www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vpliv motenj z okolice na elektronska vezja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 21, 2005 11:30 am    Naslov sporočila:  Vpliv motenj z okolice na elektronska vezja Odgovori s citatom

Ker je tema pogovora zašla v drugo smer sem jo razdelil.

Proteus nisem hotel mešati težav z odskakovanjem kontaktov, motnjami ter težav z različnimi potenciali. Hotel sem povedati, da je to možno enostavno rešiti tudi hardversko. Sploh v koliko na "sekundarju" vezja to ni možno narediti softwersko- Recimo kot v primeru priložene fotografije - kjer je sekundar CMOS logika. Tisti, ki pa je z njo kaj delal pa ve kak problem predstavljajo vhodi Sad.

Na fotografiji dela načrta je v praksi priključeno praktično vse kar je mogoče.
Kapacitivna sonda, tipka, mirkostikalo, induktivna sonda, kontaktor ... na "drugi" strani pa je CMOS .
Del načrta, ki sem ga obljubil:

Nazadnje urejal/a Silvo Čet Dec 22, 2005 1:23 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 21, 2005 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda, da je šlo za pogovor slepega in gluhega Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

RGorazd je omenjal procesor in vse moje pripombe so šle na račun procesorjev in ne logike, ki se izvaja s kombinacijo ožičenja logičnih elementov.

Kdo danes sploh še uporablja dobre stare TTL-ce?

Še ne dolgo nazaj je bil katalog "zbranih del TTL" od kakšnega Ti najbolj skrbno čuvana dokumentacija.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 21, 2005 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:

..Kdo danes sploh še uporablja dobre stare TTL-ce?...

He, he še vedno jih "uporabljamo" a so spakirani v mikrokontroler. Vhodi ter izhodi so so narejeni s "kupa" vrat,shmitt triggerjev, bufferjev....nekoč sem na nekem forumu zasledil "Kdo še sploh programira mikrokontrolerje"...če imamo rečunalnike industrijske krmilnike ....
Wink

Proteus je napisal/a:

Še ne dolgo nazaj je bil katalog "zbranih del TTL" od kakšnega Ti najbolj skrbno čuvana dokumentacija...

Še danes pride zelo prav. Sploh pri kakem popravilu. Sam imam debelo ECI-no buklico. Uporabna zadeva, le vezava je zanič. Dal sem jo ponovno vezati v trde platnice.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 21, 2005 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se vedno uporabljam TTL logiko, pa verjetno se kdo!
Zakaj? Ker lahko ene same vrata resijo par kilo programa v uC. Samo enostaven primer. Na uC hocem povezati dve zunanji enoti preko UART. uC ima samo en UART. Kaj sedaj?!
1. lahko porabim kar nekaj programskega prostora (ter prekinitve in interupte) in casa da si napisem SW UART
2. Lahko uporabim enostaven 74HCxxx, ki mi preklaplja UART med zunanjima enotoma.
Pa se stvari bi se naslo, zaradi katerih bomo se vedno uporabljali TTL in xMOS logiko, pa ceprav se da naceloma res vse nadomestiti z programom!

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Lahko uporabim enostaven 74HCxxx, ki mi preklaplja UART med zunanjima enotoma.

Ampak tole je zelo pogojno.
Če imaš srečo in ne uporabljaš komunikacije vzporedno. Sicer pa uporabiš cpu z dvema portoma in je zadeva elegantno rešena.

Sicer pa nisem imel TTL-cev tozadevno v mislih, temveč kot opcijo, ko rešuješ problem izključno z njimi.

Svoj čas smo z njimi delali smučarske štoparice, ure (celo z alarmom), miniaturne programatorje, "utripalnike" za novoletne smrekce itd... Skratka TTL-cev je bilo včasih tam skoraj za eno škatlo za čevlje.

Danes tovrstni projekti bazirajo skoraj izključno na cpu-jih.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam z Silvotom. Motnje se najprej odpravljajo hardversko in šele potem softwersko. Začne se že z uporabo pravilne postavitve koaxialnih kablov in nadaljuje z blokadnimi RC členi ter optokoplerji ne glede na uporabljeno logiko. Cool
V praksi sem imel že primere, ko sem moral uporabit optokoplerje čeprav sta imela IN/OUT isti minus in maso.

Tisti, ki trdi drugače očitno še ni imel opravka z stvarmi v industrijskem okolju, kjer se npr. v istem ohišju nahaja nekaj 10 kw močan motor in kakšna elektronika. Wink
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno tukaj res prihaja do pogovora slepega in gluhega, kjer vsak dokazuje svoj prav, pri čemur se nismo poenotili niti o čem teče beseda Confused

Iztok , očitno smo se oddaljili od bistva, RGorazd je omenjal primer odskakovanja kontakta in ne motnje iz okolice.

"debounce" ni motnja iz procesa, temveč fizikalna lastnost kontakta, ki se prenaša tudi preko optičnih sklopnikov. "Debounce" se običajno na mikrokontrolerjih rešuje s programsko opremo in ne s kupom dodatnega HW. Kar odpri n.pr. računalniško tipkovnico.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Proteus če še ne veš ... motnja ki se inducira v žičkah tipke zaradi motnje iz okolice (vklop/izklop motorja ali drugega še posebej induktivnega porabnika) je zelo podobna dvojnemu "odskoku" kotaktov tipke. Če imaš kakšen osciloskop z memorijo in hold funkcijo lahko preizkusiš. Wink

Tako da je primerjanje slepih in gluhih neumesno, ker gre pri elektroniki v tem primeru za identično "invalidnost". Wink
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej je potrebno med seboj ločiti motnje.

(1) motnje, ki so posledica EMC (Electromagnetic Compatibility).

Motnje, ki so posledica EMC povzročajo vsej kaj drugega, kot pa samo probleme na vhodih. Zaradi takšnih motenj se lahko malce sfrclja CPU-ju itd... Za odpravo teh motenj je edina ustrezna zaščita galvanska ločitev, pravilne ozemljitve, faradejeva kletka itd...

(2) motnje, ki se odražajo, kot trenutno nejasno stanje na enem izmed vhodov.

Sem spada med drugim tudi "debounce". V teh primerih mora pač programer vedeti kaj dela. Tovrstna motnja je med drugim tudi kratek izpad omrežne napetosti, kot posledica APV-ja na omrežju ob nevihtah, pa še kaj. Takšne in podobne zadeve se rešujejo v programski opremi z ustreznimi zakasnitvami oz. drugimi programskimi prijemi.

Očitno je, da jaz govorim o točki 2, ti pa o točki 1.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
... motnja ki se inducira v žičkah tipke zaradi motnje iz okolice (vklop/izklop motorja ali drugega še posebej induktivnega porabnika) je zelo podobna dvojnemu "odskoku" kotaktov tipke.

Prav to sem sam doživel v praksi Sad ...Posodobili smo nek stroj. Klasičen pogon smo zamenjali s frekvenčnim regulatorjem. Italjani, ki so nasploh "mojsti" raznih inustrijskih "pogruntavščin" so v cev skupaj z žicami za moč motorja vtaknili še vodnike za enkoder (dajalnik impulzov) Motnje, ki so nastajale so zmedle celoten računalnik. Pravzaprav sem rabil veliko časa, da sem sploh ugotovil kaj je bil vzrok. Zadevo je rešil oklopljen kabel, katerega sem položil posebej.
Nastalo motnjo bi skoraj lahko enačil z odbijanjem kontaktov - zal te softwersko ne bi mogel rešit.

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priključitev frekvenčnih regulatorjev je zaradi višjih frekvenc rahlo problematična.
Oklope kablov (celotna pot od izvora napajanja, preko pretvornika do motorja) moraš OBVEZNO ozemljiti IZKLJUČNO na eni točki v razdelilni omari. Običajno se to ozemljuje na več mestih in prav to povzroča probleme. Jakotokaši imajo s tem običajno rahle probleme, tisti, ki je kdaj delal kakšen NF ojačevalec pa samo copy/paste-a principe "šibkotočnih povezav" v kakšnem ojačevalcu. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas smo imeli podoben primer s prikzovanjem temperature. Kabel ni bil oklopljen, in je bil cca 10 cm stran od vodnikov za 2 motorja po 45Kw. Ko smo dali oklopljen kabel, ga vezali na ozemljitev, je vse delovalo normalno. cca 5 cm stran od močnostnega dela je bil simens(prostorska stiska), delal brez problemov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hecno je, da je mozak iz originalne teme zatrdil, da je po vezavi oklopa na ozemljitev na eni strani postalo samo se bistveno slabse - skregano s teorijo in (splosno) prakso.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma se strinjam s Proteus-om. Oklop je namenjen pobiranju motenj ne pa izenačevanju potenciala. Tudi sam pripenjam oklop običano na strani glavne omare. Za izenačitev potenciala služi dodaten vodnik večjega preseka, ki je tudi ozemlitev.
Pa še ena slaba lastnost katero je vrjetno "okusil" že marsikateri električar na vzdrževanju, ter pri tem preklinjal ključavničarja, ki je pri varenju slabo namestil maso. Sad

Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je treba paziti, da je npr v krmilni omari oklop vezan na ozemljitev, na senzorju pa je le to potrebno pustiti v zraku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni