|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2010 10:01 pm Naslov sporočila: Univerzalnos HEX kode |
|
|
Pozdrav!
Prvo niti ne vem ali sem temo odpru v pravem oddelku, drugo pa ali sploh pravilno naslovil temo, tretje pa bi verjetno bolj spadala v začetniško temo.
Vglavnem trenutno me zaradi marketinga pa tudi zaradi tega, ker se uvajam v Unix sisteme žre dejstvo da so popularni samo PICi in AVRji. Ampak ne vem če bi sploh začel s temi ker so mi začeli postajati zanimivi MCUji drugih proizvajalcev. Recimo slednji mi je zelo zanimiv: www.st.com/mcu/contentid-130-113-STM8S_DISCOVERY.html
In pa TIjevi sistemi in MCUji MSP430 npr.: http://processors.wiki.ti.com/index.php/MSP430_LaunchPad_(MSP-EXP430G2)?DCMP=launchpad&HQS=Other+OT+launchpadwiki . Sedaj pa nekako prehajam k naslovljenem problemu. Ali je za vse MCUje standardni kodni zapis HEX ali se dobijo izjeme? Namreč ugotavljam, da mi zadeve postajajo sila sitne saj npr. zgoraj dve omenjeni zadevi za komunikacijo vglavnem uporabljata programje, ki je pisana za Windows OS. Je kakšna rešitev za Unix?
Za fizično povezavo nekako ni panike saj bi moral le dobiti ustrezne pine na ohišju MCUja ter ustrezno komunikacijo z računalom. Problem mi je samo HEX in njegova univerzalnost, ker sem želel kot mnogi prakticirajo pisati v nekem programu(recimo C ali pa kaj podobnega Flowcode) in potem kompailat v hex kateri ustreza MCUju in nanj naložiti to kodo. Mogoče pisanje v univeralni kodi in potem kompajlanje v HEX za ustrezen MCU? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem najbolje, kaj si hotel vprašat.
Intel hex format je predpisan, kar pa še ne pomeni, da lahko PC(x86) izvaja kodo za 6803.
Če bi rad isto izvorno C kodo prevajal za različne družine procesorjev, bo nekaj problemov:
Različni uC-ji imajo različen hardware. Kodo, ki uporablja HW bo potrebno prirediti.
Različni prevajalniki uporabljajo nestandardne "bonbončke", oz. si isti stavek lahko razlagajo drugače.
V kodi, ki jo en prevajalnik brez problema prežveči, lahko drugi javi polno napak, čeprav sta oba prevajalnika za isto družino procesorjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj si odgovoril, kar sem nekako pričakoval. Pač zanimalo me je če so kakšne izjeme pri mc in seveda kot si mi približno napisal temelijo na HEX zapisu problem so "bonbončki" in tako se lahko nekje pojavi problem, če za določen uC na odprti kodi nimaš podpore zanj, predvsem prevajalnik in komunikacija.
Za zgoraj omenjen TIjevo ploščico začuda je podpora, kar pa ne velja za STjevo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
*.hex je samo format zapisa. *.hex datoteka lahko vsebuje strojni kod, ali recept za kumarično solato. Oboje je lahko v različnih jezikih, odvisno kateri za procesor/jezik je zapis namenjen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo medklic, se ne izbira OS glede na programsko in strojno opremo, ki se je želi uporabiti in ne obratno? Ravno zaradi tega je pri meni Linux na desktopu odpadel ko knof pri gatah. Ne nudi mi tega kar rabim. Ruter pa je druga stvar.
Drugače pa si hex datoteko predstavljalj kot avi format, je samo kontejner in če imaš hex datoteko za nek uC, to ne pomeni, da bo ta datoteka kar delala pravilno na nekem drugem uC.
Za take hece rabiš izvorno kodo programa, ki ga nato prevedeš za izbran uC. Hex je uporaben malo več toliko kot exe. Mogoče ga lahko prevedeš nazaj v zbirnik, vendar tudi, če uspe, boš najbrž ostal brez komentarjev in oblikovanja, kar je pogosto zelo v pomoč in spet nič od enostavne predelave, saj mogoče niti tega ne boš vedel, kako pravilno definirati pine za drug uC, da o pomenu spremenjiv niti ne govorimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Azrael. Ja to vem da se ne izbira uC za OS ampak obratno. Saj ugotavljam da v skrajnih primerih bom moral uporabiti skrekane Windowse. Drugega mi pač ne preostane, bo že kako če sem dosti časa preživev z Windowsi bom moral tudi naprej polek Unixa.
Drugače pa hvala tudi za nasvet glede pretvarjanja kode. Mogoče bi bilo (čeprav je bilo verejtno o kompilanju dosti govora) dobro še kakšno besedo o programih katere se uporablja za prevajanje, ki je omembe vredna in leto delo kvalitetno opravi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
woops Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2010 23:23 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.10 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 30, 2010 3:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da še nimaš vrisane neke prave predstave o mikrokontrolerjih
No ja, recimo, sej ne neke bol primerne teme kamor bi tole pasal
1.) Ne vem zakaj bi te žrlo dejstvo da so PIC-i, AVR-ji in recimo ARM-ji med popularnejšimi, ker omenjeni MSP430 ne ponuja prav nič posebnega, našteti so bolj popularni zaradi množične uporabe, boljše podpore, dobavljivosti, cene in podpore s strani programatorjev ter programske opreme za pisanje kode z vgrajenimi prevajalniki, poleg tega boš za take sisteme lažje našel pomoč in primere.
Če razumeš delovanje katerega koli od mikrokontrolerjev se hitro prilagodiš na druge (vsaj kar se tiče preprostejših - 8-bitnih naprimer).
Pri izbiri MCU-ja ponavadi gledaš na to za kaj ga rabiš in kaj ti ponuja ter na ceno
2.) Kar se tiče UNIX sistemov in podpore s strani prevajalnikov nisem najbol prepričan, ampak verjetno obstajajo kakšni, tudi kak programator bi se našel ki je podprt za UNIX okolje. Res je težje najt, še težje skomajlat software za UNIX/Linux sistem ki ga uporabljaš, in uglavnm oh in sploh dost cajta s tem zgubiš... če si bol domač v tem se morda splača, drugače ne
Za Win okolje je na voljo freeware ali preizkusni software ki deluje popolnoma zadovoljivo tudi za manj zahtevne profesionalne projekte, vsaj za PIC in AVR, če to ni vredn tistih bogih (vrednost si zmišlujem) 20€ za rableno WIN XP licenco, oz. že na odpadu skor dobiš primerne rač. z licenčnimi XP-ji ki bi jih lahko uporabil za programiranje, če je težava v licenčnem softwaru :=)
3.) V kateremkol programskem jeziku že pišeš (pa naj bo to assambler, pascal, c, kak flowcode,...) se to prekompajla v MCU-ju razumljivo kodo (ki je na PC-ju shranjena pod .hex), kar nato s pomočjo programatorja preneseš na svoj MCU.
Za vsak MCU moraš uporabit ustrezen prevajalnik in nastavitve da kodo le temu primerno prevede. Sploh se moraš pa prej odločit za programski jezik ki ti leži....
Na primer za PIC-e imaš Brezplačen MPLAB in Hitech-C, za začetek kar lušna kombinacija Ali pa MikroC od Mikro elektronike. Kaj ti pa najbol leži boš pa že sam pogruntal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Sre Jun 30, 2010 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda da se lovim in mi pač ne more biti vse jasno. Itak bom prej ali spej posegel po vseh.
MSP sem omeni zato ker me zanima kakšen projekt v zvezi s temle: www.symbianresources.com/projects/shakerracer.php
Saj predvidevam, da bi se to dalo izvesti tudi z ARM. Sedaj imam doma Arduinota(BTW sploh ne vem če mi deluje, ker na unixu so nastale neke težave in bom moral iz tega razloga preit z njim na WIN) in bi se to na zgornjem linku dalo izvesti tudi na ATmegi, samo se mi porajajo vprašanja.
Ja MSPji imajo slabo podporo na internetu, k vecjemu je pri njih simpatično dejstvo da je varčen. Saj ni rečeno da mi bo všeč, lahko pa poskusim s kakšnim vzorcem, ker jih imajo na veliko na strani. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni