|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2387 Aktiv.: 10.12 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 1:02 pm Naslov sporočila: Priklop LCD monitorja |
|
|
Ali je slika na LCD monitorju res bistveno boljša pri priklopu preko DVI priklopa
v primerjavi s priklopom preko analognega DSUB priklopa ?
Med mojimi sodelavci so mnenja deljena.
Prosim bralce foruma, ki imajo izkušnje s tem, da jih opišejo.
Kupujem LCD monitor in me zanima, ali je pomembno
da ima tudi DVI priklop.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.81 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dober dan.
Na dveh 24" dell lcd monitorjih priključenih na en računalnik na isto kartico (eden DVI in eden analogen) ni videti neke posebne razlike v kvaliteti slike.
Pri dveh samsung 21" monitorjih na drugem računalniku (ena vga kartica) so
barve nekoliko drugačne na obeh monitorjih, druge razlike ni videti.
Poceni vga kartice in monitorji pa bi znali biti problem.
Splača se vzeti monitor, ki ima oba priključka. Nanj lahko priključite dva različna računalnika (prihranek tudi na prostoru).
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Dec 19, 2005 1:39 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poizkusil obe varijanti, kar mi omogočata oba - računalnik in monitor ...
... in tudi jaz nisem opazil nobene razlike na LCD monitorju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teorija: pri povezavi prek DVI kabla se signal prenasa digitalno (brez izgub), do pretvorbe v analogno obliko pa pride sele v monitorju. Tudi teoreticno ne more biti tezav z zamikom, odboji, itd. v kablu. DAC v monitorju je prilagojen ravno temu specificnemu monitorju in dolizna povezav od njega do zaslona je kratka. Pri povezavi prek analognega prikljucka najprej racunalnik pretvori signal v analogno obliko z DACom graficne kartice. Signal + motnje + izgube pridejo po kablu do monitorja.
Clovek bi tako pricakoval, da bo analogna povezava slabsa kot digitalna, a ce je vse skupaj dobro narejeno (ali pa je DAC v monitorju zanic), je razliko tezko opaziti (vsaj jaz je ne). Razlika je seveda manj ocitna pri signalih z nizjo frekvenco, kjer je popacenj manj, na mejah zmogljivosti (zelo velika locljivost) bi se jo pa zagotovo moralo opaziti, ce bi le monitor tako visoke locljivosti podpiral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem nabavljal zadeve sem pričakoval malo manjšo a podobno razliko kot je npr. med prenosom signala na relaciji VCR -> TV, če uporabimo antenski kabel (dvojna pretvorba signala) ali pa direkten AV prenos preko SCARTa.
Ko sem vse zvezal in primerjal sem prišel le do zaključka, da sem par tisočakov za DVI kabel praktično vrgel stran.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.11 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes skoraj ni razlike, ker je elektronika tako zmogljiva in natančna.
Pred leti je bil to večji problem, saj je prihajalo lahko do utripanja pikslov, ko se A/D pretvorba ni mogla odločiti kakšne barve naj bi bil piksel. Danes nekateri LCD-ji ta efekt celo izkoriščajo da prikažejo "24 bitno" paleto. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni