www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako izmeriti ali električni pastir dobro dela?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bonaparte
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45
Aktiv.: 0.46
Kraj: Nova gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 11:32 am    Naslov sporočila:  kako izmeriti ali električni pastir dobro dela? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mlajši sadovnjak češenj imam zaščiten z električnim pastirjem. Celo poletje do sedaj je bila zaščita O.K.Vendar sem sedaj opazil, da so drevesa obgrizena (pojedeni listi). To se dogaja na precejšnjem številu dreves in število obgrizenih dreves se veča. Zanima me kako bi lahko izmeril ali je vrvica pastirja pod zadostno napetostjo oz tokom? Ko menjam akumulator (imam EP, ki deluje na akumulator 12V)preverim delovanje EP na tak način: k vrvici prislonim golo žico, drugi konec žice pa v tla in kjer se gola žica dotika vrvice EP preskakuje iskra...

Moje vprašanje je torej: kako izmeriti, ali električni pastir dela dobro?

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni!

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kmetijski zadrugi obstajajo merilniki prav za to. Druga možnost je pa klasična 40W žarnica. Navoj preko žice v tla spodni del pa neposredno na ograjo. Če zasveti je dovolj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bonaparte
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
V kmetijski zadrugi obstajajo merilniki prav za to. Druga možnost je pa klasična 40W žarnica. Navoj preko žice v tla spodni del pa neposredno na ograjo. Če zasveti je dovolj.

Nabavil sem merilnik napetosti "Horizont". Ko sem pomeril, sta utripali lučki na 1000 V in 2000V. Na merilniku je naslednja vrednost 4000V, ki pa očitno ni bila dosežena( brez lučke). Ne vem ali je z električnim pastirjem(EP) kaj narobe, saj sem ga pred meritvijo priklopil na napolnjen akumulator. Koliko bi sploh morala biti napetost na žicah EP, da je zaščita zagotovljena? Kaj naj naredim-kje so lahko vzroki za (pre)nizko napetost-če je napetost sploh prenizka?

Hvala in lep pozdrav!

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pastir bi moram imeti okrog 10kV.
Nazaj na vrh
Galus
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Jun 2010 12:30
Aktiv.: 0.81
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi zdi, da je tudi 4-5KV čisto zadosti.
Kar je več gre potem veliko v izgube ker iskre preskakujejo na podrast.
Bi znalo biti pa tudi 2KV dovolj, prumi z roko in povej koliko seka...
Si prepričan, da od česa objedeni listi?
Nazaj na vrh
bonaparte
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Galus je napisal/a:
Se mi zdi, da je tudi 4-5KV čisto zadosti.
Kar je več gre potem veliko v izgube ker iskre preskakujejo na podrast.
Bi znalo biti pa tudi 2KV dovolj, prumi z roko in povej koliko seka...
Si prepričan, da od česa objedeni listi?

Če primem z roko, kar dobro seka-strese. Nisem čisto prepričan od česa so pojedeni listi, vendar v okolici pogosto vidim in slišim srne z mladiči. Ko smo bili na dopustu, se je akumulator povsem izpraznil in, ko smo se vrnili, EP ni več deloval.Takrat so se pojavili pojedeni listi na nižjih in tudi višjih vejah. Očitno so se srne takrat navadile hoditi noter.

Imam pa še drugi EP pri hiši (okrog vrta) in sem pred časom na lastne oči videl srno znotraj EP, ki je potem ko sem jo presenetil, med žicami stopila ven. Tu sem potem stikalo na EP preklopil na "strong" in od takrat je bilo v redu. Sem pa včeraj napetost izmeril tudi tu. Ob bateriji, ki je očitno že iztrošena (utripa rdeča lučka)sem izmeril 1000V (stikalo v položaju "normal" ) oziroma 2000V (stikalo v položaju: "strong".

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zemlja, zemlja in še enkrat zemlja. Pa preveri, da ti kje ne seka v travo, listje ipd.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri izhodni trafo. Če imaš možnost ga rpiklopi na variak in izmeri razmerje. Ponavadi se vrednosti gibljejo od 1:10 do 1:16. Izhod je cca 4kV.

Zamenjaj kondenzator, oz. izmeri na kakšno napetost se ti nabije. Kakšen tip pastirja je. Lahko podaš sliko. Je z dvema kondenzatorjema, kot je Silvo-tova izvedba s foruma? Če je, preveri ali se ti nabijeta oba.
Če tebe ne "trese", še ne pomeni da živali ne bo! Ti se sezuj in pojdi na vse 4, ter potem primi žico Smile
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="bonaparte"]
Galus je napisal/a:

Ob bateriji, ki je očitno že iztrošena (utripa rdeča lučka)sem izmeril 1000V (stikalo v položaju "normal" ) oziroma 2000V (stikalo v položaju: "strong".
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če tebe ne "trese", še ne pomeni da živali ne bo! Ti se sezuj in pojdi na vse 4, ter potem primi žico

Ravno obratno .... živali z dolgo dlako še pošlatalo ne bo ... edino če bi ga po smrčku

Konji ki so že tako zapleteni in imajo kratko dlako lahko navaden pastir ubije Doubt

Galus
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Jun 2010 12:30
Aktiv.: 0.81
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za moje pojme bi bilo za manjšo ograjo tudi 2KV dovolj.
Citiram:
Takrat so se pojavili pojedeni listi na nižjih in tudi višjih vejah. Očitno so se srne takrat navadile hoditi noter.

Mojega psa je samo enkrat streslo in se je navadil hoditi pod žico.
Počepne na vse štiri in se splazi pod njo.
Nazaj na vrh
bonaparte
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:
Preveri izhodni trafo. Če imaš možnost ga rpiklopi na variak in izmeri razmerje. Ponavadi se vrednosti gibljejo od 1:10 do 1:16. Izhod je cca 4kV.

Zamenjaj kondenzator, oz. izmeri na kakšno napetost se ti nabije. Kakšen tip pastirja je. Lahko podaš sliko. Je z dvema kondenzatorjema, kot je Silvo-tova izvedba s foruma? Če je, preveri ali se ti nabijeta oba.
Če tebe ne "trese", še ne pomeni da živali ne bo! Ti se sezuj in pojdi na vse 4, ter potem primi žico Smile

Bom oba aparata ob priliki razdrl in poslikal in se potem spet javim. Oba aparata sta italijanska od firme ELPRO (http://www.elpro.it). Aparat ob hiši je Mandrian super 14000 (rabi 9V baterijo, na njem piše še 7000V, 0.4J, 0.5W), drugi pa je Mandrian K100 (rabi 12V akumulator ali napetost 220V iz omrežja)

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

srne pogrizejo manjše veje. Če zgleda tako kot bi nekdo obrezoval tanjše veje, potem so to bile srne. Da bi žrle samo liste, pa še nisem opazil.
Letos posadil en nashi, štiri jablane in 6 trsov - vse pogrizeno.
Nazaj na vrh
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.86
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 7:56 am    Naslov sporočila:  Re: kako izmeriti ali električni pastir dobro dela? Odgovori s citatom

bonaparte je napisal/a:
Pozdravljeni!

Mlajši sadovnjak češenj imam zaščiten z električnim pastirjem. Celo poletje do sedaj je bila zaščita O.K.Vendar sem sedaj opazil, da so drevesa obgrizena (pojedeni listi). To se dogaja na precejšnjem številu dreves in število obgrizenih dreves se veča. Zanima me kako bi lahko izmeril ali je vrvica pastirja pod zadostno napetostjo oz tokom? Ko menjam akumulator (imam EP, ki deluje na akumulator 12V)preverim delovanje EP na tak način: k vrvici prislonim golo žico, drugi konec žice pa v tla in kjer se gola žica dotika vrvice EP preskakuje iskra...

Moje vprašanje je torej: kako izmeriti, ali električni pastir dela dobro?

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni!

Leta nazaj smo doma uporabljali EP , mislim da je bil od Elektrovoda , ki je imel kontrolno lučko za kontrolo baterije ( izpraznjena baterija tudi ne bo učinkovita ) , imel je dva položaja močneje in slabše . En vodnik je še v zemljo ( pocinkan flohajzel ) in ta del je moral bit zapičen v zemljo, ( globje , ko je bi zapičen je bil v stiku z bolj vlažno zemljo )ko je bilo suha zemlja je bil manjši učinek( v sušnih obdobjih lahko malo zaliješ vode okrog tega zapičenega dela v zemlji ),,medtem,ko je vlaga v zemlji porasla je tud učinek narastel ( na radijski postaji točno vem kdaj vseka kakšen EP,pa imam stalno od 2-3 preko celega vegetacijskega leta ) , tista žica , ki je razpeljana na žični ograji ,se naj ne bi dotikala rastlinja, da ne prebija ( če so izolatorji v redu preveri )

bonaparte
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:

Sem sicer imel namen aparata razdreti in poslikati, mislim, pa da to vsaj za enega ni potrebno, ker dela dobro. Na prvem aparatu sem namesto iztrošene 9V baterije uporabil 12 V akumulator in 9V regulator(LM 7809-če se ne motim), pa se je napetost na izhodu EP bistveno povečala (cca 8000V), napetost med ograjno vrvico in tlemi je tudi spodobna-cca.6000V. V bistvu so problematične tudi 9V baterije. Kupil sem jih že kar nekaj in vse, ki sem jim izmeril napetost , so imele napetost cca 8.4V. Torej že v štartu krepko pod 9V. Potem se napetost seveda samo še niža...
Drugi pastir, ki dela na 12V akumulator, pa še vedno ne dosega na vrvici zadovoljive napetosti (doseže cca. 2000- 3000V), na izhodu aparata pa cca 4000 V.Po mojem to ni dovolj. Bom probal kovinski drog (ozemljitev) poriniti bolj v zemljo...Verjetno ima pri nizki napetosti med vrvico in zemljo prste vmes tudi precejšnje število vozlov na električni vrvici...Vrvico namreč podaljšujem z običajnimi vozli.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni