www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Led displej 12V, mikrokontroler 5V:Kako krmiliti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 9:25 am    Naslov sporočila:  Led displej 12V, mikrokontroler 5V:Kako krmiliti Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Kupil sem velike sedem segmentne led prikazovalnike, a ima en segment štiri zaporedno vezane ledice, zato ga moram krmiliti z 12V, mikrokontroler PIC pa dela s petimi.
Kako naj krmilim segmente s skupno katodo? Spacal sem sicer vezje, a potrebujem 2 tranzistorja in štiri upore za vsak segment, kar mi ne diši pretirano.

Obstaja kakšno integrirano vezje, ki je namenjeno temu?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 9:58 am    Naslov sporočila:  Re: Led displej 12V, mikrokontroler 5V:Kako krmiliti Odgovori s citatom

zcetrt je napisal/a:

Obstaja kakšno integrirano vezje, ki je namenjeno temu?

Taka vezja seveda obstajajo. Najbolj elegantno boš to rešil z enim samim in sicer SAA1064. Philipsovo vezje omogoča pogon 1-4 displejev. Z mikrokontrolerjem komuniciraš po I2C vodilu (na njem ti gresta le dva pina), ni kakih dodatnih preduporov. Svetilnost lahko reguliraš softwersko, programsko ne rabiš skrbeti za osvežitev...edino kar je, da vezje ni res zelo poceni. Mislim, da je okrog 2000sit.
Lahko uporabiš tudi dva transistorska niza, če želiš displej uporavljati multipleksno ter gre za večje število displejev. Glej datashet za ULN2803 ter UDN2983.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ne poznam izhodnih portov PIC-a (niti imam namen to študirati), toda pri 8031 vključuješ LED vedno s "povezavo" na maso. Kot idejo ti bom opisal, kako imam to jaz izvedeno na tem procesorju.

Iz zapisanega ni jasno ali LED voziš v multiplexu ali krmiliš posamezne segmente neposredno. V primeru multiplexa se boš težko izognil vsaj dvema tranzistorjema za krmiljenje izbire displeja.

Za krmiljenje posameznih segmentov pa to sploh ni potrebno, samo pravo napetost napajanja LED displeja moraš izbrati. Moj je imel 3 ledice s padcem po 2V, kar nanese 3x2 =6V. Za en volt preveč $%#&/(#!!

Sedaj pa seštejemo
- max dovoljena napetost na vhodu v CPU = 5V (in še nekaj malega)
- padec napetosti na segmentu LCD = 6V
Skupaj torej 5 + 6 = 11V.

Torej, da mi displaj sveti rabim vsaj 6V, ne sme pa jih biti več kot 11V sicer skurim CPU oz. bi ledice svetile, tudi, če bi forsiral na izhodu 5V.

Vzel sem torej 9V napajanje:
- ki pri visokem stanju na izhodu procesorja napaja LED z napetostjo 9V - 5V = 4V, kar je premalo, da bi svetil.
- ki v nizkem stanju na izhodu procesorja napaja LED z napetostjo 9V - (nekaj malega) = 9V, kar je več kot dovolj da sveti.

CPU je zaščiten s padcem napetosti na LED 9V - 6V = 3V (torej še 2V rezerve).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni