|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:14 am Naslov sporočila: Izdelava enkoderja |
|
|
Pozdravljeni!
Rad bi izdelal enkoder. Preko Conrada sem kupil IR odajno in sprejemni modul,v ohišju za na TIV. Problem se pojavi pri izdelavi kolesa. Prijatelj Igor(IGO),mi je v Corel-u izdelal kolo z 50 razdelki(želja je ,da za en obrat da 50 impulzov). Zadevo sem dal izdelati lokalnem graverji,kjer mi je lasersko izrezal kolešček,vendar ima premočni laser,ter plastiko ponekod tudi malo stopil. Zanima me,če je kdo že izdeloval samo kolešček za enkoder,ter kater materijal je uporabil, in kako.
V prilogi datasheet od IR celice,PDF narisanega koleščka in slika končnega koleščka,kje sem že potrgal par zobkov...
P.S: Plastiko sem pa zato uporabil,ker je cenejša od kovine ,ter lažje obdelovanje.
Opis: |
slika izdelanega koleščka,kjer se lepo vidi neenakomerno debele zobke,tri sem pa po ne sreče utrgal |
|
Velikost datoteke: |
569.44 KB |
Pogledana: |
17 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
185377-da-01-en-Gabellichtschranke_GP1A038RBK_L.pdf |
82.84 KB |
Downloadano: |
19 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Enkoder50.pdf |
8.35 KB |
Downloadano: |
26 krat |
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Je bilo na forumu že večkrat omenjeno, da se da to kolesce preprosto zjedkat na vitroplast. Vitroplast je že sam po sebi prepusten za svetlobo, bakreni nanos pa pač prekinja žarek.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
gkrusi je napisal/a: |
Je blo na forumu že večkrat omenjeno da se da to kolesce preprosto zjedkat na vitroplast. Vitroplast je že sam po sebi prepusten za svetlobo, bakreni nanos pa pač prekinja žarek. |
Tudi to sem študiral. A imaš izkušnje s tem?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
dkone je napisal/a: |
gkrusi je napisal/a: |
Je blo na forumu že večkrat omenjeno da se da to kolesce preprosto zjedkat na vitroplast. Vitroplast je že sam po sebi prepusten za svetlobo, bakreni nanos pa pač prekinja žarek. |
Tudi to sem študiral. A imaš izkušnje s tem? |
Osebno nimam vendar baje deluje in tudi sicer ne vidim razloga, da nebi.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natisni na prozorno forlijo, ter jo nato prilepi na tanek pleksi. Na podoben način sem popravljal ene enkoderje italjanskega proizvajalca. (orginalno natisnjeni na pleksi) Ko je crknil ležaj je disk "zaplesal" ter podrsal po fotodiodi. Če delitev ni prevelika, pa lahko zvrtaš kar luknje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem uporabil "delilni krog" in foto oddajno in sprejemno diodo kar z enega ne tako starega printerja, ki je bil odpisan.
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je "majster" zapalil plastiko namesto da bo jo rezal, potem je šalabajzer in ne zna nastavit mašine...
Že narejen enkoder iz miške na kroglico ni dober?
Varianta s printerjem in folijo je še kar v redu. Da ne printaš doma lahko daš sprintat v tiskarski studio, kjer naredijo res črno črno.
Sicer pa lahko daš na laser rezat pločevino.
Ali pa plastičen kolešček navrtat na CNC - pač imaš okrogle luknje.
Vsekakor priporočam spodnjo verzijo, ko so luknjice in ne zobci.
50 PPR res ni neka znanost za enkoder.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 3:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Aja še to - lahko vprašam, kje bo enkoder uporabljen? Kakšne hude točnosti verjetno ne pričakuješ?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Pon Avg 10, 2009 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Če je "majster" zapalil plastiko namesto da bo jo rezal, potem je šalabajzer in ne zna nastavit mašine...
Že narejen enkoder iz miške na kroglico ni dober?
Varianta s printerjem in folijo je še kar v redu. Da ne printaš doma lahko daš sprintat v tiskarski studio, kjer naredijo res črno črno.
Sicer pa lahko daš na laser rezat pločevino.
Ali pa plastičen kolešček navrtat na CNC - pač imaš okrogle luknje.
Vsekakor priporočam spodnjo verzijo, ko so luknjice in ne zobci.
50 PPR res ni neka znanost za enkoder. |
Aljaž,se opravičujem za pozni odgovor. Ja res je malo čudno naredil kolešček,sicer sem pa danes bil pri kolegu in mi je iz steklenih vlaken zrezkal koleške,ki pa zgleda res profi. V Prilogi slika. Ko bo čas bom pa še v praksi preizkusil. Ima pa 24 zobkov,za testiranje dovolj.
|
142.74 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Pon Avg 10, 2009 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Aja še to - lahko vprašam, kje bo enkoder uporabljen? Kakšne hude točnosti verjetno ne pričakuješ? |
Ne ne. Enkoder bo pa za merjenje dolžine kablov.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Rad bi izdelal enkoder za merjenje razdalje. Planiral sem ga zjedkat iz vitroplasta. Premer koleščka bi bil 4,5-5 cm, po možnosti 170 zobcev (zaradi lažjega računanja razdalje itd...). Zanima me, v katerem programu bi lahko čim bolj enostavno zrisal tak kolešček?
AvtoCAD imam na računalniku, CorelDraw ne morem več dat gor, ker sem ga imel že enkrat. Nisem pa se še ukvarjal z nobenim od teh.
Je možno kje kar razdeliti krog na enake dele?
lp, Jernej
_________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
v avtocadu uporabi ukaz array (polar)
v kolikor imaš mal novejši acad ti bo takoj jasno...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni