|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Angliji to lahko deluje. Pri nas pa -({|= .
A zakaj? Nekaj razlogov:
90% semaforjev v SLO je nepotrebnih. 99 % pa nepravilno nastavljenih.
Ampak po sistemu: "Če jaz ne morem peljat tudi ti ne boš". Pri nas ne bi prišli daleč brez semaforjev.
Prepustiti prednost nekomu je skoraj znanstvena fantastika v SLO, ustaviti pešcu pred prehodom ???.
Ne zapeljati v "zabasano križišče" ???
Vse to je kultura vožnje. Angleži imajo kulturo, mi pa balkance. Če med volkove padeš moraš z njimi tulit.
Ravno danes sem na poti iz MB proti Dravogradu neki teti ustavil pred prehodom za pešce. Reva ni dojela, da sem ustavil zaradi nje, ko je počasi prečkala mi je bilo že žal, da sem ustavil. Toda! Ko je prestopila polovico vozišča. Mislite da je kdo od nasproti vozečih ustavil, zmanjšal hitrost? Njet! Bila je samo previdna, presenečena da kdo pešcu ustavi.
Takšna vozniška kultura je pri nas!
Še več semaforjev. Tudi na AC! . Bolje 1000 novih semaforjev kot izobraziti 10 ljudi!
Kdo vidi logiko? Jaz ne.
Je pa cilj, zgleda vsaj, v vsako vas vsaj 2 semaforja in eno krožišče.
Pa srečno za volanom. "VOZI IN PREŽIVI". : _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Interesantno, priznam, da mi je šlo na smeh ob misli, kaj bi se pri nas dogajalo...pokalo , škripalo in na veliko troblo. Žal moram reči, da to ni izvedljivo, saj ko vidim nekatere voznike kako preznojeni zapeljejo v rondo je to znanstvena fantastika. Da ne omenjam kakšnih pravil kot so pravilo zadrge....mi krili z rokami v drugem avtomobilu..češ kam te ti siliš in podobno  _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
No glede ugašanja semaforjev je odvisno od zahtevnosti križišča. Pri nekaterih bi res lahko bilo brez semaforjev pri nekaterih spet ne, ker se na posameznih delih pojavi špica in nikakor ne bi mogle skozi.
Sem pa toliko bolj za krožišča. Še vsako semaforizirano križišče, ki se je spremenilo v krožišče, je bolj tekoče in sproščujoče.
Semaforji povzročajo samo zastoje in tukaj se nabere največ izpušnih plinov.
Za nestrpnost voznikov pri nas ne bi komentiral, ker je vse skupaj povezano z našim življenjskim standardom. Bi se moralo porihtati veliko več stvari kot samo izobrazba v prometu. Sproščen in brezskrben človek je v prometu bolj potrpežljiv in homogen. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če smo že pri kulturi vožnje ... Pred kratkim sem prav načrtno primerjal različne navade voznikov.
Omejitev na cesti zaradi del 80km/h: na Hrvaškem so vozili 120km/h, v Sloveniji 100km/h, v Nemčiji 80km/h (in niti eden čez, četudi je bil to hud BMW).
Dokler ne pridemo iz balkanske kulture ven, ne ugašat semaforjev.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Sem pa toliko bolj za krožišča. Še vsako semaforizirano križišče, ki se je spremenilo v krožišče, je bolj tekoče in sproščujoče.
Semaforji povzročajo samo zastoje in tukaj se nabere največ izpušnih plinov.
|
Eh, še veste ne, kako srečni ste v okolici Lenarta! Pred časom so namreč SEMAFORIZIRALI NAJVEČJI LJUBLJANSKI RONDO! Absurd nad absurdi. _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
S57NNT je napisal/a: |
Pred časom so namreč SEMAFORIZIRALI NAJVEČJI LJUBLJANSKI RONDO! |
A je to slovenski izum? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
Pred časom so namreč SEMAFORIZIRALI NAJVEČJI LJUBLJANSKI RONDO! |
A je to slovenski izum? |
Ne vem, ampak je pa kar [cenzurirano], ko na to prvič naletiš. Zapelješ noter, ker misliš iti ven npr. šele na drugem ali tretjem izvozu, se takoj postaviš na najbolj notranji pas, že hočeš 'po levi' prehitet ostale (ker je notranji pas itak vedno prazen), nato pa naenkrat... SREDI RONDOJA SEMAFOR! _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70757.82
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, ampak je pa kar [cenzurirano], ko na to prvič naletiš. Zapelješ noter, ker misliš iti ven npr. šele na drugem ali tretjem izvozu, se takoj postaviš na najbolj notranji pas, že hočeš 'po levi' prehitet ostale (ker je notranji pas itak vedno prazen), nato pa naenkrat... SREDI RONDOJA SEMAFOR! |
Kje točno si ti "prehiteval"? V tistem krožnem so polne črte med pasovi.
Krožno je s semaforji bolj varno vsaj v tem primeru v Ljubljani. Prej je bila povprečna hitrost skozi tisto krožišče 60km/h, kljub omejitvi 40, eni so vozili celo čez 80 in ni čudno, da je bilo toliko nesreč... En prehiter pa en preveč zmeden, ki menjuje pas brez gledat pa imaš nesrečo. Ne rečem pa da so semaforji idealna rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem v Londonu že dobre tri tedne in vam lahko dobro opišem angleško kulturo, predvsem z vidika pešca. Drugače pa je tu mogoče najti vse od semaforiziranih krožišč do križišč večih cest brez signalizacije.
Cesto lahko prečkaš kjerkoli, mnogo semaforiziranih križišč nima semaforja za pešce. Preprosto moraš spremljat promet in intervale. V enem koraku prečkaš eno smerno vozišče in si na vmesnem otoku ogledaš situacijo za drugo smer. Zebrastih prehodov za pešce skoraj ni. Prav označeni prehodi, na katerih morajo vozniki ustaviti so izjemno redki, označeni pa so z črno-belimi stebri z orančno lučjo na vrhu. Avtomobili pešcem NE ustavljajo, se najdejo izjeme, predvsem vozniki taksijev. Če stojiš na vozišču, potem moraš odskočiti če pripelje avtomobil, včasih te prežene že z hupanjem. Takšen sistem nikogar ne moti, kaj hitro se navadiš in zagotovo prečkaš večpasovnico hitreje, kot pa navadno cesto v sloveniji.
Zaenkrat nimam občutka, da je prečkanje ceste nevarno, kljub takemu režimu. So pa v teh krajih obsedeni s požarnimi alarmi, ki se pogosto kvarijo. Sem dal že kar nekaj evakuacij skozi - so obvezne za vse zgradbe z večjim številom ljudi, izvajajo tudi požarne vaje. Gasilci pa morajo ob vsakem alarmu pregeldati stavbo....
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Semafor je najbolj bedasta rešitev! Ob 11h Zvečer čakaš kot bebec 60 sekund na zeleno luč, čeprav po navadi ni nobenega no ja največ 2 avta v tem križišču. Kje? Litijska - Bizoviška Lj. Seveda ne ugasnem motorja in spuščam "famozni" in moderni CO2 brez veze v zrak. Za enkrat je rdeča luč še zakon, morda bi bila pa predlog. Ali pa preklop semaforjev na rumeno utripajočo.
PS!!!!!!! Se je kdo že vprašal koliko W je ENA žarnica v semaforju? Koliko jih sveti v enem križišču? Koliko MWh je to?
Za lažje računanje, sicer po spominu iz Osram kataloga. Če se prav spomnim ima najslabotnejša žarnica za semafor 60W.
Matematika:
4 x za pešce 4x za kolesarje 4x za avtomobiliste = 16 x 60 W + avtomatika = 1 kW za najmanjše križišče v najbolj zakotni vasi! Koliko jih je v SLO? Da ne rečem, dvopasovnica s 3 x toliko osvetlitve.
Varnost je varnost, Pamet pa pamet. Če bi oboje lahko združili. ČE.
Zaradi butastih intervalov semaforjev pa so nesreče. No ja tudi nestrpnežev za volanom. Rdeča luč na semaforju postaja čedalje bolj predlog za zaustavitev, kot pa ukaz. Vsaj v Lj to opažam. V Mb je pa to že standardna praksa (okusil včeraj).
Ni mi pa jasno zakaj krožišče brez okraskov itd stane 0,5 mio €. Mi lahko kdo to razloži? Razen Zidarja iz SCT seveda. Ta bi 17 terac ploščic položil za ta denar. Za pol mio € pa krožišče naredim jaz. S krampom in lopato, pa 5 pomočnikov, pa vsak dan "pica da te kap, z opremo" v roku, pa še vsi bi bili bogati.
Še vprašanje za Štajerce - Celjane. Ko se peljem k vam in zavijem na prvi izvoz CE. Je že kdo preštel koliko krožišč je do prvega semaforja? Jaz še ne pa sem mesečno vsaj 2x tam. In pa mnenje "domorodcev". So ta krožišča res potrebna? Beseda ljudstva, ko so ravno volitve pred vrati. . Pa nisem za najboljšega! Ga ni! So samo zelooo slabi zelo slabi in , itak slabi. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Še dobro da ni bil noben v švici. Se kar slabo počutiš ko samo stojiš ob cesti in ti nekdo ustavi, da bi prečkal, pa to ne nameravaš, pa potem prečkaš just for the fun of it  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je semaforjev odločno preveč pa tudi pešci imajo v večini situacij prevelike "pravice".
V Grosuplju je npr. semafor, ki se včasih spremeni spet v rdečo že po 5. sekundah gorenja zelene ...
Kolega pa je zadnjič plačal 500€ kazni, ker je ustavil pešcu, ki je prečkal cesto iz njegove desne proti levi in speljal, ko je pešec že prešel sredinsko črto in bil že na pasu za nasprotni promet ...
Meni pa je tudi pred časom policaj hotel zaračunat enako kazen, ker nisem ustavil pešcu, ki je "čakal" pred prehodom za pešce, a je ob tem čvekal v telefon in gledal v zrak ... pomagalo ni niti dejstvo, da me je ustavil 100m naprej in je po parih minutah postopka tisti pešec še vedno stal ob prazni cesti in čvekal naprej ...
Pomagala je šele grožnja, da imam on-board kamero kjer je posneto vse vključno z njim in da ga bom v primeru kazni s posnetkom vlekel preko vseh sodišč in medijev pa vse tja do kresalke če bo potrebno ... in šele potem se je umiril  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 1:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Še dobro da ni bil noben v švici. Se kar slabo počutiš ko samo stojiš ob cesti in ti nekdo ustavi, da bi prečkal, pa to ne nameravaš, pa potem prečkaš just for the fun of it  |
Bil, in le potrdim, da so Švicarji Daaaaaleč res daleč pred nami, pa skandinavci tudi!
Pa imajo v Švici tudi semaforje. Že leta 1990 so jih imeli , samo kot, pešec sem pritisnil tipko in semafor je v 2 sekundah "dovolil prehod", ves ostali čas pa je bil prometni tok odprt! Pri nas pa, če je pešec al pa ne. Semafor se zapre. Če je pa slučajno gumb, pa pešec obupa, gre preko pri rdeči, nakar vozila stojijo pol minute pred "PRAZNIM!!!" prehodom. Če kdo ne verjame naj pride v Lj. Mu takoj pokažem.
Ah ja. Naši geniji strategije urejanja prometa. Še v brezkončnem vesolju bi naredili kaos. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni