|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Partizan Član

Pridružen-a: Tor 05 Okt 2010 18:53 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.18 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 11:05 pm Naslov sporočila: Star radio Kosmaj 49 |
|
|
Pred nekaj dnevi sem dobil v last radio kosmaj 49. Radio je na priloženih slikcah takšen kakršnega sem dobil, ga nisem še nič čistil ali popravljal. Poskusil sem ga priklopit in radio se počasi prižge, ampak razen tega, da začne brnet ob dotiku na izhod za gramofon ne daje od sebe nobenega življenja. Kaj bi lahko bilo narobe? Vsaka pomoč je dobrodošla. Vesel bom bilokakšnega namiga.
Hvala in lep pozdrav
Davor
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
563.84 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
559.78 KB |
2 krat |

|
|
565.98 KB |
4 krat |

|
|
528.27 KB |
5 krat |

|
|
569.78 KB |
7 krat |

|
Nazadnje urejal/a Partizan Sre Okt 06, 2010 6:30 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 6:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Nič ni narobe z radiom. Krasen je . Verjetno rabiš pošteno anteno za sprejem srednjega vala in počakaš na večerne ure, ko še oddaja kakšen tovrsten oddajnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

Pridružen-a: Tor 05 Okt 2010 18:53 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.18 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me še glede tiste majhne prestavne ročičke na levi strani, katera manjka na radiju. Čemu je služila? Kaj glede frekvenčnih območij ali samo kakšen preklop med gramofon in radijem ali kaj podobnega?
Hvala.
Lp Davor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evoga, še nekaj slikc notranjosti na hitro. Na tisti tatemni se vidi, da je še pajčevina notri. Sedaj, ko sem ga odprl sem opazil, da leva eletrkonka ECH 21 ni delovala, med tem ko ostale tri so. Elektronko sem malo pomigal sem pa tam, če je mogoče slab kontakt na kteri nogici in elektronka je zasvetla, ampak nekaj časa sveti, nato se ugasne, pa spet malo pomigaš, spet sveti in ugasne. Kdo ve, čemu služi ta elektronka? Dve kot vidite na slikcah, so očitno še originalne, saj so še zapečatene z voskom. Zanima me tudi, če mi lahko kdo zrihta desni gumb za nastavljanje frekvenčnih območij in pa tisto ročičko na desni strani, ki zaenkrt še ne vem čemu služi. Zdi sem mi tudi, da tisti mali trafo za zvočnik glih ne paše v ta radijo, tako da je bil očitno že nekaj popravljan? Kaj pravite?
Prosim, če mi kdo pove čimveč informacij o tem radiju, o delovanju posamezne elektronke in tako naprej.
Najlepša vam hvala za vso pomoč.
Lp Davor
|
558.61 KB |
28 krat |

|
|
478.87 KB |
4 krat |

|
|
576.71 KB |
9 krat |

|
|
216.55 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me še, kakšna je razlika v delovanju elektronk UBL21 in ECH 21, ker pri meni je namreč po shemi sodeč tretja elektronka od leve proti desni napačna, saj bi mogla bit ECH 21, je pa UBL 21.
Kakšen nasvet?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjeli ali ne, danes sem si uzel malo časa, in preizkusil radijo, za anteno sem uporabil dolgi kabel in radijo presenetljivo lovi kar velik frekvenc, na vseh valovnih področjih Samo ker je dokaj potihoma, tak da moreš bit ob radiju oz. lahko ga poslušaš kak meter ali dva stran
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez skrbi Partizan. Prej se poštima tak radijo.. Kateri je tudi namen fabrike bil, da se stvar v primiru kvara ali izrabljenost elektronk stvar podesi. Kot npr radijo ala made in China z polno led dijodicami,2krat1000w, (Tako pišejo za 2x10W..Njihov standard marketinga , hi ). Ter s pll sintetizatorjem ter mavričnim displejčkom itd ..Elektronika pa ohišje pa pri današnjih aparatih tako zbito skupaj , da živ duh ne pride brez kaj zlomit zraven..Kosmaj je lep , radijo. Ta bo še godel kot se spodobi. Tako so bili delani. Napak razumet nevedne ljudi, kateri mečejo proč take stvari, da če je nekaj staro da se popravit ne da.. Prej popraviš stoenko kot kakega japanca. Tako je to..
Priklopi več kot meter žice v pušo antena. Ozemljitev pa tako..Za silo na cev radijatorja (pa ne ohlapno). Ob strani manjka izolirani gumb,se vidi. Tam je stikalo valovnih področji.Tam je še vedno vgrajeno. Takšen je bil, kot na narisani skali, kjer kaže ustrezen položaj na valovno področje.Dobil ga boš že kje.. Napakca če bo je da, kakšen elektrolit za filtracijo brnenja ,uporček ali elektronko bo treba zamenjati ,če pri polni jakosti ne grmi postaja po celi bajti..Druge elektrotehniške sile pa tudi po moje ne bo. Stara dobra klasika ..Pa še nekaj .Ta radijo lovi več postaj in greš z njim po svetu brez potnega lista! V zimskih večerih v zatemnjeni sobi ob rasvetljeni skali..Je pa res da nima ukv-ja..Pa to mu ne zamiri
Nasvet.; Če so serija E morajo biti vse serija E.To je (6,3V).Napetost ogrevanja katod.Serija U, je namenjena za višjo napajalno napetost.Npr . Za aparate brez transformatorja, ter zaporedno vezavo na omrežje. Enaka elektronka po karakteristikah, ampak višjo napetost katode. Ta ti tukaj deluje več kot pol manj zanesljivo. Zamenjaj jo z serijo E. U serija tukaj nima kaj iskati!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za komentar in nekaj obrazložitev Radio je res super in čist nč mu ne zamerim, da nima UKV-ja, ker je tak še 1000x bolj zanimiv. Radio se da normalno poslušat in ne brni tako, da po celi bajti odmeva. Če najde zelo čisto postajo je tudi brez bilo kakšnega brnenja. Prižganega ga imam trenutno približno uro in pol in edino kar sem opazu, kdaj pa kdaj, malo zaniha glasnost, kot da nekje pade napetost in spet zraste. Ne vem... kak nasvet?
Aja...najlepša ti hvala za obrazložitev glede elektronk Upam, da jo kje dobim. Ali jo ima mogoče kdo na tem forumu? Sam dej mi prosim še točn povej, kaj se pol spremeni, v samem delovanju radija?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potiho dela ravno zaradi končne ojačevalke. To je UBL21.Pomen elektronke . Črka L je končna ojačevalka pentoda.Črka B je dvojna dioda.To pomeni dve elektronki. To je standard, zaradi iskoriščanja prostora s skupnim ogrevanjem ter ločenimi anaodami. Pentoda je ojačevalka katera zmore več kot 3 W , pa še kaj malega več. Ker nima dobrega katodnega toka zaradi serije U , je elektronka tiha..Dioda je pa kot v tranzistorskih radijotih namenjena, da se v nji tudi vf signal detektira. Druga dioda pa za regulacija fajdinga. To je, da regulira jakost prejema na čimbolj konstantnega.Značilno za dv, sv kv področje.Tako enako imajo tudi današnji radiji , ampak uporabljajo polprevodniške dijode..Pentoda je pa kot kakTDA..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ej najlepša ti hvala za tak hitre odgovore. Jaz o elektronkah ne vem ravno veliko, tako da več kot mi poveš o njihovem delovanju, kakšne so razlike, bolj ti bom hvaležen. Se pravi, da če tisto elektronko zamenjam z serijo E, se pravi EBL 21 bo radijo igral malo glasneje?
Nazadnje urejal/a Partizan Sre Okt 06, 2010 9:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katoda v nji ni dovolj ogreta za to serijo U. Pa nima dovolj elektronskega toka proti anodi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, popolnoma razumljivo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta elektronka je mešalka in lokalni oscilator, brez nje radio ne dela. Če prekinja je ali slaba elektronka - malo verjetno (rabiš drugo), bolj verjetno gre za slab stik na podnožju ali umazanijo.
Očisti radio z nekim alkoholom, ki ne vsebuje veliko vode. Tak je je npr izopropil alkohol (propanol). Potem boš malo več vedel ali je problem umazanija ali bo treba zaciniti. priključek kurjave na novo.
Glede tihega igranja preveri napetost na dvojnem elektrolitskem kondenzatorju (okoli 275V) in če je ustrezna, napetost med maso dvojnega elektrolitskega kondenzatorja in katodo pentode EBL21 (okoli 7V).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Partizan Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zadnje čase imam zelo malo časa, ker obnavljam svojega oldtimerja Škodo 1000 MB, tako da bo moglo čiščenje radija malo počakat. Bom pa seveda upošteval tvoje nasvete, očistil kontakte z omenjenim alkoholom in preveril napetosti na kondenzatorjih in elektronki.
Zaenkrat hvala za vse nasvete.
Še vedno nisem nikjer videl, da mi je kdo napisal, zakaj se uporablja tista ročka ki manjka na levi strani?
Nazadnje urejal/a Partizan Sre Okt 06, 2010 10:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups.. To sem pa spregledal med branjem Azrael. Da je napačna elektronka v napačnem podnožju.Kako sploh da glas. Ni problema Partizan. Kot je omenil Azrael. Tam kjer je ECH mora biti ECH. UBL pa ven in kjer je prostor za EBL 21. Tam mora biti EBL! ECH pa je elektronka kot je omenil Azrael. Drugo glede UBL ter razlika EBL drži..UBL v podnožju za ECH nima kaj iskati.Hvala Azrael za opazko, da ne bi Partizan narobe razumel.Poglej Partizan če je ostalo ok. Zgleduj se po napisih na zadnjem kartonu .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni