www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ARM7 nxp -> Cortex-M3 st
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 3:28 pm    Naslov sporočila:  ARM7 nxp -> Cortex-M3 st Odgovori s citatom

Pripravljam se na prehod / zamenjavo LPCja za manjšega STM-ja.

Pa me zanima, če kdo že uporablja STM32 mikrokontrolerje ter kakšne ima izkušnje.
Kateri softver (GNU prevajalnik) priporočate?
Menda ima vgrajen bootloader, tako kot LPC. Kateri softver se zna z njim pogovarjat?

Trenutno ciljam na STM32F103xx v BGA ali VFQFPN ohišju.

Hvala že vnaprej Smile

Coyote
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2009 19:49
Aktiv.: 0.11
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno takšnega imam na mizi, plošča pa se imenuje: ET-STM32F103. Kaj te zanima? Programira se v Keil, IAR, ...za GNU je tudi prevajalnik GNU ARM, če se ne motim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 4:41 pm    Naslov sporočila:  Re: ARM7 nxp -> Cortex-M3 st Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
... Pa me zanima, če kdo že uporablja STM32 mikrokontrolerje ter kakšne ima izkušnje. ...

Jaz bi napisal le to, da imajo (za moj okus in splošne potrebe) preveč komplicirano periferijo. Sicer je dokumentacija dobra in se da driverje napisat brez težav, le prekleto zamudno je, preden naštudiraš. To velja, če ne uporabljaš njihovih knjižnjic (sam jih namreč ne). Tudi glede porabe so dobri.

(Če rabiš majhen device in low pin count tudi NXP s Cortexi-M0.)
Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

STM32F103 uporabljam že več kot leto dni. Nimam nekih pripomb zanj. Dela vse, kot mora. Tudi sam razpored periferije, spominskega prostora ipd, je smiseljno urejeno. Periferija sama ni komplicirana.

Bootloader ima vgrajen, komunikacija RS232 (TTL). PC program za bootloader je na STjevi strani. Sam osebno delam na IAR-ju. Vse knjižnice s primeri pa ima ST v paketu.

Slaba stran se mi zdi ta, da ni tako znan kot NXPjev in temu primerno tudi manj primerov na inetu (zahtevnejših). Ampak se da preživeti.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70647.28

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 9:47 am    Naslov sporočila:  Re: ARM7 nxp -> Cortex-M3 st Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Če rabiš majhen device in low pin count tudi NXP s Cortexi-M0.

Sem jih pregledal, pa nobeden nima CAN modula.

Pri meni so zahteve:
1. CAN obvezno
2. čim manjše ohišje
3. čim hitrejši
Število IO je minimalno (15 pinov max).

Iz mešanja v "črni skrinjici" je NXP izpadel, izbrani od STja pa ima vse prednosti, ki jih rabim (ima CAN, manjši, hitrejši, pa samo eno napajanje rabi).

Se še odločam, ali bi šel na GNU ali Keil (imamo nekaj evropskih sredstev za porabit Whistle ).

.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm .. NXP ima kot cortex M0
http://www.nxp.com/#/homepage/cb=[t=p,p=/50809/71391]|pp=[t=pfp,i=71391]

napisane samo LPC1111(-4), kjer v dokumentaciji
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/LPC1111_12_13_14.pdf

ni CAN nikjer omenjen. Pa samo do 50MHz gre.

ST mi je še vedno všeč Whistle

Coyote
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je ST-jev procesor predvsem namenjen za industrijsko rabo - motorski pogoni. Glavni aduti so counter-ji, ki jih lahko nastaviš za enkoder, hall sonde, ... in ostalo so PWM izhodi.
Imaš tudi zelo poceni JTAG debugger ST-LINK in ga prodajajo pri Farnellu.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja saj jaz ga rabim za industrijsko rabo - za izdelavo enkoderja Smile

ST-LINK - zanimivo!

.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Coyote
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem sploh ne razmišljaj več, to je narejeno prav zato, ker ima števec narejen z logičnimi vrati, schmitd trigger,... ne rabi interrupt-a za štetje pozicije in dela neodvisno od mcu-ja.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Coyote je napisal/a:
... plošča pa se imenuje: ET-STM32F103.

http://www.etteam.com/product/ARM/manET-STM32F103.pdf
Malo hecen user manual Think

Coyote je napisal/a:
števec narejen z logičnimi vrati, schmitd trigger,... ne rabi interrupt-a za štetje pozicije in dela neodvisno od mcu-ja.

Očitno smo se narobe razumeli - jaz bom imel izhod iz procesorja, pa niti ne bo inkrementalni ampak absolutni. Je pa zanimiva opcija z inkrementalnim vhodom.

V glavnem ploščo imam že ogledano: Olimex STM32-P103 - v Farnellu 57 eur. Ugodno. Najprej sem mislil vzet Keilovo MCB STM32, pa je s svojimi 170 eur malce draga.

Še okoli softvera
WinArm, ki sem ga do sedaj poganjal, podpira ta mikro samo v eni beta verziji.
Sedaj gledam za Yagarto, če ga podpira - menda ga.

Glede na to, da je trenutne kode točno 32k, bom za začetek vzel IAR (free).

ST-Link debugger (22 eur) je videt kar ok, pa še IAR ga podpira.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70647.26

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je velikost ohišja pomembna, potem je ST več kot dober pri tem. Ni ti treba iti na M0, ostaneš pri M3, samo izbereš si manjši pinout.

Vendar bodi pozoren: dobavni roki za ta uC so dolgi.....pregrešno dolgi. Jaz zato ravno migriram v obratni smeri, kot ti.

Lp, Aleš
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni