www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GPS izračun površine
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:34 pm    Naslov sporočila:  GPS izračun površine Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Dobil sem idejo, da bi lahko s pomočjo mobilnika z vgrajenim GPS-sprejemnikom (nokia N95) lahko izmeril neko površino.
Zanima me ali pozna kdo takšen program, ki bi ga naložil na mobilnik in bi to znal delati ?
Idejo sem dobil ob tem, ko je prišel nek mladenič k nam merit zemljišča z GPS napravo; GPS sprejemnik (znamke hemisphere) v povezavi z dlančnikom, na katerem je imel nek program, da mu je praktično izrisalo pot po kateri je hodil in izračun površine.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70830.50

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, to pa nisem vedel. Sam imam tudi garminxt na mobilniku, pa ne vem če ima to opcijo Rolling Eyes .
Na nokii teče smbyian Question Kako naj bi ugotovil če zna logirati v GPX ?
Se opravičujem če sprašujem neumnosti Mr. Green
Nazaj na vrh
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Semizdi, da imaš

Tools->Manage My Data->Manage option. -> Export GPX. nekaj podobnega, shran se ti pa pod \Garmin\GPX\"CURRENT".GPX, po vsej verjetnosti na kartico...

potem pa z QGIS-om : http://www.qgis.org/ naprej, tudi povšrino.

Za kaj več poglej na google, sam nisem ravno tega nikoli delal, ker že lep čas nimam nokia Very Happy oz. garmina Very Happy
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala. Sem malo brskal po googlu in sem našel prav namenski program za to LINK. To je to kar rabim, samo demo program ima na voljo le nekaj točk, ki so takoj porabljene.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Računati moraš na to, da tisto, kar pride pomerit geodet (in zaračuna 1k eur) velja, ker ima precej boljši (po možnosti diferencialni GPS - DGPS) sprejemnik.

GPS, vgrajen v telefon pa ima tudi do 10% napake, in ko točke s toliko napake uporabiš za izračun površine, nisi blizu resnih podatkov.

Predvidevam, da te zanima površina parcele. Na srečo imajo parcele ravne meje.
Če hočeš zares dobro pomeriti, vzemi sprejemnik in ga postavi na mejnik, ga pusti tam 15 minut, in naj zapisuje vsako meritev. To ponavljaš za vsak vogal / mejnik.

Na koncu vse točke pretočiš na PC in iz posameznih gruč narediš povprečja, ki pa so že bližje resnici. Od dobro definirahih točk do površine pa potem ni več daleč.

mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je @aly, natančnost imajo semizdi A-GPS do 15 m, potem pa računaj koliko se lahko zmotiš; tako da je to bolj kot igrača Smile

lp
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, saj to tudi sam vem. Probam samo poizkusiti, če je tudi s telefonom to mogoče. Vem pa, da natančnost ni ne vem kakšna Mr. Green
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70830.50

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 08, 2010 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mcride je napisal/a:
Semizdi, da imaš

Tools->Manage My Data->Manage option. -> Export GPX. nekaj podobnega, shran se ti pa pod \Garmin\GPX\"CURRENT".GPX, po vsej verjetnosti na kartico...

potem pa z QGIS-om : http://www.qgis.org/ naprej, tudi povšrino.

Za kaj več poglej na google, sam nisem ravno tega nikoli delal, ker že lep čas nimam nokia Very Happy oz. garmina Very Happy

A potem moram jaz v garminu vključit opcijo da mi riše sled kjer hodim. Ko pa neham hodit pa pač eksportiram v GPX, nato pa s pomočjo QGIS-a izračunam kar želim ?
Če morda veš kako se to gre Smile .
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mcride je napisal/a:
Tako je @aly, natančnost imajo semizdi A-GPS do 15 m, potem pa računaj koliko se lahko zmotiš; tako da je to bolj kot igrača Smile
lp

Mogoče se motim, vendar, natačnost je seveda odvisna tudi od kvalitete sprejemnika vendar je običajno napaka odvisna od zamika časa na satelitih. Ko sem malo testiral na dlačniku GPS meter sem trikrat zaporedoma obšel območje cca 800m2 in vsakič sem dobil enak rezultat izračuna površine, ne glede na to, da je sprejemnik kazal, da je napaka manjša od 50m. Na relativno majhnem območju in kratkem časovnem obdobju je vseeno kam (X,Y,Z) je površina, katero meriš, zamaknjena.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Računati moraš na to, da tisto, kar pride pomerit geodet (in zaračuna 1k eur) velja, ker ima precej boljši (po možnosti diferencialni GPS - DGPS) sprejemnik.

GPS, vgrajen v telefon pa ima tudi do 10% napake, in ko točke s toliko napake uporabiš za izračun površine, nisi blizu resnih podatkov.

Aly mislim da tole ravno ne drži vode. Referenco ima samo zato, da lahko kompenzira napako, ki jo namenoma producirajo (čas) s satelitov. Sami sprejemniki pa niso nič boljši od tistih, ki jih lahko vsakdo od nas kupi. Zakaj imajo GPS sprejemniki ameriške vojske napako manjšo od 1m, pa ne uporabljajo DGPS, pa tudi sprejemniki niso elektronsko nič posebnega? Zato ker sprejemajo popolnoma druge podatke s satelitov (brez časovne napake)!

RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
To zna že moj 10 let star garmin Smile

Sem še malo po mojem gledal pa sem nekaj našel... A je to tisto pri Sledi, kjer ko zaključiš sled piše območje potem pa neka številka v hektarih oz. nekaj takega ?
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Geodet običajno meri s teodolitom, ki ga fiksira na neko že znano točko, vaški zvoniki so pripravne zadeve za take meritve...Pomagajo pa si res tudi s GPS-om, ampak tista taprava meritev je narejena s teodolitom.
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja za izmero kje so mejniki itd... Za izmero dejanske rabe površine pa samo GPS.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni