|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbf Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.40 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Jul 26, 2010 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
našel.. je popolnoma drugačen od originala. zgleda, da je nekdo pometal ven vse, kar ni s srednjim valom povezano, pa predelan je na drugo demodulatorsko elektronko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Čet Jul 29, 2010 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Eto. Sem zrisal načrt, ugotovil da je bilo pobrano ven precej stvari, in da je nekdo med popravilom nekaj odklapljal in ne nazaj spojil. prilagam dve sliki, če bi mogoče kdo imel kako idejo, kako bi moglo biti spojeno.
Slutim, a bi morala biti prosta žica B spojena na točko F, vendar je nekako prekratka. potem pa one rdeče špulce, ki so vse nekje v zraku, ne vem ali bi bili kapacitivni odvzem ali špulce. E in F bi lahko bila glede na dolžino skupaj..
V originalu je imel radio 3 bande plus srednji val lokalno plus phono vhod. Originalni načrt tolliko odstopa, da je nesmiselno se ozirati nanj, že v sami distribuciji napajanja so velike razlike, demodulatorska elektronka in medfrekvenčna ojačevalna elektroka sta drugi..
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
232.26 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
294.32 KB |
71 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Jul 29, 2010 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi usmernik je jako čuden.
AZ1 nima srednjega izvoda kurjave, poleg tega so še bolj nenormalne napetosti na mrežnem transformatorju. Običajno je tu uporabljen transformator, ki ima na sekundarni strani navitje z odcepom na polovici - torej napetosti na anodah naj bi bile enake (+/- nekaj V), zaščitna upora pred anodami pa bi tudi morala biti enaka.
Dioda 1N4007 je tudi nesmiselna - ali nič ali pa dve, da nadomestita morebitno iztrošeno AZ1.
Glede oktode AK2, ki je hkrati lokalni oscilator in mešalka, bom malo pobrskal kako mora izgledati izvedba z oktodo in več valovnimi območji. Če najdem, bom pripel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Jul 29, 2010 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Philips 695A uporablja iste lampe, frekvenčni obsegi so vsaj podobni, letnik pa je tudi kar primeren (1936).
Shema tega sprejemnika je v priponki, če si boš lahko kaj pomagal z njo.
Če ni ustrezna, pa še malo pobrskaj po:
http://home.luna.nl/~arjan-muil/radio/database/philips.html
saj konec koncev konstruktorji prav veliko izbire kako narediti sprejemnik niso imeli in so si sprejemniki z istimi lampami vsaj podobni, če ne enaki.
|
63.64 KB |
29 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pet Jul 30, 2010 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
ja usmernik sem opazil, da je bila lampa iztrošena in niti najbrž ni AZ1, ker ni hruškaste ampak valjaste oblike. ni pa oznake. ampak me ne moti, važn da zgleda pa da dela, magari z 4007. ja nepetosti so čudne, meril sem pri odprtih sponkah oziroma delno odprith, z diodo in kondenzatorjem še priklopljenim.. so bile samo za hitro referenco preden sem se poglobil.
Hvala za enkrat! prihodnji teden se spet poglobim v ta projekt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole. Malo sem očistil med tem in sestavil nazaj večino..
Napetosti na transformatorju so malo divje, 2x 410 Vac pri odprtih sponkah, usmerjevalka je delala le na pol, pa še to je rahlo modro svetila. Napetost na gladilnem kondenzatorju je bila čez 500Vdc - ostalo vezje ni bilo priklopljeno, edino 20k upor za breme. Ali se to kasnej sesede na razumno raven? Ob 20kohm uporu se ni bistveno poznalo. Je prevej preveč, če gledam po različnih načrtih je okrog 240V. čez čas, ko sem jo obujal s šoki po gretju, je tudi druga stran zalaufala. kasneje je nekje dobila še več zraka in sedaj sveti modro že hladna. je pač zanič.. ali pa je vzrok prevelika napetost. AZ1 ni, ima pa enako podnožje, pozna kdo tip?
|
1.11 MB |
4 krat |

|
|
1.13 MB |
3 krat |

|
|
1.13 MB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse drugo si poslikal samo podnožja ne.....
|
31.36 KB |
3 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha! AZ21, sedaj pa razumem! podnožje je pri moji nalotano od AZ1, zato nisem našel prave. Hvala!
kaže da bo treba ugotovit vzrok previsoke napetosti iz transformatorja.
Nazadnje urejal/a bbf Tor Avg 10, 2010 9:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Vse drugo si poslikal samo podnožja ne..... |
Nikjer nisem trdil da je AZ21, prilepil sem samo sliko, ki je podobna. V ozadju tvoje slike je tudi vidno podnožje, ki se tepe z načrtom, zgoraj pripetim.
bbf je napisal/a: |
Eto. Sem zrisal načrt, ugotovil da je bilo pobrano ven precej stvari, in da je nekdo med popravilom nekaj odklapljal in ne nazaj spojil... |
Prilepi raje ta tvoj načrt.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem. Jasno mi je postalo takoj, ko sem videl podnožje od AZ21, moja elektronka ima enko podnožje, le da je na njega nalotano od AZ1 bakelitno. malo ga manjka ob strani in se vidi, da je bilo lotano in predelavano. Notranjost je pa identična, katode enake, vpetje grelcev enako..
Moj načrt je že pripet, le malo ga popravim še, ker sem ob močnejši luči našel drobno navitje ob tuljavi L1 , sicer ni bilo nikamor zlotano ampak se mi svita, kako bi lahko bilo. sledi popravek načrta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2010 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
načrt s popravljenimi napetosmi in dodan levi del L1 (pri vprašajih ni bilo nikamor prilotano, v mojem načrtu je risano po logiki).
|
281.65 KB |
39 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Avg 23, 2010 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
je nekaj zlavfalo!
sem dodal upore v usmerniku, da sem prišel na 300V zglajene. Spojil sem B in F in lahko na srednjem valu lovim neke italijane in špance na levi strani skale, sredina in desno je ogromno šuma.. oscilatorski krog T1 zgleda da deluje, če ga spreminjam se postaje vozijo po skali. slišim še enden nerazločljiv band s polno šuma ampak z zelo "dolgimi" nerazločljivimi postajami. moram iti nekam kjer ni motenj (sem v TV oddajniku) in umerit zadevo. MF1 lahko nastavim "na uho", MF 2 pa nisem slišal vpliva. mogoče se mi vse meša tu zgorej, ampak če odstranim anteno, je sprejemnik gluh, tako da so verjetno vse lampe še vredu.
edino medfrekvence ne poznam, nikjer ni zapisana, po načrtih pa je precej različnih. lahko to s poskušanjem kako ugotovim?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Avg 23, 2010 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, vem ne, da je medfrekvenca pri teh aparatih nekje 150kHz. 458kHz se je začela uporabljati kasneje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Avg 23, 2010 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmja. bom probal s 150khz.
na sredini skale sem našel "luknjo", na vseh "bandih" ga nekaj pobere, kot zelo ozka postaja oziroma kot da bi imal en oscilator tam. veliko brnenja, piskanja..
res moram dati postopek meritve čez.
pomeril sem še pogoje elektronk:
Ia AK2 0,4..1mA (odvisno od "banda") @ Ua=240V Ug2=160..200V Ug3,5= 50V
Ia AF3 3,5..4,7mA (odvisno od "banda") @ Ua=230V Ug2=50V
Ia ABC1 9mA @ Ua=60V
Ia AL4 23mA @ Ua=230V Ug2=240V Uk=4V
vse Uk so rahlo pozitivne (0,6V 1,4V 1,4V 4V)
Ug so vse cca 0V razen kar je zgoraj napisano.
tiste rdeče špulce če jih odstranim se samo skala malo zapelje, jakost ipd ostane enaka. je precej občutljivo spodaj, s prstom lahko zapeljem T1 in L1.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni