www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajkalnik Weller

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 8:06 pm    Naslov sporočila:  Spajkalnik Weller Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nekaj bi samo na hitro vprašal. Imam spajkalnik Weller 25W/230V in me moti originalni napajalni kabel na 230V.Zdi se mi pretrd in je ukoren za razne gibe pri spajkanju.
Zato sem se odločil da bi dal namesto njega kakšen drugi bolj gibčen-mehki-prožen kabel Cool

Sedaj me zanima koliko bi lahko bil najtanjši kabel, da bi vse lepo delalo kot sedaj?
Sedaj je najbrž 3×0,75 ali malo več?!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tanjšega od 0,75 boš zelo težko dobil. Drugače pa za 25W bi bil dovolj že kakšen okoli 0,3 ali manj , samo v primeru kratkega stika bi se pa iz kabla pokadilo.

Če uspeš dobiti kje takšnega z silikonsko izolacijo boš naredil največ. Sama izolacija je bistveno bolj gibčna od navadne PVC, poleg tega ga pa še skuriti skoraj ne moreč, ker zdrži cca 200oC Samo boš pa moral dokupiti šuko vtikač, ker skoraj ne verjamem da ti bo uspelo kupit takšnega z že nalitim vtikačem.

king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super,hvala za hiter odgovor.
Glede vtikača sploh ni problem,ga bom že dodal. Se pravi kabel 0,3 - 0,5 mm2 bi bil čisto ok.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš kabel 3 X 0,5mm2 ali še celo tanjšega, upoštevati moraš le to, da je grajen za napetost 230V. (da ni kak telefonski) Tok je zanemarljivo majhen komaj 0,12A (izmeril). 0,5mm2 pa že zdrži trajnega toka 5A, 0,75mm2-8A, 1mm2-11A.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
a13misko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12
Aktiv.: 0.36
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mam isti spajkalnik in isti problem zdaj vsaj vem kako ga naj rešim!
Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70625.54

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 18, 2005 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem uporabil kabel za telefonsko slušalko, še tisti star okrogel, zvit v špiralo. No, tudi ploščat zvit v špiralo bi bil dober. Predelal sem 60W spajkalnik, in deluje že vrsto let, kljub temu da je 230v in da se veliko giblje. Če pa bi slučajno prebilo med žicami, pa za to obstajajo varovalke, nato pa zamenjaš kabel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni