www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

BCD to 7 segment driver, ki šteje od 0 do F
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 5:38 pm    Naslov sporočila:  BCD to 7 segment driver, ki šteje od 0 do F Odgovori s citatom

Iščem IC, ki bi binarno kodo pretvoril za poganjanje ENEGA 7 segmentnega prikazovalnika.

Poizkusil sem že z 74ls47, ki pa od 9 naprej prikazuje čudne znakce.

4511 od 9 naprej sploh ne prikazuje(prazen zaslon).

Potreboval bi pa štetje 0,1,2,...9,A,B,C,D,E,F, saj bi se tako rešil postavitve dveh prikazovalnikov na zelo majhnem prostoru.

Potrebujem pa štetje do 16 - s tipko se s counterjem šteje naprej - s to binarno kodo na nekem digitalnem vezju izbiram programe, hkrati pa moram uporabiti to kodoza prikazovati, katero stanje je izbrano.

Predlogi dobrodošli.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa uC ne pride v upoštev? Znebiš se vseh dodatnih čipovij...
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče:

DM9368
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Mogoče:

DM9368

Ta bi prišel v poštev, vendar imam en zelo "kul" majhen display, ki ima skupno anodo. Sem poiskal DM9374, ki to je, vendar ta pa šteje 9,-,E,H,L,P Shocked

Pa še nikjer ju ni za dobiti, oziroma HTE ima DM9368 še 3 kos.

Ja uC bi prišel v poštev, vendar zaenkrat moje znanje programiranja ne seže tako daleč. Počasi delam na tem, vendar potrebujem to zadevo čim prej Laughing

Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa:
DS8880
MC14495
Pa še display: TIL311
5082-7340

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Ja uC bi prišel v poštev, vendar zaenkrat moje znanje programiranja ne seže tako daleč. Počasi delam na tem, ......

V enem popoldnevu te naučim dovolj, da lahko tole narediš ! Če te zanima se pa res lahko dogovoriva.

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uu! To je pa ponudba, ki je ne morem zavrniti!

Sicer bo ratalo šele po 10. avgustu, ker grem ta konec tedna spet na dopust.

Te bom poklical!

Ali je zaradi tega? Very Happy

VolkD je napisal/a:
Jule je napisal/a:
Gledam film in jem ogromne količine suhe pancete(razrezane na majhne kvadratke) in kruha, ter domačega malinovca Very Happy

A sem jaz tebe že kdaj povabil, da prideš k meni ? Smile Smile

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ne, tisto je nastalo prej in je joke.
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoč davno sem nekaj takega že programiral, znake od A do F pa je bilo potrebno malo pomečkati tako, da je bil
A velik a
B mali b, sicer bi bil enako kot 8
C je lahko velik ali mali, se nikakor ne da zamenjati s številko,
D mora biti mali d ker bi se sicer zamenjal z ničlo 0
E in F normalno velika.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70804.83

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule,

Izdelava tega z mikrokontrolerjem je mačji kašelj. Če imaš kak mikrokontroler in ga imaš možnost sprogrmirat, ti zvečer lahko spišem program. (Vseeno a le to kak Tiny ali PIC)

Imam tudi nekaj legendarnih PIC16C54 OTP v SMD ohišju. Lahko ti spišem program, ter ti kakega sprogramiram (recimo čez vikend) V tem primeru bi bilo dobro, da imam pinout displeja, da potem ne bo preveč težav s tiskanino. Sam bi tole malo težje programiral pred vsem zaradi programatorja. (potreben je paralelni programator)

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Displej bo TIL303 - skupna anoda.

Najraje, če se bi dalo s PIC16F84, lahko tudi 16f84A, ker jih imam doma en kup, čene morem it pogledat katere imam še v delavnici.

Najbolj bi mi koristil spisan program v asemblerju z veliko opombami, da bi ga razumel, to bi mi sigurno koristilo naprej, da bi si podobne programe lahko sam spisal.

Ker trenutno znam assembler le od neke prastare motoroline 40 pin pošasti(profesor se ni hotel posodobiti)

Razmišljal sem takole:

1. možnost - samo PIC v vezju
Pritiskam tipko - šteje v krogu od 0-F, prikazuje na displayu, sproti dobim ven še binarno vrednost, ki jo uporabim naprej za druge reči.

2. možnost - PIC, + cmos števec(4029 - jaz imam trenutno TTL izvedbo pri roki:lol: )

Štejem s tipko na 4029. Ta mi da ven binarne vrednosti, ki jih nato PIC razbere in poganja 7 segmentni. Iste binarne vrednosti uporabim naprej.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Najraje, če se bi dalo s PIC16F84, lahko tudi 16f84A, ker jih imam doma en kup, čene morem it pogledat katere imam še v delavnici.

Dobiš program - če bom utegnil zvečer - sicer jutri popoldan.

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala!

VolkD, en dan pa pridem do tebe, pa bomo poizkusili programirat še kaj z AVR-ji v C-ju, pa bom videl katera zadeva se bolje obnese za različne reči Very Happy

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, jule. Imam čas, bom napisal sedaj.

PORTA 0-3 binarna vrednost
PORTB 0-6 7SEG
PORTA 4 tipka active LOW

Povej če je OK Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni