www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje alkalnih baterij
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 28, 2010 10:33 pm    Naslov sporočila:  Polnjenje alkalnih baterij Odgovori s citatom

Sam sem nekaj testiral eno tako serijsko napravo, ki so v prodaji, in prišel do zaključka, da se "obnovi" le 10 do 20% kapacitete, oziroma se napetost dvigne le za 0,10 do 0,15V.

Kaj menite o tem? Ima kdo kakšne long-term izkušnje?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 28, 2010 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alkalne baterije se da polnit? Shocked
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 28, 2010 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baje da ja. O tem je pisal Jernej Bohm v svoji knjigi.
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 1:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri knjigi? Elektronika v domači delavnici? 1. ali 2. knjiga? No potem sem jo pa premalo prebral in jo bom moral, ker me zanima kako bi se dalo polniti velike alkalne baterije za v pastirja.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Refleksno polnjenje z majhnim tokom. Alkalne se da po mojih izkušnjah napolniti ene 20x, seveda kapaciteta je manjša kot v začetku, ampak za daljince, ure itd. se obnese čisto v redu.

Enostavna metoda - če imamo "butast" polnilec, ki je sestavljen le iz trafota, usmerniške diode ter upora za omejitev toka: usmerniško diodo premostimo z uporom približno 4x večjim od tega, za omejitev toka: na tak način dobimo "simpl" refleksno polnjenje.

NAprednejši polnilci (npr. Spectra, Orbit ...) pa poskrbijo, da je ta inverzni pulz cca. 3-5x večji od polnilnega toka. Sem delal enkrat en članek na to temo, pa ga nikjer ne najdem, da bi ga pripel ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah se baterije katere se zelo izpraznijo ne dajo napolnit (naprimer multimeter) drugače pa sem napolnil že kar nekaj baterij, pa vedno polnim vglavnem "boljše" baterije.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
Alkalne baterije se da polnit? Shocked

O tem je pisal Elektor pred X leti. Na žalost nisem doma, da bi pripel scan tega članka. Ob tej priliki je tudi testiral več različnih baterij in njihovo zmožnost polnjenja.
Rezultati pa, če me spomin ne vara, niso bili ravno navdušujoči.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah ob prvem polnjenju dobiš nekje okoli 60% prvotne kapacitete, nato pa vsakič kakih 5-10% manj.
Način merjenja: koliko časa je delala stenska ura ... Smile

LP, Grega
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.m0ukd.com/electronics/alkaline_battery_charger/
Je pa še ena shema.Poskusil sem pa ni nič.Mislim da ne sme prazna baterija.

Nazadnje urejal/a andrejj Sre Jun 30, 2010 7:29 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje izkušnje, gre, sploh če se regenerira baterijo, ki ima samo en člen. Ampak taka baterija ni za tja, kjer se pričakuje zanesljivost in je vseeno tudi, če regenerirana baterija občasno spusti svojo lužnato dušo.

Vendar danes ob poplavi poceni Ni-Mh akumulatorčkov, se mi zdi to početje nekako mimo, sploh ko večina naprav danes baterije sprazni pod prag, kjer je regeneracija še uspešna.

Glede člankov:

Avtor: Jernej Böhm
Polnjenje baterij
Revija TIM 5, letnik 1987/88, stran 187 do 190

Klik!

Nekoliko drugačno pot pa je ubral Željko Šlogar v članku v reviji SAM 3, letnik 1989. Sken članka je v priponki.

Polnjenje_baterij.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Polnjenje_baterij.zip
 Velikost datoteke:  968.62 KB
 Downloadano:  60 krat

Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2010 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, tisto s Tima sem še sam izdelal v 1. letniku poklicne elektro šole Smile
Rezultat? Niti ne vem kako navdušujoč. Pravzaprav nisem kaj dosti testiral Rolling Eyes
Hecno pa je to da ravno pred kratkim mi je sodelavec pod nos pmolil TALE polnilnik, ki je neka mešanica tega kar je predstavljeno v TIM-u. Sem ga preizkušal in praktično skoraj uničil aparat s t.i. lužasto dušo baterije Mr. Green

1qay1qay
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 26 Mar 2011 3:43
Aktiv.: 0.02
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2011 3:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na trgu sicer so posebej "prirejene" alkalne baterije z prilagojenim polnilcem za katere kao garantirajo 30-30 polnjenje, a jaz jih ne bi uporabljal - slej ko prej bo nekdo v ta polbnilec vtaknil navadno alaklno baterijo in bo nesreča.

Edina prednost teh baterij je da imajo za razliko od NiMh in NiCd napetost 1.5 V
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2011 3:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Leta 2011 poznamo že Eneloopke ki so povrhu vsega še poceni glede na njihovo zmogljivost.

Alkalnih baterij se ne splača več ne filati ne kupovati.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2011 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi hotel verjeti tvojim besedam, če nebi na trgu ŠE obstajale idijotske igrače, ki potrebujejo po npr. 6, 8 členov alkalnih 1,5V bateri, v nasprotnem primeru na polnilnih 1,2V sploh ne delujejo pravilno.

Nazadnje urejal/a kobranka Ned Mar 27, 2011 12:04 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2011 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev: Ne kupuj klumpa.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni