www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

el. modul za krmiljenje luči na prikolici.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2010 8:41 pm    Naslov sporočila:  el. modul za krmiljenje luči na prikolici. Odgovori s citatom

Ojla,

nameravam montirat vlečno kljuko, pa mi pravijo da rabim še dodatni el. modul (ker ima avto računalnik, ki lahko crkne.....).

Razlagam si, da so luči krmiljene z mosfeti v računalniku oz. mogoče celo "inteligentnimi" driverji, kateri signalizirajo tudi pregoreno žarnico.

Ker se mi ravno ne daje 120eur za omenjeno škatlico, bi si jo naredil sam - vzporedno z žarnicami bi vezal releje, kateri bi krmilili luči na vtičnici oz. prikolici. Torej 5 relejev, 5 diod, pa kaka varovalka in to je to. Lahko pa bi uporabil tudi mosfete, bi bilo še bolj elegantno.

Je kdo že kaj gruntal to avtoelektriko?

lp

El Barto
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Avg 2009 21:28
Aktiv.: 0.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno je, kakšen avto imaš in ali uporablja CAN protokol.

Drugače sem si jaz omislil tole: Klik za Alfo 75.
Pri nas te za isto stvar poskusijo nategnit vsaj za 75€ (TPE).

PS
Računalnik verjetno nebi crknil, bi pa verjetno dobil razna opozorila za pregorete žarnice.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre se za MB Vito 639 (novi model). Koliko sem gledal, je ta elektronika to kar sem mislil (releji ali pa neki mosfeti), ni neka inteligentna stvar, ki bi brala podatke iz can busa.
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene čaka čez 14 dni montaža na novega Berlinga... Cena (kljuka, modul, montaža, vpis v homo) 330 €.

Če bi imel B I ali II, bi bilo 179€+29€...

Skratka, nateg. Sad
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa boš montiral? Ko sem sam iskal najbolj ugodnega ponudnika sem na koncu izbral Hernec-a - http://www.hernec.si/domov.html.

Mogoče kdo ve ali je kje zakonsko določeno na kakšni višini mora biti kljuka? Sam menim da je pri mojem avtu mogoče celo malo prenizka, glede na to da prikolica nekoliko visi proti avtomobilu.
Nazaj na vrh
legenda
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Dec 2006 23:35
Aktiv.: 0.74
Kraj: Lj. okolica- Dobrunje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko priporočim http://www.rabim.info/dejavnosti/24712/15438479/KLJU%c4%8cAVNI%c4%8cARSTVO+MARIJAN+BARTOLJ+SP ...zadovoljen sem bil glede kvalitetetne in cenovno ugodne montaže vlečne kljuke.
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Legenda, saj približno 80% vseh monterjev po Sloveniji montira ravno Bartoljeve (MB) kljuke.... Laughing
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel njegovo na julki,zdaj bom spet kupil njegovo. Edino ta elektronika... za njo se mi pač ne daje 120 eur...
Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Tudi jaz sem imel njegovo na julki,zdaj bom spet kupil njegovo. Edino ta elektronika... za njo se mi pač ne daje 120 eur...
Grize me, ker ne vem, kako bi se dogovoril z monterjem... da kupimo samo kljuko, modul pa ta iz Ebaya? 80 € razlike.... Kljuke od MB so odlične.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

legenda je napisal/a:
Lahko priporočim http://www.rabim.info/dejavnosti/24712/15438479/KLJU%c4%8cAVNI%c4%8cARSTVO+MARIJAN+BARTOLJ+SP ...zadovoljen sem bil glede kvalitetetne in cenovno ugodne montaže vlečne kljuke.

Priključek, je pa tako zelo kvalitetno pobarvan, da ga je treba že po parih letih sneti in na novo prebarvati.

Drugače pa so pri nas luči za prikolico na avtomobilu Ford Turneo Conect priklopljene, kar vzporedno na obstoječe in stvar povsem normalno deluje.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krmilni modul za obstoječe luči je preračunan na standardne žarnice. Če paralelno k njim priklopiš še žarnice od prikolice zna biti lightshow na armaturki če ne celo dim iz modula (računalnika). Pa še smerniki bodo nenormalno utripali.
Večina teh towing/trailer modulov komunicira preko CAN vodila z glavnim računalnikom.

Lahko pa si od glavnih varovalk potegneš novo +12V napajanje ter signale za krmiljenje mosfetov pobereš iz obstoječih luči. Ampak vsa kablaža, vezje, material, ohišje in še čas - ne verjamem da bi kaj ceneje naredil kot za 120 eur.

Pri moji gari je original towing-kit (kljuka + modul) 450 eur. Brez dela za montažo. Tako da tistih 120 eur res ni nek velik strošek.

Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Pri moji gari je original towing-kit (kljuka + modul) 450 eur. Brez dela za montažo. Tako da tistih 120 eur res ni nek velik strošek.
Kakšna gara? Ameriška? Mene je na Voyagerju (letnik 1997) prišlo cca 300€.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

koliko sem gledal, teli moduli nic ne komunicirajo preko cana, ampak komande pobirajo kar iz zarnic. se pravi par relejev ali tranzistorjev in to je to. To pa je veliko manj vredno kot 120eur. Ce se druga ne, ne dam, da se bedake delajo iz mojega denarja in mi nekaj prodajajo za 10x ceno.

se opravicujem, sicniki in sumniki so mi nekak crknili....

Rafter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
koliko sem gledal, teli moduli nic ne komunicirajo preko cana, ampak komande pobirajo kar iz zarnic. se pravi par relejev ali tranzistorjev in to je to. To pa je veliko manj vredno kot 120eur. Ce se druga ne, ne dam, da se bedake delajo iz mojega denarja in mi nekaj prodajajo za 10x ceno.
Pa to ti jaz govorim... Wink
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2010 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rafter>

monterju pac povej, da bos sam resil elektroniko. Ce hoce, naj ti zmontiral le kljuko, ce pa ne, bo pa kdo drug. Ali pa mu ponudi kompenzacijo - 3 module za zmontirano kljuko Smile

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni