|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Eisenhorn Član

Pridružen-a: Tor 08 Dec 2009 11:50 Prispevkov: 200 Aktiv.: 1.06 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 5:07 pm Naslov sporočila: Vezava transformatorja |
|
|
Pozdravljeni!
Pri Farnellu sem dobil poceni toroid z dvema sekundarjema po 18V, ki bi mi prav prišel pri gradnji napajalnika. Tu pa bi rabil malce vaše pomoči, v datasheetu piše da je največja moč na en sekundar 80VA. Zanima me, ali se da oba sekundarja vezati vzporedno, tako da bi imel potem še vedno 18V, ampak bi jih lahko obremenil z 160VA? Po logiki bi verjetno šlo, ker gre za en in isti trafo, vendar ker sem še vedno bolj začetnik, raje vprašam še tukaj.
Mimogrede, kje vi kupujete transformatorje za svoje projekte, pa da so kolikor toliko poceni in v redu?
Hvala in lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Če imaš 2 ločena odcepa se pravi 2x po dve žici in sta napetosti enaki lahko vežeš paralelno le pravilno je treba vezati da ne napraviš kratkega stika
Po sheni sodeč bi naj bila pravilna paralelna vezava sekundarja, da ne narediš kratkega stika Red+Yel in Blk+Ora.
Za primar pa piše, da je potrebno serijsko zvezati obe navitji za omrežje 230V~ se pravi Vio+Gry skupaj ostali dve pa na omrežje.
Pri designu napajalnika ne pozabiti na primerno varovalko na primarju - da ne bo kdaj požara.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobre toroide izdeluje tudi slovensko podjetje HIT Elektronik. Se da zmenit, da ti navijejo kakšnega tudi po naročilu. _________________ My favorite programming language is ... solder. -Bob Pease |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni