolj ljubiteljsko? Da bi mi polnilo en akumuator? Ali imam na teh 200m preveč izgub, da bi mi to uspelo?

kot sem napisal, bi šel tudi na fotovoltaiko - ampak potem sem odvisen od sonca. Tu pa voda teče celo leto enako in bi zaradi zanesljivosti raje šel na hidro...

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 11:06 pm    Naslov sporočila:  Re: Padec Odgovori s citatom

gre1gor je napisal/a:
Glede na to, da sem naredil jez, kamor sem dal ribe in skrbim za strugo lahko izbiram in naredim padec tudi 10m+ in je potem pretok tudi do 100L/s ali več ne bom naravi prav nič škodoval... Ker imam srečo in je tu tudi izvir in je voda konstantna celo leto ne vidim, kako bi lahko obremenil naravo, če izkoristim njeno moč vode?

Poseg v naravo (betoniranje sredi hoste) in naselitev neavtohtonih vrst (ribe), spreminjanje tekočega studenca v mlako ter drezanje po strugi, kjer očistiš še malce več kot listje ala vse živali ki živijo tam.

Saj ne škoduješ s samim izrabljanjem moči vode ampak s stvarmi s katerimi boš to moč izrabljal ter s spreminjanjem okolja.

Samo če si že vse to naredil pa si zrihtaj še štrom in popolnoma urbaniziraj tisti vikend.
Nazaj na vrh
gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 11:33 pm    Naslov sporočila:  Ok Odgovori s citatom

Ne vem zakaj se taoj vse obsoja. Očitno si je že vsak ustvaril sliko kako vozijo k potoku hruške z betonom itd... Postavil sem eno simpl vprašanje (simpl za strokovnjake), sedaj pa se gremo pingpong o vsem drugem kot o dejanski izvedbi / rešitvi mojega vprašanja. Ne ne bom betoniral, JA zavedam se kaj bi lahko izgubil z urbaniziranjem vikenda. Zato sprasujem kako bi tehnično izvedel preprost generator, ki bi mi dajal tistih nekaj W in A, da ne bi zasmrajal z agregatom na 95okt bencin. Žal je tako, da v današnjem času ne moremo brez EL energije. Žal si ne morem privoščiti, da ne bi moral delati tudi med vikendi in dopustom. LAHKO pa uživam naravo ves drugi čas, kar mi ga preostane. Ne nameravam betonirat in delat ne vem kakšnih zajetij. Mene samo zanima kako bi to lahko naredil s pomočjo vode, tehnično bom pa že naredil tako, da si ne bom zapackal idile ter okolja. Tudi zdajšnje zajetje je narejeno z že podrtimi drevesi, skalami in mahom, brez umetnih mas... Ribe pa se tudi dobro počutijo in otroci jih z veseljem lovijo. Ali bi bilo bolje da jih kupim v ribarnici? Ali še bolje, da jih pojem kar v gostilni?

Skratka. Ali bi mi kdo znal svetovat kaj bi rabil in kako bi lahko naredil generator, ki bi mi polnil akumulator? Je tu kak praktik, ali so samo teoretiki?

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2010 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ne vem zakaj se taoj vse obsoja.

Zadeva je preprosta.

Folk se gre v naravo sproščat, nato pa nosi čedalje več mestne krame s seboj in tista mirna lokacija hitro postane kakšno zbirališče.

Nato se zahteva vodovod, kanalizacijo in elektriko, da lahko 'uživaš' v naravi tako kot to počneš v mestu.

Anyway.

Za elektriko za začetek lahko ponucaš delujoč avtomobilski alternator, katerega zaščitiš pred vodo in vlago. Za shranjevanje pa kakšen akku od tovrnjaka. 220V iz razsmernika (za filanje laptopa-lahko pa dobiš tudi avtomobilski polnilec, če te skrbi izkoristek), luči pa vzameš preproste 12V halogenke (ali pa 12V varčne žarnice, samo so svinjsko drage).
Alternator dobiš na odpadu za drobiž, verjetno tudi akku tam stakneš, halogenke te ne stanejo preveč, 2€ po komadu, razsmernik pa je tam 50€
Zadevo boš verjetno vsaj 10x spremenil in prilagajal svojim željam, tako da neka fiksnost niti ni potrebna.

Še največji problem bi bila sama turbina.
Če hočeš veliko moč rabiš padec in pretok.

Gre pa tudi z 'vakuumom' če ti vse dobro tesni (podaljšaš cev od turbine) in nadtlak ni nujno potreben, samo to dela samo do nekje 10m padca.
Nazaj na vrh
gre1gor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2010 12:17 am    Naslov sporočila:  Res je Odgovori s citatom

Se strinjam. Če sem čisto iskren gre tu bolj za preizkušanje samega sebe in občutka, da imaš nekaj "zastonj" (elektrika). Kakšen pa naj bo kabel od alternatorja do vikenda? Sklepam, da ne more biti navaden 2žilni?

hvala

lp

grega

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2010 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabel bi bil lahko že 2.5mm^2, seveda varovan z varovalko, da slučajno tok iz akumulatorja ne zažge vikend, v primeru da pride do okvare na alternatorju ali samem kablu. Sicer bi pa priporočal kake 6mm^2, katerega se še dobi po nekih normalnih cenah ali pa 10mm^2, da znižaš padec napetosti na vodnikih (lahko pa uporabiš še eno žico do alternatorja in njegovo regulacijo, da skompenziraš padec)
Male kvadrature so, ker tak alternator verjetno nikoli ne bo deloval pri polni moči.
Bi pa priporočal kupiti dobro sedaj da imaš mir potem pri nadgradnjah.

Sicer pa položi kable v lastno cev, po možnosti tako da bo morebitna voda odtekla ven, akumulator na podstavek (kakšna paleta za viličarja, 5cm) in pravtako vso inštalacijo kake pol metra od tal zaradi same vlage.

Iz alternatorja bi verjetno potegnil kake 50W, kar je čisto dovolj za filat akku (Dobre 4A pri 12V) in napajati neke osnovne zadeve, je pa za to potrebno kake 200W vhodne moči, ker imajo zadeve blazno slab izkoristek.

Verjetno bi lahko kaj spacal že z deli iz pralnega stroja, mogoče kar celim bobnom. Imaš gonilko in jermen, kraj za pritrditev alternatorja, vse skupaj ima še 'lepo' ohišje in ležaj ki bi moral biti zaščiten pred vodo.
Na sam rostfrei boben samo privijačiš lopatice in zadelaš del lukenj in neko zelo simpel turbino že imaš.
Zadeva ima še pokrov, tako da ne škrofi povsod na okoli ter priročno speljan odvod s cevjo.

Damn, še perilo bi lahko dal oprati noter Mr. Green
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2010 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:

Iz alternatorja bi verjetno potegnil kake 50W, kar je čisto dovolj za filat akku (Dobre 4A pri 12V) in napajati neke osnovne zadeve, je pa za to potrebno kake 200W vhodne moči, ker imajo zadeve blazno slab izkoristek.

Pri 200W vhodne moči bi ob solidni turbini ven dobil 2 ali 3 ampere.
Pri takoh pogojih, kot jih ima, je izdelava turbine z spodobnim izkoristkom zahtevna.
Sam alternator pri takem toku nima več, kot morda 10% izkoristka.....
Mogoče bi vzel impeler od kakega skuterja, kaj vem. Za generator pa nekaj z stalnimi magneti in čimveč voltov/obrat, da še v reduktorjih ne bi puščal preveč.

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni