www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rs323

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dioniz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Okt 2010 7:09
Aktiv.: 0.06
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:14 am    Naslov sporočila:  rs323 Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!

Sem nov na forumu in ne vem, če sem temo uvrstil v pravi podforum.

Zanima me za kaj se uporablja rs323 port? Je to podobno kot rs 232?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo verjetno, da se je nekdo zatipkal in namesto 232 napisal 323.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je stvar ena in ista in gre samo za tipkarsko napako - zamenjane številke.

Namesto RS232, kar je prav, v 323, ki je avtomobil od Mazde.

Edit: Sem toliko časa preverjal, da so me že prehiteli.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enako.
Citiram:
Edit: Sem toliko časa preverjal, da so me že prehiteli.

Na spletu najdeš RS323 samo zaradi tipkarskih napak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dioniz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja nevem no. Jaz sem našel na eni strani razporeditev za 9-pinski rs323 kabel, ki pa je drugačna od rs232. In sicer: rs232 ima RD na 2., SD na 3. in SG na 5. pinu, rs323 pa ima na 2. pinu SD, na 3. RD in na 9. SG.

V službi sem namreč našel en kabel, ki ni imel oznak in sem po tej razporeditvi smatral da gre za rs232/rs323 konverter.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Aktiv.: 1.35
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je isti kabel. Receive in Send sta zamenjana, da dobiš null modem kabel. Torej Reveive na eni napravi gre na Send na drugi in obratno.

lp
Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dioniz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jan je napisal/a:
To je isti kabel. Receive in Send sta zamenjana, da dobiš null modem kabel. Torej Reveive na eni napravi gre na Send na drugi in obratno.

lp
Jan

No to razumem.

Ampak zakaj ima pa Signal Ground enkrat na 9, drugič pa na 5. pinu?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj če gre spet za napako, oziroma še bolj verjetno gledaš kabel oziroma pinout za nek UPS s serijsko komunikacijo ?

Na UPS s serijsko komunikacijo razporeditev pinov skoraj nikoli ni povsem po standardu za RS 232, saj imajo na tisti vtičnici UPS-i pogosto še dodatne izhode in vhode.

Poleg tega RS232 ima lahko DB9 ali DB25 konektor - oba sta standardna. Tam sta tudi zamenjana pina 2 in 3, GND pa pri 25 pinskem gre na pin 7.
Nazaj na vrh
dioniz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 25 pinskem je logično, da je drugače, kot pri 9 pinskem. Ampak so 25 pinski vsi isti. In vsi ostali konektorji imajo enako razporeditev.

Našel sem pripeto slikco na nekem tajskem forumu.
Jaz imam tako porazdelitev kot je tukaj. Če mi lahko nekdo pove, za kaj naj bi se uporabljal ta kabel.

Pa še link do foruma:
http://www.thaiplc.com/forums/index.php?s=3a5b2983271c65ebecab9ee05de1ef2f&showtopic=72

rs232.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.29 KB
 Pogledana:  2 krat

rs232.jpg

Nazadnje urejal/a dioniz Sre Okt 06, 2010 9:20 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.41

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://lecturer.eepis-its.edu/~sragen/index.php?Menu=1&Sub=3&ID=4
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@dioniz

Google Translate mi sicer ne ščara kaj prida uporabnega, vendar ali ni očitno že iz slik, da je to kabel za povezavo neke naprave z RS232? Po naslovu sodeč nekega programatorja?

In še, preden bo zaropotalo...

Citiram:
Pravilo št. 1: Pišite slovensko

Na forumu želimo vdrževati razumno mero kulturnega pisanja. Tudi oblika sporočila marsikaj pove o pošiljatelju, zato pričakujemo, da bodo sporočila napisana razumljivo. Nikakor ne želimo omejevati vaše kreativnosti pisanja, želimo le, da diskusije ne bi izgubile svojega prvotnega namena. Različne verzije "internetne slovenščine", slengi in narečja v sporočilih niso zaželjena. Uporaba tujih izrazov glede na vsebino foruma ni prepovedana, vendar pričakujemo da se le-ti uporabijo v razumni meri.

... klikni popravi in vsaj zadnji prispevek spravi v razumljivo obliko! Tak kot je sedaj, je zelo težko berljiv in slabo razumljiv.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No si le povedal malo več podatkov.
Tudi Tajci se zatipkajo na forumih.

Kabel je za PLC.

Tukaj je v angleščini RS232 to PLC.

Na sliki en post nižje, kjer si našel shemo je slika plc-ja zraven pa piše RS232.

plc.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  13.12 KB
 Pogledana:  7787 krat

plc.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dioniz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč. Sedaj ga bom lahko vsaj pravilno označil. Sicer tako ali tako ne vem, če ga bomo kdaj uporabljali Razz

p.s.: Se opravičujem za nerazumljivo pisavo. Sem popravil in upam, da je sedaj boljše. Bom vzel v vednost Wink
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala tudi tebi, da si popravil, saj je tako temo lažje najti in bo mogoče napisano koristilo še komu drugemu.

Glede kabla, če si pri volji, preglej to povezvao, kjer so zbrane informacije o mnogih podatkovnih kablih za UPS, mogoče je tvoj kabel primeren tudi za nek UPS.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni