|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 9:30 am Naslov sporočila: Alpski zid |
|
|
Včeraj sem se skupaj s prijateljem s kolesom odpeljal do Unške koliševke in sva se s svetilkami podala v obrambne rove. Bilo je zelo zanimivo in hkrati tudi malce srhljivo. Vsa zahvala tistemu, ki je risal te prelepe oranžne puščice, sicer pa bi se verjetno tudi brez njih kar dobro znašla.
Žal mi je edino to, da nisem priplezal do vrha tistega jaška saj sem z polovice lestve splezal dol, da bi prijatelju dal fotoaparat, nakar se je njemu zazdelo, da sliši neke glasove, kar je sicer možno saj se tu notri podnevi in predvsem ponoči dogaja marsikaj od airsofta naprej.
Pa še prvi del slik ...
Opis: |
Le kaj naj bi ta na debelejši karton narisan simbol ob vhodu pomenil? |
|
Velikost datoteke: |
111.63 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
Tu so stali stroji za prezračevanje, in verjetno tudi generatorji, ki se jih je po očetovih beseda dalo vrteti tudi ročno. |
|
96.73 KB |
5 krat |

|
Pogled v globino na slepem izhodu iz rova. |
|
188.14 KB |
10 krat |

|
Kaj naj bi pomenile vse te oštevilčene pikice se mi tudi sanja ne. |
|
106.95 KB |
22 krat |

|
Pokrit izhodni rov po katerem nisem priplezal do vrha, sicer pa bi se verjetno znašel nekje sredi gozda. |
|
92.23 KB |
18 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Pon Avg 18, 2014 10:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
In še drugi del slik ...
Na eni izmed slik je razviden rahlo zaliti rov, namreč izčrpavanja vode ni več. Pa še en rov so zaradi gradnje avtoceste zalili. Namreč za tiste, ki poznate je pod zemljo povezava z rovom med Unško koliševko in tako imanovano Zono(ima tudi neko ime s številko, ki ga ne vem), ki se nahaja ob regionalni cesti v smeri Unec-Postojna na desni strani čisto blizu ceste v gozdu nasproti odcepa za Rakov Škocjan.
O kako rad bi jaz videl načrte teh rovov.
Se je pa kod zelo dobra izkazala moja 3W čelna svetilka, saj si kar malo pomirjen, ko z vso njeno svetlobo vidiš zelo daleč in vidiš, da ni nikjer žive duše. Stopnice v rovih so pa skoraj neskončne.
Domnevam, da so to priimki oseb, ki so risale puščice, saj je sprej enak. |
|
83.35 KB |
13 krat |

|
Kaj pa se tu dogaja v nočnem času pa je razvidno iz te slike. |
|
97.68 KB |
67 krat |

|
Tu pa so rovi že rahlo zaliti, saj izčrpavanja vode ni več. |
|
81.42 KB |
20 krat |

|
Taki bolj globoko postanejo rovi. |
|
106.11 KB |
37 krat |

|
Očitno je to vojska zazidala nekdo pa je to spet prebil. Le zakaj je to zazidano? Je pa naprej videti samo izkopan rov brez betona. |
|
121.12 KB |
28 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70786.65
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
A karta je v eni izmed teh knjig ali kako?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem gledal na Cobissu in našel, da knjiga vsebuje zemljevid. Grem danes tako ali tako v Ljubljano pa bom šel še v knjižnico.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.13 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe poznam lastnike hladilnika. Ena druzba si je pred leti uredila prostor tam not. Potem pa jim je neki neznanec vse zazgal ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Le kaj naj bi ta na debelejši karton narisan simbol ob vhodu pomenil? |
Tole bodo pa kar fiktivna vrata v Morio iz Tolkienovega gospodarja prstanov. Sicer rahlo nedoživeto narisana, ampak vseeno prepoznavna.
Risba tu, filmska verzija tu.
Slik ne bom pripenjal na forum, ker so generične slike iz googla, prav tako se pa da zadevo brez večjih težav pogooglat, če jih kdaj zmanjka.
Lepe fotke drugače. Se spomnim nekaj podobnega ko sem lazil okrog Unške Koliševke. S šolo smo opravljali meritve življenjskih pogojev na dnu, pa smo šli neuradno pogledat še v rove Moram reč, da je pogled od spodaj navzgor zelo impresiven.
[Edit]
Hah, bedak jaz, saj si bil prav tam. Sem slabo prebral na začetku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Še bolj zanimivo je, zakaj se je sploh gradila Rupnikova linija in kdo jo je financiral.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem bil dvakrat v teh rovih. Zares fascinantno. Priporočam obisk poleti, notri je namreč prijetno hladno. Tako, da če kdo nima kaj delati je to zelo zanimiv izletek.
Takšni rovi so tudi ob cesti Unec-Postojna. Vozilo parkiramo pri odcepu za Rakov Škocijan (makedamska pot), gremo čez cesto, nato pa najdemo kamnito grajene ostanke zidu (nadzemna gradnja). Tu se skriva vhod.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
tiger je napisal/a: |
Hi
Še bolj zanimivo je, zakaj se je sploh gradila Rupnikova linija in kdo jo je financiral.
LP |
Med obema svetovnima vojnama so takšne fortifikacije rasle kot gobe po dežju, npr najbolj znana Maginotova linija, Siegfriedov zid, Beneševa linija... pa seveda Valle Alpino. Tedaj so pač predpostavljali, da bodo tudi vse naslednje vojne potekale po enakem vzorcu kot prva svetovna vojna, se pravi, s pozicijskim vojskovanjem, kjer je že prodor nekaj 100m pomenil velik ofenzivni uspeh.
Italijani so ob jugoslovanski meji zgradili Valle Alpino iz stoletnega strahu pred slovanskim prodorom na zahod. Rupnikova linija je nastala kot jugoslovanski odgovor na Valle Alpino. Sama izgradnja je bila že od začetka pod nesrečno zvezdo, nepredvidene ovire so se vrstile druga za drugo. Npr. zgolj en primer - vmes se je marca 38 zgodil anschluss Avstrije in Jugoslavija se je znašla skoraj popolnoma obkrožena s sovražnimi državami (od tod izraz, da je Jugoslavija obdana z BRIGAMA - Bolgarija, Romunija, Italija, Grčija, Avstrija, Madžarska, Albanija), zato je postal nemogoč uvoz oborožitvenih sistemov iz Češkoslovaške - predvidena je bila vgradnja Škodinih mitraljeških kupol. Ker to ni več šlo, so se poslužili improviziranih rešitev - namesto vrtljive kupole polkrožna litoželezna oklepna plošča s strelnimi linami npr. na vsakih 30 ali 45°.
In kdo jo je financiral? Hja, ubogi izmučeni in zatirani jugoslovanski narod. Edina pozitivna stran vsega skupaj je bila ta, da je izgradnja linije za več let dala delo večinoma zelo revnemu prebivalstvu ob mejni črti.
Linija svojega namena seveda ni izpolnila - tako kot tudi nobena druga podobna fortifikacija. Druga svetovna vojna je pač potekala po popolnoma drugačnem kopitu kot prva - motorizirani in visoko mobilni armadi je zadoščala zgolj majhna vrzel v obrambni liniji, da je lahko v kratkem času spravila skozi veliko vojaštva in tehnike.
@Primož: je bila ta utrdba, v kateri si bil, del italijanskega ali jugoslovanskega utrdbenega sistema?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
se že kar nekaj časa pripravljam da bi si jo ogledal .... kakšen skupinski izlet?
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolegica je vodička - lahko se zmenimo za kakšno pivce!
LP, Grega
p.s. Sicer pa - glede financiranja - baje je bilo to kopanje rovov zelo dobro plačano, na kmetiji stare mame je še sedaj en kramp, ki je bil prinešen z "delovišča" po zaključku dela.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
kranjc je napisal/a: |
Tudi sam sem bil dvakrat v teh rovih. Zares fascinantno. Priporočam obisk poleti, notri je namreč prijetno hladno. Tako, da če kdo nima kaj delati je to zelo zanimiv izletek.
Takšni rovi so tudi ob cesti Unec-Postojna. Vozilo parkiramo pri odcepu za Rakov Škocijan (makedamska pot), gremo čez cesto, nato pa najdemo kamnito grajene ostanke zidu (nadzemna gradnja). Tu se skriva vhod. |
Saj sem tudi to omenil. Po domače se reče zona in je povezana s koliševko ampak so rovi bodisi zaliti ali pa zasuti zaradi gradnje avtoceste.
Danes sem šel po knjigo ampak se mi načrt nikakor ne ujema z dejanskim stanjem.
powr
Veš tudi kje se znajdeš če splezaš po lestvi navzgor? In kaj je tista družba tu notri počela? In mimogrede kako so spravili hladilnik not?
PS: Kaj naj bi ta narisana fiktivna vrata v Morio delala pred vhodom v rov?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tistih rovov z lestvami je več, prideš pa ven kar nekje sredi gozda.
Ker notri hodiš malo levo malo desno pa gor pa dol , se težko orientiraš kje si prišel ven.
Sem pa ravno danes hotel tja spet odpeljati moja dva nadobudneža v raziskovanje, pa me je premagal leneček ( nočna ).
Si je pa dobro omisliti kakšne škornje, se da prebfoditi kakšno večjo "lužo" in raziskati še več rovov.
Je pa zanimivo kako je narejeno, marsikdo nima tako ravnih zidov (zrajhanih) doma kot so v koliševki.
Če se ne motim je to naredila Italijanska vojska. Je pa v okolici Planine veliko teh bunkerjev in predorov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
a.vidmar je napisal/a: |
Je pa zanimivo kako je narejeno, marsikdo nima tako ravnih zidov (zrajhanih) doma kot so v koliševki.
|
Ja, res je videti zelo lepo narejeno. Če sem prav videl na predzadnji sliki, je celo pod iz umetnega kamna?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni