www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Star aparat nazaj v trgovino

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 12:48 pm    Naslov sporočila: icon_warning Star aparat nazaj v trgovino Odgovori s citatom

Proizvajalci, uvozniki in distributerji električne in elektronske opreme morajo brezplačno prevzeti odpadno opremo od uporabnikov.
Pravilnik, ki je začel veljati z novim letom določa, da lahko končni uporabnik distributerju odda odpadno opremo, če ustreza dobavljeni opremi.
To pomeni, da sodi v isti razred opreme in po številu ustreza številu dobavljenih kosov. Poleg tega ne sme biti poškodovana ali razstavljena tako, da je ni mogoče prenašati ali prevažati na enak način kot novo in ne sme ogrožati zdravja delavcev, zaposlenih pri distributerju.
Trgovci, ki morajo opremo prevzeti od gospodinjstev, in drugi zavezanci morajo poskrbeti za prevzem in zbiranje odpadne opreme ter za njeno predelavo.
Vrnjena oprema mora ustrezati dobavljeni po številu in po razredu.
Zavezanci so morali ministrstvu za okolje in prostor prijaviti tudi proizvodnjo, namero uvoza ali pridobivanja električne in elektronske opreme. Zaenkrat je to storilo 289 zavezancev.

Kdo bo plačal stroške?
Povprečni stroški ravnanja s kilogramom take odpadne opreme iz gospodinjstev po mnenju časopisa Delo znašajo od 0,35 do 0,64 evra, dodatni stroški pa naj bi vplivali predvsem na ceno nove opreme na trgu.

V letu 2004 so zavezanci na slovenski trg dali približno 27.000 ton električne in elektronske opreme, od tega je bila tretjina hladilnikov, sledijo pa pralni stroji, štedilniki, pečice in klimatske naprave.

Uskladitev z direktivo EU-ja
Nova ureditev je v skladu z direktivo Evropske unije, ki določa, da morajo države članice zagotoviti brezplačno vračanje odpadne opreme ter za stroške okolju prijazne predelave obremniti proizvajalce, uvoznike in dobavitelje.

Direktiva določa še, da morajo članice do konca leta doseči povprečno raven zbiranja omenjene opreme iz gospodinjstev, ki je določena na 4 kilograme na prebivalca letno. Za Slovenijo v tem primeru velja izjema, saj mora cilj doseči do konca leta 2007.

(RTVSLO)

Koliko razumem, bomo sedaj lahko star dotrajan gospodinjski stroj odpeljali nazaj v trgovino, kjer ga morajo vzeti brezplačno Shocked . Tole bo spet udarec za male trgovinice.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
infrared
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54
Aktiv.: 0.75

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cool Samo prej moraš enako stvar tam kupiti.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

infrared je napisal/a:

Osebno jaz stvar razumem takole:
V ceno določenega aparata je vkalkuliran tudi strošek uničenja. Torej mi trgovec kjer sem zadevo kupil MORA rabljen aparat sprejeti, če imam potrdilo, da sem ga kupil pri njemu (račun) ne, da bi kaj v zameno kupil.
V navedenem članku je napisano:
To pomeni, da sodi v isti razred opreme in po številu ustreza številu dobavljenih kosov.
S tega sklepam, da bo trgovec sprejel le tisto kar je bilo pri njem kupljeno.

A itak bo nastal problem sploh malih trgovcev- recimo ki prodajajo računalnike.
Le ima za svojo dejavnost majhen prostor. Kam bo šel z navlako starih PC-jev, ki jih bodo recimo kupci vrnili. (problem sem izkusil že v podjetju, kjer smo pred časom zamenjali večje število PC-jev.)

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2006 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recikliranje izdelkov bi morali uvesti po mojem mnenju že pred leti.

Kako pa naša država reklamira to početje mi ni jasno, ker domov nisem prejel še nobenega gradiva. Glede na to, da sem videl že kar nekaj izdelkov z simbolom prečrtane kante smeti, mi ni jasno kje in kako lahko navadni smrtniki zvedo kaj to pomeni.

Sam sem z to tematiko mogoče malo bolj seznanjen kot povprečen človek, saj sem bil prisoten tudi na delavnici o ROHS in WEEE, ki jo je organizirana gospodarska zbornica.

Izdelki, ki spadajo pod WEEE direktivo EU so oziroma bi morali biti podvrženi analizi celotne življenske dobe, saj pri načrtovanju lahko največ naredimo, da je izdelek ob koncu življenske dobe lahko razgraditi in njegove dele ponovno uporabiti.

Kakor sem jaz zastopil direktivo, bodo morali proizvajalci oziroma prodajalci podpisati pogodbe med sabo oziroma z tretjimi osebami, ki se bodo ukvarjale z razgradnjo. Kdo bo skrbel za to je odvisno od izdelka. Slišal sem, da je Gorenje vložilo kar nekaj denarja v objekt, kjer bodo razgrajevali svoje izdelke. Ne vem če je to res.. Glede na to, da so velik proizvajalec bi temu verjel. Ker je proizvodnje pri nas vse manj bodo morali prodajalci prevzeti izdelke ter jih potem poslati dobavitelju oziroma razgraditi pri nas pri kakšnem koncesionarju, ki se bo bavil z to dejavnostjo. Pri tem je treba vedeti, da so dolžni koncesionarju poslati vso dokumentacijo o izdelku, potrebno za razgradnjo, popis materialov .... Kar kompleksna zadeva.

Stroški, ki nastanejo bomo krili po malem vsi.

In glede relativno kratkih rokih za pripravo se samo čudim, da se o tem nič ne govori. Sploh, ker je ljudi težko preusmeriti iz navad. Me prav zanima kakšna panika se bo pojavila par dni pred dnevom D, ko bodo morali trgovci izdelke prevzeti nazaj.

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70644.51

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
infrared je napisal/a:

Osebno jaz stvar razumem takole:
V ceno določenega aparata je vkalkuliran tudi strošek uničenja. Torej mi trgovec kjer sem zadevo kupil MORA rabljen aparat sprejeti, če imam potrdilo, da sem ga kupil pri njemu (račun) ne, da bi kaj v zameno kupil.
V navedenem članku je napisano:
To pomeni, da sodi v isti razred opreme in po številu ustreza številu dobavljenih kosov.
S tega sklepam, da bo trgovec sprejel le tisto kar je bilo pri njem kupljeno.

A itak bo nastal problem sploh malih trgovcev- recimo ki prodajajo računalnike.
Le ima za svojo dejavnost majhen prostor. Kam bo šel z navlako starih PC-jev, ki jih bodo recimo kupci vrnili. (problem sem izkusil že v podjetju, kjer smo pred časom zamenjali večje število PC-jev.)

Kot sem seznanjen , mora trgovec vzeti star aparat v primeru , da stranka pri njem kupi novega. Tako recimo ob nakupu TV ja imamo pravico , da mu na pultu pustimo odsluženega , ki pa mora po gabaritih odgovarjati kupljenemu. Trgovec ga mora prevzeti ne glede kje je bil ta kupljen .
Tako da predpostavljam , da manjši trgovci imajo dražje aparate (torej tudi večji znesek zaslužka od vsakega prodanega kosa Laughing ) , kot sem slišal naj bi oddaja takih TV -jev na odpad stala med 1500 in 3000 sit. Tako da verjetno bodo največ težav povzročali niskocenovni TV-ji iz raznih šparov in njim podobnih veletrgovcev , saj se tudi najhitreje iztrošijo (običajno zelo kmalu po izteku garancije - vsaj pri DVD-jih je tako Confused )

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

>Tako da verjetno bodo največ težav povzročali niskocenovni TV-ji iz raznih šparov >in njim podobnih veletrgovcev , saj se tudi najhitreje iztrošijo (običajno zelo kmalu >po izteku garancije - vsaj pri DVD-jih je tako )

Glej Iskra pri sodobni tehniki je itak tako - ko je izven garancije je itak "zastarela" ne glede na to a še deluje ali ne. Poeg tega za kar veliko artiklov prav Spar daje dve leti garancije. Če "preživi" garancijsko dobo je itak že za odpad Sad.

Pa še glede "low cost" televizorjev iz Špara. Sam sem pred letom kupil enega za 30.000 sit. Firma "United" . Televizor je vključen praktično nonstop. Pa da ne boš milil, da gre je drobovje korejskega porekla.

Večina čipovja proizvod firme SGS-THOMSON torej standardno "TV" dokaj napredno čipovje. (podatki so mi znani, ker je priložen načrt)

TDA 8174 TV,CTV,Monitor, VA-System (SGS-Thomson)
TDA16847 Napajalnik (Infineon Technologies -Siemens)
ST92195 Upravljalni procesor (SGS-Thomson)
STV2246 Video+ttx (SGS-Thomson)
MSP34xx Stereo modul (Micronas)
TDA8944 2 x 7 W stereo NF (Philips)

Tako, da se s trditvijo, da imajo veletrgovci slabo robo ne bi ravno strinjal.

PS
Spustil mi je pa "dušo" sparov MP3 autoradio za 17 000sit. (sedaj je na servisu)
Dokler je igral, je sicer deloval brez problema. Garancije je 24 mesecev.

iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2006 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Silvo , "izjema potrjuje pravilo" . Res lahko zatrdim iz lasnih in kolegov izkušenj da so ti nizkocenovni izdelki precej dragi , saj imajo življensko dobo zelo kratko. Pa tudi nadomestni deli imajo precejšno "vrednost"
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni