www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

hidrostat na pralnem stroju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2010 9:23 pm    Naslov sporočila:  hidrostat na pralnem stroju Odgovori s citatom

Ojla,

očitno imam probleme z elektronskim hidrostatom na pralnem stroju Elektrolux 16981. Malce sem razočaran, ker se je okvara pojavila že po letu in pol.

No, simptomi so taki: ko dam na pranje, najprej deluje črpalka, vode pa ne spusti. Ko sem odklopil cevko na hidrostatu, je šel program naprej. V cevko sem pihnil, pa je prehodna. Nato sem dal cevko nazaj na senzor in na koncu programa, ko izčrpava vodo, je spet črpalo v nedogled.

Senzor ima sicer priključke 0, 5V in OUT. Lahko bi ga preveril, saj imam na voljo tudi precizne barometre za male tlake, vendar pa ne vem območja senzorja (ne vejo ga tudi serviserji, saj oni senzorje enostavno menjajo).

Ima mogoče ta stroj kak diagnostičen program? Glede na to, da ima največji display (zato sem ga tudi kupil Laughing ) v Elektroluxovi liniji, bi moral imeti tudi malce več pameti....

Pri tem se mi je porajalo vprašanje, kako ta senzor deluje, ko pa je montiran na najvišji točki pralnega stroja? Vodnega stolpca tu ni, da bi deloval na senzor.....

Kakšna ideja?

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:  Re: hidrostat na pralnem stroju Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Pri tem se mi je porajalo vprašanje, kako ta senzor deluje, ko pa je montiran na najvišji točki pralnega stroja? Vodnega stolpca tu ni, da bi deloval na senzor.....Kakšna ideja?

Tlak v cevki ? Think

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2010 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Filter in odvodna cev so cisti - zelo pogost pojav Wink
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2010 10:08 pm    Naslov sporočila:  Re: hidrostat na pralnem stroju Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
.......Pri tem se mi je porajalo vprašanje, kako ta senzor deluje, ko pa je montiran na najvišji točki pralnega stroja? Vodnega stolpca tu ni, da bi deloval na senzor.....

Kakšna ideja?
V cevko pihni da izpihaš vso vodo. Nato jo takoj stisni da ostane v njej samo zrak in jo natakni nazaj na presostat.

Deluje pa tako: ko se v stroju dviguje nivo vode se dviga v tej cevki pritisk. Ta presostat je zelo občutljiv na že malo povečan pritisk zraka nad vodnim stolpcem. S tem da si cevko nataknil ko je bila napol polna si vodni stolp povečal že v začetku do nivoja vode v stroju. Upam da sem bil razumljiv.

Malo logike in fizike

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

............Nekaj mesecev kasneje..........

Bom še jaz postavil eno vprašanje glede hidrostata v pralnem stroju. Zanima me, zakaj ima hidrostat v mojem pralnem stroju GORENJE WA 1381 dve vklopni stopnji oziroma ima v sebi dva stikala? Vem samo to, da, ko se vklopi prvo stikalo začne pralni stroj z pranjem. Kdaj se potem vključi drugo stikalo v hidrostatu?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2011 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ima ta tvoj stroj samo en program? Whistle

Vprašaj ženo, ona sigurno ve zakaj sta dve stikali oz. koliko vode kdaj vzame.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2011 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno imaš tudi na pralnem stroju izbiro višji in nižji nivo vode.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 28, 2011 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober nasvet !

Branez je napisal/a:
Whistle

Vprašaj ženo, ona sigurno ve zakaj sta dve stikali oz. koliko vode kdaj vzame.

Pri pranju uporablja nižji nivo in prvo stikalo, drugo stikalo pa predvsem pri namakanju in izplakovanju !

LP, stursc
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 28, 2011 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, ja, sem res malce nerodno postavil vprašanje. To, da s temi dvemi stikali v hidrostatu vklaplja dva različna nivoja vode v bobnu to vem, vendar.....

Pralni stroj ima tri programe (mehanski programator). Problem je, ker se pralnemu stroju nekje na četrtini programa "zbrklja" in preide v "varni način" ter programator na hitro zvrti do konca. Povedano drugače: program pranja, ki traja navadno eno uro se sedaj konča v petih minutah. Sedaj iščem napako!

Ker pri iskanju napake nisem vsakič hotel, da pralni stroj toči vodo (zaprl vodo) sem poizkusil s simulacijo tako, da sem pihnil v hidrostat in vklopil stikalo. Pralni stroj je začel greti vodo in motor je vrtil levo in desno, ventil za vodo pa je bil še vedno odprt. Torej, po logiki se mora potem vklopiti še drugo stikalo v hidrostatu, vendar vsakič, ko sem z vpihom vklopil drugo stikalo je pralni stroj začel z izmetom vode neglede na pozicijo programatorja.

To se mi zdi čudno, zakaj začne z izmetom vode takoj, ko se vklopi drugo stikalo v hidrostatu - tista voda med prvim in drugim vklopom stikala sploh ni uporabljena, ker gre samo noter in takoj ven. Je to normalno delovanje?

Po nekaj obratih motorja levo in desno pa se pranje ustavi in stroj zvrti programator do konca.

Če kdo ve bolj točno delovanje pralnega stroja ali pa kje bi dobil shemo za ta pralni stroj - model - WA 1381 S, tip - PS 145/11E, številka artikla - 665101, bi se zelo priporočal za shemo ali kakšen nasvet.

LP
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 28, 2011 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče odgovarja naslednja shema in časovni diagram, preglej:

http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=115&t=15948

Citiram:
To se mi zdi čudno, zakaj začne z izmetom vode takoj, ko se vklopi drugo stikalo v hidrostatu - tista voda med prvim in drugim vklopom stikala sploh ni uporabljena, ker gre samo noter in takoj ven. Je to normalno delovanje?

Stroj "misli", da je v njem preveč vode - ni še prišel na vrsto program z veliko vode. Mimogrede tvoj način testiranja je nevaren. Lahko skuriš grelec ali še kaj drugega, če se ti bo grelev vklopil na suho!

Filter je preverjeno čist in odvodna cev ni stisnjena, zapognjena ali kako drugače zamašena?
Cevka do presostata čista in brez razpok?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni