www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

S čim zaliti vezje?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 5:59 pm    Naslov sporočila:  S čim zaliti vezje? Odgovori s citatom

Zanima me s čim bi zalil vezje tako, da če bi bilo potrebno, bi se dalo to ''zalivko'' tudi odstraniti?
Zalil bi zato, ker je vezje visoko napetostno ter ker nočem da bi se premikalo, vijačenje pa odpade ali kaj podobnega.

Razmišljal sem, če bi šlo z voskom? Če bi dobil vosek, ga zdrobil v prah oz. manjše dele, nato pa dal v pečico naprimer na 60°C ? Bral sem da se vosek topi okoli te temperature, mislim pa da tudi vezju 60°nebi škodovalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kje imaš potem to vezje locirano. Res je vosek naj bi se talil okrog 60€, vendar nekateri voski gredo tudi nižje (recimo BEE's se tali pri 45°C). Rastlinski vosek se tali okrog 78-85°C, parafin pa od 47°C pa do nekje 65°C.

Sepravi, če boš to montiral v avto, ne bo dobro. Če boš montiral v hišo, kjer temperatura ne presega recimo 30°C ni problema.

Drugače ponavadi uporabljam za take namene epoksi smolo, vendar je zelo zelo težko odstraniš če jo sploh.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje naj bo zalito s smolo ki ob napaki ne bo zagorela, tukaj kakšen vosek odpade. Če je design preizkušen se vezje zalije z zalivno maso na epoxi, poliuretanski sli podobni bazi in je rešen problem vibracij in prebojev.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Jeerc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Jun 2010 8:27
Aktiv.: 0.11
Kraj: Kranj (planina 2)

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjan.kamensek je napisal/a:
Odvisno kje imaš potem to vezje locirano. Res je vosek naj bi se talil okrog 60€, vendar nekateri voski gredo tudi nižje (recimo BEE's se tali pri 45°C). Rastlinski vosek se tali okrog 78-85°C, parafin pa od 47°C pa do nekje 65°C.

Sepravi, če boš to montiral v avto, ne bo dobro. Če boš montiral v hišo, kjer temperatura ne presega recimo 30°C ni problema.

Drugače ponavadi uporabljam za take namene epoksi smolo, vendar je zelo zelo težko odstraniš če jo sploh.

l.p.

vosek se tali na prb. 60° ne 60€ hehe. samo popravim.

Jeerc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Jun 2010 8:27
Aktiv.: 0.11
Kraj: Kranj (planina 2)

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.lotos.si/default.aspx?Product=5412386743092&Group=949

mogoče tole?

če pomaga..

če bi rad da se stvar da odstranit pa prej samo POMAŽI z toplim voskom ne stopljenim.
nato pa poprši s tem.

PonosniSlovenec
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46
Aktiv.: 0.75
Kraj: Ljubjana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 15, 2010 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm glede vžiga bi res znal bit problem, sploh ker je VN. Kje pa kupujete te smole? Pa v poštev pride samo zaliti vezje, sploh ker rabim popolno izolacijo in to okoli 6kV.
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2010 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VN dele zamaži z brezkislinskim silikonskim kitom, po potrebi ga zrežeš stran.
Če uporabiš sanitarni (kislinski) kit, ti mravljinčna kislina, ki nastane pri reakciji, požre ves baker.

asakrome
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Jun 2007 10:24
Aktiv.: 0.10
Kraj: lj

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče pištola za vroče leplenje,so kar ugodne od 10€.
Nazaj na vrh
integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.86
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem moral jaz pred kratkim zaliti nek senzor v kovinsko ohišje sem dolgo razmišljal s čim naj zalijem, pa sem se spomnil, zalil sem ga z avtomobilskim kitom. Stvar je trdna, ne vem kako je z izolacijsko prevodsnostjo, vendar meni je ustrezalo in sem zadovoljen.
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za take namene sem uporabljal sprej Teslanol-uniplast-t7. Plast debela 25 mikronov naj bi zdržala napetost 22KV. Izdeluje Hapena Vertrieb. Nabavil sem v Buerklinu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni