|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PonosniSlovenec Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.75 Kraj: Ljubjana
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 10:37 am Naslov sporočila: Nova matična za prenosnik |
|
|
Kdo ve, kje bi dobil novo matično za prenosnik in kolikšna je cena? (najraje bi rabljeno, ker dvomim da se splača novo kupiti)
Prenosnik je: PRENOSNIK TOSHIBA Satellite L300-17M
Spec:
Koda: |
• Procesor
: Intel Pentium Dual-Core T2390 (1,86 GHz, 1 MB L2, 533 MHz)
• Zaslon
: 15,4" Toshiba TruBrite WXGA TFT (1280x800)
• Spomin
: 3 GB DDR2 667 MHz
• Trdi disk
: 160 GB S.M.A.R.T.
• Grafika
: Intel GMA X3100, do 358 MB deljenega spomina
• Optični/disketni pogon
: DVD Super Multi (Double Layer)
• Mreža
: 10BASE-T/100BASE-TX
• Modem
: 56 Kb/s V.92
• Wireless
: 802.11 a/b/g
• USB/Firewire
: 3 X USB
• Priključki
: 1 x zunanji zaslon, 1 x zunanji mikrofon, 1 x slušalke (stereo)
• Razširitvena mesta
: 1 x reža za kartico ExpressCard , 2 x reže za pomnilnik (konfigurirati je mogoče eno)
• Vgrajena Kamera
: vgrajena spletna kamera VGA z vgrajenim mikrofonom
• Operacijski Sistem
: Microsoft Windows Vista Home Premium
• Baterija
: lithium-ion, do 3 h 20 min (Mobile Mark 2007)
• Dimenzije/teža
: 365 x 269,5 x 36,8 mm/2,8 kg
• Garancija
: 12 mesecev
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš šel kupovat novo matično ploščo, bo cena te verjetno dvakrat višja od trenutne vrednosti tvojega prenosnika, če bi bil izpraven. Žal so cene novih matičnih plošč (govorim za serviserje v SLO) precej zasoljene in velika večina prenosnikov se tako proda za dele, ker je popravilo predrago.
Druga možnost je seveda nakup rabljene matične plošče, a glede na to da so ravno plošče najbolj pokvarljiva komponenta prenosnike, malo dvomim v uspeh. Cena je tudi drugi faktor - plačaš kakšnega evrskega stotaka ali stotaka in pol za ploščo, na katero nimaš garancije... Še za kakšnega stotaka dodatno pa že dobiš enakovreden prenosnik, ki deluje v celoti.
Drugače pa - kako veš da je plošča zanič? Jaz sem jih nekaj že popravil, pa so jih serviserji že "odpisali" - problemi so bili pa čisto banalni. Od tega da je bila baterija za BIOS fuč do skurjenega regulatorja na plati. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PonosniSlovenec Član

|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
No vidiš, na to pa nisem niti pomislil da bi odprl in probal popraviti
Bom pogledal, izgubiti nimam kaj Me pa zanima predvsem kako splohi skati matične plošče za prenosnik, nevem kakšno oznako ima. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlažje je pogledati oznake na plošči ko jo imaš že zunaj. Nasplošno so pa te plošče precej "tipske", kar pomeni da je enotna za celo serijo prenosnikov, razlike pa so potem v diskih, RAM-u in tako dalje.
Kakšni so pa kaj simptomi na prenosniku? Namreč, dostikrat se zgodi da je prenosnik "mrtev" in ne zažene zaradi kakšne druge komponente, ki je v okvari. Recimo WLAN kartica. Jaz bi na tvojem mestu odstranil disk, optični pogon, WLAN, pač karkoli se da odstranit in potem ponovno poskušal zagnat prenosnik. Tudi to se mi je nekajkrat že zgodilo, da je bil recimo WLAN modul fuč, pa prenosnik ni zagnal. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PonosniSlovenec Član

|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja simptomi so čudni. Namestim windowse, delajo sicer počasi in štekajo, po kakšnem dobrem tednu se sesujejo (napake, se nočejo win. zagnati). Še prej je javljal napake z diskom, sem ga nesel na popravilo, so mi prodali nov disk, še zmirom laptop ni delal lepo, so mi ponovno namestili win. (je bil menda v tem problem - čudno se mi je zdelo že takrat), naslednjič so mi rekli da je bil ram malo iztaknjen, zdaj ko sem ga nesel že x-tič so ga imeli cel teden (menda so nardili 1000 in 1 test) in so pogruntali da je matična zanič. No vse skupaj je bilo 130€ stroškov. Tako da zdaj imam že počasi dovolj vsega, bom verjetno kupil novega, tega pa probal usposobiti če se bo dalo, če ne pa za dele.
No simptomi so zelo čudni, vsakič drugačni. Se mi zažene samo javi napako z windowsi, še prej z diskom, za*ebava pa vsakič. Naprimer, moram 3x vstaviti win. notri, da mi od začetka zažene jih iz cd-ja, sem delal chech disk iz win. cd-ja, se je vedno ustavil okoli 60ih procentih,... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kul servis, ni kaj. No, tudi teh 130€ ne bi bilo škoda, če bi prenosnik potem dejansko delal, tako pa....
Nisem pa ravno siguren da je pri tebi plošča problem. Bi se pa vsekakor splačalo to pogledat, preden greš v nabavo plate/prenosnika.
Če ti ni krize, naslednji teden začnem delat (Grosuplje) pa se lahko dogovoriva pa ti jaz pogledam zadevo, če mi pustiš prenosnik za kakšen dan ali dva. Pregled je free of charge (bom pogledal doma) - boš vsaj vedel na čem si  _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plata. Frend ma serijo 200 laptop.
Enkrat javi napako na ramu, drugič grafa, zmrzne v Win.
Pač grafikulja ga serje na veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čisto možno. Mi pa tole diši tudi malo na pregrevanje (CPU, grafika?). _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Sep 15, 2010 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne ni. Popušča kontakt med GPUjem in plato. Ne vem če bo reflow to popravil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.13 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Sre Sep 15, 2010 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plošče se da sicer dobiti tudi iz Kitajske, tam so sicer ugodne za kupiti, vendar prevozni stroški in dajatve pri nas zadevo bistveno podražijo. Cena popravljene plošče iz kitajske se gibljejo pri nas okrog 200€ za končnega kupca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kajjak33 Član

Pridružen-a: Tor 11 Avg 2009 0:58 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.11 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim da imam eno tako ploščo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tukaj.
Toshiba se začne na strani 86. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kajjak33 Član

Pridružen-a: Tor 11 Avg 2009 0:58 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.11 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
take plošče nimam. Lahko pa popravim staro.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni