www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

brum

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Predkambrij
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Maj 2009 14:17
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 11:43 pm    Naslov sporočila:  brum Odgovori s citatom

Pozdravljeni, mene pa zanima, kako bi se lahko znebil bruma. Imam pa sledečo napeljavo.

Prenosni računalnik - > glasbeni stolp -> ojačevalnik za bass

Če dam za vhod ojačevalnika neko prenosno napravo recimo iPod ni bruma popolnoma nič, ko pa dam za vhod glasbeni stolp pa se pojavi (v majhni meri a nadležno)
Sedaj sem provizorično rešil tako, da sem dal na stolp FM oddajnik, na ojačevalnik pa radio, vendar sem prepričan, da se da to narediti bolj praktično Very Happy
hvala za pomoč

Gklemen
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06
Aktiv.: 0.56
Kraj: Rogatec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi so problem ozemljitve..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Primož
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44
Aktiv.: 0.97
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 3:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če laptop brez adapterja ne brni, je ena rešitev da prekineš ozemljitev na adapterju od laptopa (izolirni trak), bolj profi pa da nabaviš pasivni stereo DI box (transformator poskrbi za galvansko ločitev).
Nazaj na vrh
Predkambrij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

galvanska ločitev audio izhod od stolpa na vhod ojačevalnika?

Ne, prenosnik nima nobenega vpliva, sem že poskusil - (videl v drugem topicu)
če izklopim prenosnik iz napajanja in dam stolp na tape je brum popolnoma enak

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v napajalnem delu stolpa. Kondenzatorji za glajenje so lahko slabo dimenzionirani (preveliki, premajhni) in pride do bruma. Lahko so pa tudi zanič...
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

englishman je napisal/a:
in dam stolp na tape je brum popolnoma enak

A ti slučajno predvajaš glazbo preko adapterja na kasete (adapter računalnik -> kasetar), ker če je tvoj odgovor ja, potem je razlog bruma v tem adapterju.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Predkambrij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vhod stolpa je navaden (game), ki je dejansko aux (činč), na tape dam samo zato, ker tam ni vhoda, ker ne dam predvajanje kasete s tem bi morala biti čista tišina. Enako dosežem tudi, če dam na game (aux) stolpa prenosni predvajalnik, ali prenosni računalnik (in dam na pause), samo tukaj bi mi lahko povzročali brum tudi slabi kabli, da bi ta problem odmislil dam za začetek raje na tape, da se problema lotim postopoma.

izhod stolpa sem naredil ročno, tako, da sem na izhod za slušalke vezal vzporedno kable in če priklopim slušalke ne slišim bruma. Brum se tudi ne pojavi pri fm oddajniku - sprejemniku radio.

Kako pa bi lahko vplival napajalni del stolpa? bi se potem pojavil tudi, če bi dal DI box? Kje se ga da kupiti, ga imajo v HTE-ju?

Hvala za odgovore

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dva ločilna audio transformatorja:
http://si.farnell.com/1172421

Imaš mogoče kaj povezano na TV in na kabelsko TV?

Predkambrij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo, sem že slišal za podobne primere, TV ni v bližini, kabelske nimam Smile
hvala za link, bom kupil, sprobal in poročam
Lp

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož je napisal/a:
Če laptop brez adapterja ne brni, je ena rešitev da prekineš ozemljitev na adapterju od laptopa (izolirni trak), bolj profi pa da nabaviš pasivni stereo DI box (transformator poskrbi za galvansko ločitev).

Ozemljitev prekinjat je ena večjih neumnosti, ki jih lahko narediš. Sploh, če gre kaj narobe in bo tok okvare stekel preko uporabnika, namesto po PE vodniku...

Primož
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44
Aktiv.: 0.97
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 3:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res ni idealno, ampak v praksi je pa tako, da velikokrat ni druge rešitve (če ni pri roki DI). Praviloma ob priklopu na mešalne mize in ostale dele ozvočenj vsi laptopi oz. njihovi adapterji povzročajo moteče brnenje/cvrčanje. Tudi če se prekine ozemljitev na adapterju je namreč laptop še vedno ozemljen prek audio kabla, tako da nekega hudega tveganja tudi ni.
Nazaj na vrh
Predkambrij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni, probal sem z DI box in rezultat je enak, istočasno sem probal preko DI box-a še s prenosno napravo (iPod) in deluje brez bruma, probal sem tudi direktno (brez kretnice) in je tudi brum malo manjši (kretnica ojača nizke tone, brum je 50Hz).

qwertz ja, zdaj mi je vse jasno, glasbeni stolp proizvaja brum, še en način, ki mi potrjuje to, je to, da je brum enak pri vseh glasnostih, razen vol 0, kjer rata tišina Smile

Ob priliki bom rekel kolegu, da mi posodi osciloskop in bo vse jasno, da ne bom šel brezveze razdirat napajalnika od stolpa, ker ni še za 100% potrjeno, da je res kriv, čeprav mislim da je pa 99%

Hvala, lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni