|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 11:38 pm Naslov sporočila: Krmilje za novoletno razsvetljavo |
|
|
Oče se je odločil, da bo izdelal novo novoletno razsvetljavo. Na meni je da izdelam krmiljenje le te.
Stvar bo sestavljena iz treh kovinskih zvončkov po katerih bo napeljana svetlobna veriga, moči približno 150W na en zvonček. Stvar bo sestavljena tako, da bo en zvončkek v sredini druga dva pa bosta levo in desno glede na njega nagnjena.
Skratka zvončki se morajo prižigati izmenično. Najprej sem si zamislil, da bi zvončki goreli takole, 1,2,3,1,2,3...., vendar to ne zagotovi učinka pravega gibanja zvonca. Bi pa bila elektronika sila enostavna. Sam sem si zamislil, da bi t takem primeru uporabil 555 in pa 4017 ter ju zvezal po zasnovi elektronske kocke, le da bi 4 izhod vezal na reset. Preko opotokplerjev bi nato napajal tuljavice relejev. Napajanje relejev bi lahko izvedel tudi s pomočjo tranzistorjev, ali pa namesto relejev uporabil triake. Releje sem mislil uporabiti zato, ker so za moje pojme nekako bolj zanesljivi in delujejo mehansko, pa tudi pogostost vklopov nebi bila ravno pretirana.
O sami izvedbi močnostenga dela hočem izvedeti čim več vaših predlogov in
rešitev.
Druga bolj realna izvedba utripanja pa bi bila v naslednjem vrstnem redu 1,2,3,3,2,1....sepravi od leve proti desni in nazaj. Tu pa se zatakne kako to stvar izvesti kar se da enostavno in brez uporabe mikrokontrolerja.
Z izdelavo začenjam predčasno zato, ker se projekti pri meni velikokrat zavlečejo v kakšno leto, ker vmes začnem nekaj drugega nato pa se spet spomnim na nedokončano stvar in jo potem dokončam. Tako sem v zadnjem mesecu dokončal kar nekaj čakajočih projektov.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvih 6 izhodov 4017, pa prek diod na želene 3 kanale ti je preenostavno?
Glede močnostnega dela z optokopler/triac varianto je bilo pa že samo na tem forumu napisanega vsaj za dva doktorata... Lahko pa posežeš po malce dražji, a enostavnejši varianti z npr. Sharp-ovim SSR-om, S202S12 recimo, ki te stane ene 10EUR kos.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Prvih 6 izhodov 4017, pa prek diod na želene 3 kanale ti je preenostavno? |
Problem je v tem, da potem se stvar nebi vklapljala v zaporedju 1,2,3,2,1,2,3,2,1...., saj jaz si tega z 4017 ne znam predstavljati.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Koda: |
izhod dioda optokopler
1 -> 1
2 -> 2
3 -> 3
4 -> 2
5 na reset
|
ali kot si prej hotel
Koda: |
izhod dioda optokopler
1 -> 1
2 -> 2
3 -> 3
4 -> 3
5 -> 2
6 -> 1
7 na reset
|
Bo šlo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax hvala lepa tale enostavna rešitev mi nebi nikoli prišla na pamet.
Zdaj samo še pobrskam kako sestaviti močnostni del.
Ali bodo releji primerni, ter kakšne naj uporabim. Jih imam nekaj doma bom poslikal, pa boste povedali, če po moči zadostujejo potrebam.
PS: Ali je treba pred optokopler dodati tudi kondezator za podaljšanje impulza ali to ni potrebno?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni za kaj, pa še kdaj.
(pa moj podpis ni izmišljen, upoštevaj ga)
Relejev pa se vseeno probaj izognit. Če šklepetanje ne bo motilo tebe, bo pa bližnje živali....
Optokopler dela kot rele. Dokler je signal na vhodu, do takrat prevaja. V tvojem primeru do preklopa na naslednji kanal. Le ustrezen predupor rabi.
Poleg tega ima zero-cross detekcijo (če govorimo o znanem MOC.... ali prej predlaganem SSR) kar ti zelo zmanjša motnje. Pravzaprav ti nič ne dela toliko motenj kot ravno navaden rele....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 1:55 am Naslov sporočila: |
|
|
http://discolitez.com/pmwiki/pmwiki.php?n=Hardware.TRIAC
poglej si zgornji link in vezavo. Na ta način lahko krmiliš čez 1kW na izhod za kake 3€ na kanal, pa še enostavno je za izvedbo. Namesto LPT porta daš 4017 in to je to.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu si si zamislil 3 kanalni "knight rider"
Za tvoje potrebe ga skrajsas z reset pinom.
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 9:00 am Naslov sporočila: Re: Krmilje za novoletno razsvetljavo |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Tu pa se zatakne kako to stvar izvesti kar se da enostavno in brez uporabe mikrokontrolerja. |
Namenoma nočeš uC, ker ne znaš ali iz "principa" delajmo z logiko? Če je prvo (da ne znaš) se lahko zmeniva.
Naloga je zanimiva iz dveh stvari Zastavljena je dovolj zgodaj in ne vključije besede šola
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Maj 29, 2010 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja rad bi se naučil uporabe in programiranja mikrokrmilnikov, samo odlašam že nekaj časa. Bom pa verjetno počakal na naslednje leto, ker naj bi nekaj začeli s tem pri digitalni tehniki. Najprej pa bi si moral omisliti programator, samo tu je izbira tolikšna jaz pa ki sploh nevem za kaj se kakšen uporablja sem tukaj čisto zmeden.
Tako sem si samo vezje z 4017, ki ga je predlagal robert tudi sam zamislil. Je pa tole boljša rešitev kot moja saj bi bilo pri moji izvedbi za spremembo frekvecne poterbno zamenjati vrednost kondenzatorja tu pa je ta stvar lepo rešena s potenciometrom.
Močnostni del pa bom naredil po shemi, katero je linkal Dorijan.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jankos Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: širša okolica ormoža
|
Objavljeno: Ned Maj 30, 2010 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega sem jas izdelal za maturitetni izdelek. NE555, CD4014, močnostni del izveden z triaki, frekvenco preklaplanja nastavljaš s potenciometrom.. Je pa na 5 izhodov.
Pripenjam celotno dokumentacijo. Imaš možnost določti več različnih kombinacij, sicer pa.. Preleti jo pa bo ti vse jasno. Upam da sem ti kaj pomagal.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
papirologija.doc |
Velikost datoteke: |
1.62 MB |
Downloadano: |
45 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je spet postala aktualna zato sem zrisal shemo, ki jo prilagam v priponki.
Mislim, da bi stvar morala delovati, če pa kje najdete kakšne napake pa povejte in bom popravil.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
116.95 KB |
Pogledana: |
67 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je spet postala aktualna .... |
Že?
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Stvar je spet postala aktualna .... |
Že?  |
No ja šele. Namreč si veliko stvari zamislim, potem pa pride kaj vmes pa pozabim.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 28, 2010 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen triac boš uporabil?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni