|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upore moraš dati zaporedno ne pa vzporedno!! Mogoče ti zato ne dela ker si zaradi nepravilne vezave skuril čip!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KRAPman Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2005 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo :
Citiram: |
Glede uporov ter diod - na fotografiji se bolj slabo vidi a izgleda kot, da so upori vzporedno k diodi?
|
Se opravičujem glede slike, ki res ni najboljša. Vendar sem na isto vprašanje že odgovoril NeoTO-u : ker pri hiši ni bilo primernih uporov sem vzel 2 nadomestna(470 Ohm) ter ju vezal vzporedno, da sem dobil breme cca. 240 Ohm (aja, mimogrede, ledica čist lepo dela, če jo priklopim direkt na napajalnik 5V , še več, dela celo priklopljena na katerikoli pin shift registra, čeprav bi morala goreti na le enem pinu ).
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2005 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej kaj mislim v prilogi! Po vezavi na protoboardu se pa lepo vidi da imaš zvezano nepravilno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KRAPman Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jao, , se popolnoma strinjam! Mea culpa, kakorkoli stvar mi še vedno ne dela, mogoče je šel čip zaradi napačne vezave ! Grem jutri po novi shift register, pa še enkrat vse skup lepo povežem!
Aja nekaj me še zanima, pa nočem nove teme odpirat : če uporabljam PIC brez externega oscilatorja, ali vseeno pod _CONFIG lahko(/moram) napišem & _XT_OSC? Kaj če ne dodam ničesar(ali je po default vse _OFF?). Je potrebno še (re)setirati kakšen bit v registrih (recimo v PCON)?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da najprej razjasnimo pojme okrog oscilatorja. Prevzeta vrednost oscilatorja je načeloma tista, ki je prevzeta v samem sofweru programator-ja. Če fuse ne programiraš pa tista, ki je bila zapisana nazadnje.
Praktično vsi pic-i imajo možnost vsaj treh vrst oscilatorjev
_RC_OSC -upor-kondenzator
_XT_OSC - kristal
_HS_OSC - samostojni zunanji oscilator
Nekateri PIC-i imajo poleg tega še notranji oscilator (_INTRC_OSC_NOCLKOUT, _INTRC_OSC_CLKOUT)
Glede na uporabljen oscilator MORAJO biti FUSE biti oscilatorja pravilno vpisani.
Notranji oscilator praviloma uprabljamo tam kjer ne potrebujemo zelo točne časovne baze. Pri tem pa pridobimo dva pina. Zato je tudi primeren _RC_OSC. Glede na vredonst upora ter kondenzatorja pa lahko dobimo poljubno frekvenco.
_XT_OSC pa uporabimo tam, kjer potrebujemo točen vir CLOC-ka.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
interni oscilatorji brez kalibracije imajo 20 do 40% odstopanja... če pa naložimo kalibracijo pa 1% (v originalu je zapisana v picu... itak da sem po pomoti najprej zbrisal..).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
snow je napisal/a: |
interni oscilatorji brez kalibracije imajo 20 do 40% odstopanja... če pa naložimo kalibracijo pa 1% (v originalu je zapisana v picu... itak da sem po pomoti najprej zbrisal..). |
Kje si to čul? Odstopanje je minimalno. Odstopa kvečemu za par 100Hz. Tudi vsi pic-i z internim oscilatrom nimajo možnosti korekcije le te. Kalibrirna vrednost je teh, ki omogočajo kalibracijo je zapisana na zadnji lokaciji programskega pomnilnika v obliki instrukcije "retlw b'xxxxxx00' pri tem je 'xxxxxx' šest kalibrirnih bitov. Pravilno kalibirno vrednost je brez težav možno "ročno" ugotovit in nastavit. Kot oscilator se določi _INTRC_OSC_CLKOUT. Ročno naslavljamo OSCCAL register. Z frekvencmetrom pa merimo frekvenco na pinu CLKOUT.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
PIC-i z notranjim oscilatorjem so tovarniško kalibrirani, korigira pa se lahko frekvenca za +/- 12%.
(vir: Datasheet za 16F688-)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem brskal po datashetu, a še to se mi zdi veliko. Je procent izražen na osnovno frekvenco? Pri 4Mhz znese (min 3.52Mhz in 4.48Mhz) Prepričan sem, da pri 12F675 ne gre toliko. Vsaj na primerkih, ki sem jih preizkušal.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Piše, da jo lahko korigiraš za toliko, dvomim pa, da leži toliko stran od prave. Je pa v tej 'novi' seriji (16F688, 12F683 - te sem preizkusil) noter 8 MHz oscilator, tako da skoraj ni potrebe po zunanjem za večino aplikacij.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni