|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2004 12:01 am Naslov sporočila: Antenski ojačevalec |
|
|
Pred nekaj časa sem kupil ojačevalec TVO 2060 S. Zraven sem dobil še adapter. Sedaj pa me zanima kako naj povečam ojačanje? Pripel sem shemo ki sem jo izrisal iz vezja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
106.18 KB |
Pogledana: |
67 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2004 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj res nobeden ne ve kako bi povečal ojačanje???
Še ena shema. Malo drugače...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
104.46 KB |
Pogledana: |
42 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2004 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz mislim da če bi dvignil vhodno napetost bi s tem dvignil tudi ojačanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2004 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo !
Z ojačevalcem , ki si ga "pripel" , dosežeš ojačenje okol 20 db.
Če boš ojačenje še povečal , se kvaliteta slike ne bo nič izboljšala , prej poslabšala . Pri teh zadevah je namreč bolj kot nivo signala , pomembno razmerje signal - šum(S/N - signal-noise ratio). Če bi skušal povečati ojačenje ojačevalca npr. s povišanjem napetosti , ali pa toka skozi transistorja , bi bolj kot ojačenje povečal lasten šum ojačevalnika , kar pa razmerje S/N samo še poslabša. Za to je potrebno dodati še eno ojačevalno stopnjo , oziroma predojačevalnik , ki pa ga moraš montirati čim bliže "izvoru" siganala , tj. ANTENI.
Obstaja pa staro pravilo , da je najboljši ojačevalec ANTENA sama.
Torej rabiš ANTENO s čim večjim ojačenjem ,ter čim boljšim razmerjem naprej-nazaj.
Lahko poskusiš tudi "grupiranje" dveh ali pa celo štirih anten. Dalje lahko grupiraš tudi grupe (grupa anten kot ena antena)
Vendar se tu postavi vprašanje smiselnosti takega početja .
Da zaključim : če želiš izboljšati sliko na TV , začni pri anteni , nato sledi malošumni predojačevalec , šele nato pride na vrsto "linijski" ojačevalec kot je ta na sliki. Za dosego boljših rezultatov pa je obvezna uporaba "kanalskih" predojačevalcev.
Upam , da si z odgovorom zadovoljen.
lp Slowfly
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni