|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
start je napisal/a: |
Aha ce prav razumem, bi bile te dve diodi; sprejemniska pa oddajniska, kot nekaksno stikalo? |
Ti je že gkrusi lepo napisal, da se logicno stanje na sprejemni diodici preklopi ko zazna oviro (v tem primeru bo to pač tvoja roka ipd.).
Torej ja, ti dve diodici bi delovali kot nekaksno stikalce. Izhod bi pač vezal na kak tranzistorček in nekaj LEDic; v tem primeru ko bi roko oddaljil nebi imel tistega postopnega ugašanja kot je na posnetkih.
Če se boš zadeve lotil z mikorkrmilnikom mislim, da imam nekje še kodo za ta princip merjenja. Problem se ti pa zna pojavit (kot vedno) pri motnjah; na robotih smo z napajanjem ponavadi ločili NE555 in pa ostali del vezja. Tu je še pa link do datasheetov IR sprejemnika, ki sem ga jaz uporabljal.
_________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha razumem, no saj ni sile, kako se bodo diodice ugasnile... Po pa teh sprejemniskih in oddajniskih diod kar nekaj, zato seveda iscem nek kompromis med ceno in kolicino le teh... Nekaj sem prebiral o IR diodah, kaj jaz bi moral zraves narediti se kot nekaksen ojacevalec za te impulze od diode, ali kako to gre oz. deluje?
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po pa teh sprejemniskih in oddajniskih diod kar nekaj, zato seveda iscem nek kompromis med ceno in kolicino le teh... |
Odvino od površine, ki jo želiš izdelati in pa od števila LEDic na en senzorček.
kaj jaz bi moral zraves narediti se kot nekaksen ojacevalec za te impulze od diode |
Oddajna IR bo delala preko NE555 (če vzameš samo enega mu daš na izhod še kaki tranzistorček in lahko z enim vklapljaš vse oddajne na vezju). Sprejemni senzorček (v mojem primeru SFH) ima pa negiran izhod tako, da zna to bit mali problem oz. ga lahko rešiš z tranzistorčkom oz. z negacijo. Nato negiran izhod samo povežeš še na LEDice in zadeva bi morala delat
_________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha razumem, bom probla kaj pametnega poiskati po netu glede IR diod pa NE555... Aha negacija, ja to bi slo, ali je to mozno narediti le z diodami? Hm smo delali v soli, samo sem malo pozabil, moram pobrskat po papirjih...
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Si na pravi poti. Zaenkrat predlagam, da si na testni ploščici sestaviš vezje z NE555, kot je prikazano na prvi povezavi. Potem pa se poskusi igrati z SFH senzorji.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 1:39 am Naslov sporočila: |
|
|
O to pa je bilo lepo slisati, no torej edino kar mi je ostalo je to da tista oba vezje ki sta na linku pod naslovom "555 kot oscilator za IR senzorje" in tam kjer je senzor lahko dam tranzistor in s tem lahko dam na izhod nekaj vec diod, ali mislim prav?
Hvala!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj imaš na tej shemi že negacijo (inventiran, obrnjen signal)!
Citiram: |
Pri tem moramo na IR oddajno diodo vsekakor natakniti cevko iz termoskrčljivega materiala. Paziti moramo tudi na to da IR dioda oddaja tudi nazaj in da je oscilator na pravi frekvenci IR sprejemnika. |
Pa še na nekaj pazi:
Ker je tok skozi IR diodi sorazmerno majhen oscilator dela stalno in je priključen pred stabilizatorjem za PIC16F84 in senzorje direktno na akumulatorje. S tem se izognemo tudi eventualnim motnajm preko napajanja senzorjev |
Torej na 5V stabilizator priključi samo senzor. LED lahko priključiš direktno na nestabilizirano napetost in boš jih lahko vezal več zaporedno s primernim preduporom.
Na tej shemi pa zamenjaj R3 z fiksno vrednostjo, ki jo boš določil s trimerpotenciometrom (Rf = R3 + Rtrimer).
Za točno frekvenco 36 kHz je treba malo menjati vrednost upora R3. |
Pa dosti uspeha tudi na tekmovanju!
Pozdrav, Branko
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Nazadnje urejal/a Branez Ned Avg 15, 2010 6:49 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 6:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala @Branez. Glede R3 oz. skupne vrednosti se bom moral pa igrati ne?
Offtopic. Glede tekmovanja, spal sem le uro in pol Bomo videli kako bo slo Pa hvala za izreceno
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Opa, še nisi odrinil?
Glede R3 oz. skupne vrednosti se bom moral pa igrati ne? |
Da!
Če me "razkuriš", ti narišem celotno shemo.
Ne tako se bova zmenila: če se boš dobro odrezal na tekmovanju, dobiš shemo in tiskanino (samo *.pdf).
Seveda morajo biti dokazi!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ajej neee Včiraj sem zasedel 3. in 2. mesto v dvojcu, danes pa 3. , 3. in 2. mesto v enojcu... Odloci se sam kako sem se odrezal... In s tem trenutno imam 93 medalj in 5 pokalov... V tej sezoni imam cilj priti preko 100 medalj in 7 pokalov Treniram pa ze 6 let... Upam da bo vredu
Hvala!
EDIT: Kot dokaz bom poslikal rezultate in poslikal medalje, samo zvecer sedaj ni casa.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepsa hvala Brane! To pa je bilo hitro. Imam samo se eno vprasanje; ce hocem da bodo LED diode zasvetile morata obe IR diodi posvetiti v senzor, ali je dovolj da le ena od njih? Menim da je dovolj le zarek ene od diod, prosim popravi me ce sem se zmotil.
Se enkrat hvala.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena je dovolj in samo odboj od tvoje (lahko tudi moje ) dlani je zadosten. Malo probaj!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razumem. Hvala! Javim rezultate po igranju. Glede na to da potrebujem to za relativno kratno razdaljo (tam prib. 10-15cm) naj samo povecam vrednost upora R5?
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni