www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ločeno napajanje za predojačevalec?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Alexius
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 22:40
Aktiv.: 0.08
Kraj: Izola/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 3:33 pm    Naslov sporočila:  Ločeno napajanje za predojačevalec? Odgovori s citatom

Pozdrav,

doma izdelujem manjši ojačevalec za kitaro in imam par vprašanj glede napajanja.
Za ojačevalec bom uporabil čip LM1875 (za cca. 20W moči), ki bo napajan iz toroida 2x18V, 50VA.
Vprašanje se mi pojavi pri napajanju predojačevalca, ki deluje na osnovi jfet tranzistorjev.
Voltaže, ki bi jih potreboval za predojačevalec so med +9 in +18 voltov.

Zanima me, kako bi mi svetovali napajati predojačevalec?
Naj zanj nabavim ločen manjši trafo, ali naj napajam kar iz V+ na toroidu (z regulatorji za željene voltaže)?
Lahko s tem oviram delovanje LM power čipa?

Mimogrede, kako/kje bi moral med seboj povezati 0volt ("signal ground") obeh trafotov, če bi ju uporabil?

lp

fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čipa ne poznam, vem pa, da imajo boljši ojačevalci ločeno napajanje za predojačevalec in končno stopnjo.

Signal graund je masa signala. Ti se ubadaš z maso napajanja.

Imaš 2 navitji. Če boš napetost najprej spremenil v enosmerno, potem narediš tako: + iz prvega je pozitivno napjanje, - iz prvega vežeš na + drugega in dobiš graund. - iz drugega je pa negativno napajanje. To lahko narediš tudi z izmenično. Fazo na enem navitju trafota vežeš na diodo (ali greatz), da dobiš pozitivno napajanje, nulo pa vežeš na fazo drugega navitja (dobiš maso), nulo drugega navitja pa vežeš na diodo (ali greatz) in dobiš negativno napajanje. Kje to najlažje narediš? Pomoje na trafotu?! Naj ti to kdo drug pove.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alexius
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 22:40
Aktiv.: 0.08
Kraj: Izola/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 18, 2010 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem skiciral kaj imam v mislih z uporabo ločenih trafotov, za boljše razumevanje.

T1 je toroid 2x18v (50VA), T2 pa EI 1x18v (5VA).
Vse ozemljitve iz predojačevalcev gredo v GND2, iz ojačevalca pa v GND1 (dve "zvezdasti" shemi ozemljitve).

Zanima me, kje in kako bi moral med seboj povezati GND1 in GND2?
Ali bi bilo mogoče bolje narediti eno samo centralno točko celotne ozemljitve?

EDIT: na skici sem napačno označil, čip ojaevalec je LM1875!

napajanje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  95.81 KB
 Pogledana:  23 krat

napajanje.jpg

tadejvnuk
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 13 Jan 2010 18:04
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 28, 2010 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alexius je napisal/a:
Sem skiciral kaj imam v mislih z uporabo ločenih trafotov, za boljše razumevanje.

T1 je toroid 2x18v (50VA), T2 pa EI 1x18v (5VA).
Vse ozemljitve iz predojačevalcev gredo v GND2, iz ojačevalca pa v GND1 (dve "zvezdasti" shemi ozemljitve).

Zanima me, kje in kako bi moral med seboj povezati GND1 in GND2?
Ali bi bilo mogoče bolje narediti eno samo centralno točko celotne ozemljitve?
EDIT: na skici sem napačno označil, čip ojaevalec je LM1875!

Zanimiva stvarca jo bom preizkusil hvala !!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni