|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mirc Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2008 11:45 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 6:36 pm Naslov sporočila: Zamrzovalna omara se ne izklaplja |
|
|
Doma imamo starejšo zamrzovalno omaro,ki je do sedaj delala normalno .Ko je bila dosti nizka temperatura se je izklopila potem pa ponovno vlopila.Zdaj pa je tako da skozi [slovenščina je zame španska vas] in se nič ne izklopi.prosim vas za nasvet kaj bi bilo narobe.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne doseže nastavljene želene temperature, zato se ne izklopi. Premalo plina v sistemu ?
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
dve možnosti - ali imaš vključeno stikalo "SUPER", ki premosti termostat ali pa je umrl termostat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo !
Najprej pomeri s kakšnim termomettrom kakšna je sploh temperatura v njej. Če je dovolj hladno ( npr vsaj -20 stopinj ) odvisnood nastavitve potem je lahko problem termostat. Če pa ne dosega dovolj nizke temperature pa je lahko kot so ti svetovali spustil hladilni medij -plin ali pa je prebita termična izolacija in pač "pušča" zato termostat ne doseže izklopne temperature. Zamenjava termostata je smiselna, če pa je problem plin ali pa izolacija pa popravilo ni smiselno če je omara zelo stara kot praviš. Stare omare še posebej stare skrinje so namre energetsko kar potratne.
Lep pozdrav ! _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je bilo omenjeno - najprej izmeri temperaturo. Če ni dovolj nizka so možni vzroki; kompresor, izolacija, slabo zračenje prostora, če ima prisilno hlajenje morda ventilator, zamašene reže hlajenja...
Če je temperatura dovolj nizka, je možna okvara termostata. Preveri tudi, če je kapilara termometra na mestu. (pri skrinjah se dogaja, da zleze iz ležišča.) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slavko p Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 5:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Upoštevaj vse nasvete, nato preveri še tesnilo vrat. Sem imel poleti enak primer.
Lep pozdrav
Slavko p |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Smo imeli pred leti staro omaro... porabila je ogromno elektrike, ker se proti koncu sploh ni več izklapljala... rešitev je bila programska ura in kontroliranje s termometrom, da smo porabili kar je bilo notri. Omara je odslužila svoje, ne samo da je odpovedal termostat, tudi sam sistem je bil dotrajan... izolacija, kompresor, pomanjkanje hladilnega plina... cena popravila bi bila neekonomična in še vedno bi bila omara stara in zanič.
Ker se je to zgodilo rvno v času prenove stanovanja, nismo takoj kupili nove omare, ampak nekoliko kasneje, seveda z debelostensko izolacijo in seveda manjšo kot prej in še vedno zadostuje potrebam. Poraba je seveda bistveno manjša. Stare in dotrajane hladilne naprave je vsekakor bolje zamenjat z novimi, popravilo ni smiselno in ekonomsko upravičeno. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred nekaj leti sem zamenjal hladilno škrinjo. Občasna lužica pod njo mi sicer še ni sprožila alarma. Velik račun za elektriko v povezavi s tem, pa mi je dal misliti.
Časovno merjenje porabe je pokazalo, da naprava veči del časa deluje. Po menjavi za novo ( A razred) sem meritev ponovil in izračunal, da bo v letu dni malo manj kot polovico stroška nabave povrnjenega preko el.energije.
Pomislek, da ima nova naprava, ki zavzame enako prostora in ima precej debelejše stene, precej manj prostora za shranjevanje se preprosto razblini z dejstvom, da so današnje potrebe povsem drugačne kot včasih. Dandanes je mogoče dobro meso kupiti vsak dan v mesnici. Vsebina škrinje je zato (vsaj pri nas) predvsem zelenjavno gobarska. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno. Časi, ko smo notri dajali vse živo (pardon, mrtvo) od polovice krave do celega prašiča so mimo. Sem leta nazaj vrgel stran 380 litrsko skrinjo, zdaj imam omaro, visoko 125 cm. Štirje predali, čisto dovolj. Zelenjava, zamrznjeni izdelki iz trgovine (medaljoni itd), kakšen kruh za rezervo. To je to.
Poraba? po moje 10% prejšnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že pisal o tem, da je stara zamrzovalna omara pokurila 35kSIT, nova pa 5÷6kSIT takratnih. Letno.
Nova se je kljub višji ceni (višji rang) izplačala v 4 letih.
Poleg tega brez muke drži nastavljeno temperaturo, tudi ob morebitnih izpadih elektrike. Stara je ob 24/7 delovanju kompresorja komaj zagotavljala -15°C.
Itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stari jugoslovanski kompresorji so pogosto prepihali in zgubili učinkovitost ter kompresijo. Malce novejše izvedenke iz gorenja teh težav niso imele. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Malce novejše izvedenke iz gorenja teh težav niso imele. |
So se pa zato pregrevali, posledica je bil garež na ventilih in s tem izguba kompresije.... _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirc Član

|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zmeril sem temp.,pokazal je -30 stopinj.Sel se iskat tudi termosta,zdaj pa me zanima ce lahko kapilaro kar odrežem da bi jo skrajšal ker je zelo dolga al jo kr tako pustim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
mirc je napisal/a: |
... me zanima ce lahko kapilaro kar odrežem da bi jo skrajšal ker je zelo dolga al jo kr tako pustim. |
Če jo boš odrezal, boš uničil termostat. V njej je namreč plin. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirc Član

|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pol sam celga izoliram |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni