www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kje dobiti ali pa narediti ploščico z dosti izhodi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
julfi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Jan 2008 19:39
Aktiv.: 0.43
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 22, 2010 6:54 pm    Naslov sporočila:  kje dobiti ali pa narediti ploščico z dosti izhodi Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

zadnje čase se ukvarjam z enim projektom in sem prišel na prvo težavo. Potrebujem programabilno ploščico z približno 100 vhodi, ki bo po možnosti razširljiva na recimo 300 izhodov.

Za začetek sem probal narediti manjši podoben projekt z 10 izhodi s ploščico Š-arm, vendar bi zdej zadevo razširil pa nevem kako.

Je mogoče dobiti tako ploščico že narejeno ali bi bilo boljše najti načrt ene z 10 izhodi in nekako razširiti ?

Hvala za pomoč,
Jani
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 22, 2010 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povej še zakaj se bodo vhodi oz izhodi uporabljali, da bomo vedeli, kaj svetovat.
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 22, 2010 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PoKeys55T

Pokeys55 provides 55 digital I/O (5V tolerant), 5 analog inputs (10-bit) and 1 analog output (10-bit).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
julfi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 22, 2010 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Želim narediti tole zadevo:
http://www.youtube.com/watch?v=PXV3kaPk-80

Sedanji projekt je brez ventilov, uporabil sem 10 črpalkic od avtov za brisalce.

Stvar je taka, da bi naredil modul za 50 ali 100 ventilov (z uporabo zunanjega vezja za vklop ventila) z možnostjo vezave teh modulov zaporedno. Se pravi neomejeno število izhodov.

Na tem malem projektu z 10 izhodi sem enostavno vpisal enice on ničle v register in poslal na izhod. Kjer je bila enka sem dobil 3V, kjer je bila 0 pa brez napetosti. Zanima me, kako bi bilo z 50 izhodi ker ni registra s tako dolžino.

Stane, zaenkrat je to zmagovalna varjanta, pa še v delphiju se da programirat kar me sploh navdušuje ! Zanima pa me ali jih je možno vezati zaporedno in tako števila izhodov enostavno seštevati. Berem dokumentacijo, verjetno se bo našlo kaj zanimivega.

Hvala za odgovore !

LP, Jani
Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.68
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 6:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Serijske In paralel out šift registre se da vezati v serijo kolikor jih hočeš. Par dni nazaj je bila na tem forumu, razprava na to temo.

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=20928&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš tudi 74HC259 (addressable latch), in jih uporabiš več oz, jih vežeš zaporedno.

LP!
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zakaj pa rabiš toliko črpalk?
Ena zadostna pumpa in rezerevoar pod majhnim nadtlakom. V bistvu imam občutek da ta voda pada čisto prosto s težnostjo (oblika ''kapelj '' ), preko ventilov.

po moje veliko število pump prej kot ne omogoča enakomeren tlak? mogoče se pa motim

lps

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70825.68

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70825.69

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Pri PoKeys lahko dodaš do 80 dodatnih izhodov, tako, da porabiš samo 4 IO pine. Skupaj z matrix LED izhodom lahko krmiliš preko 200 izhodov.

lp

Boris

Matrix LED izhodi za to stvar dvomim, da bi bili ustrezni, saj so tisti multipleksirani. Še vedno pa lahko vključno z razširjenim vodilom (aux izhodi) uporabi približno 80 + 50 = 130 izhodov. Če je en PoKeys premalo, daš še enega zraven na svoj USB (in tako dalje do 127 naprav).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
julfi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lucca, kot je Mare povedal, so bile te črpalke vredu za mali projekt in so neposredno zamenjale elektromagnetne ventile, da je bila realizacija enostavnejša.

Super, smo že bližje !
Torej se načeloma da te PoKeys vezat zaporedno. Kako je potem z krmiljenjem izhodov ? Ne znam si predstavljat. Če je izhodov 8 potem enostavno pošlješ niz na register izhoda in se napetost na vseh pinih pojavi istočasno. Kako pa je če jih je vezanih več skupaj ? Namreč ne bi smelo prihajat do časovnega zamika med pini ploščic.

Ko sem zadevo delal s š-armom sem najprej probal vsak pin posebej nastaviti. Sicer naj bi se algoritem izvedel v trenutku, je pa vseeno prišlo do zamika. Potem sem pošiljal niz direktno na register izhoda.

Bi v varjanti z več PoKeys mogla biti ena glavna ki pošiljajo niz na ostale ? Bi se dalo zadevo narediti s EasyPic razvojno ploščo in te PoKeys vezati nanjo ?

Določene zadeve me še begajo, ampak mi pomagate !

Lep pozdrav,
Jani
Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.68
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kolikor bi uporabljal serial in -> paralel out čipe, bi vse serijsko napolnil nato z strobe signalom preslikal na paralelne porte. Na paralelni izhod daš en upor, tranzistor ter zaščitno diodo. Bolj enostavno kot tako se ne da!
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te skrbi par mikrosekund zamika, potem uporabi shift registrer, ki ima latch/strobe vhod (recimo 4094). V serijo jih lahko vežeš praktično poljubno število, pa tudi 200 izhodov iz mikrokrmilnika ne boš potreboval, ampak samo 3: data, clock in latch/strobe (oz. 4, če misliš uporabiti tudi output enable signal) Wink

edit: me je Rudi prehitel...

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70825.69

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni