|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elsak Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55 Prispevkov: 571 Aktiv.: 3.19 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 3:46 pm Naslov sporočila: senzor premikanja |
|
|
Nisem tolik pameten, da bi si izmislil kako. V bližini ni nobene el. razvodnice, da bi lahko dobil tok. Edino lahko potegnem iz stikala, samo nimam negativnega pola0. Ker je bolj majhna soba imam večino omar in stikalo je tudi za omaro. Sem že pomislil na ir senzor premikanja, sam je prevelik in kamor koli ga postavim, se bo takoj vklopil, ker je tako majhen radij stopinjskega kota.
Najbolj bi bila varianta na okvir vrat in navpično postavitev ali vodoravno snop žarka. Časovni interval bi moral naredit za par sekund in se nato ugasne.
Problem imam samo pri prehodu iz sobe v sobo, ker je čista tema in bom enkrat omaro podru. Sem tudi to pomislu, da bi naredu na vrata plehec in ga povezal na stikalo za omaro, samo takoj bi moral vrata premaknit in je spet tema. Rešil bi zadevo, če bi lahko med tem plehcom in stikalom naredil čsovnik, da se samo izklop.
Na grobo sem opisal, kaj mislim in v čem je problem. Sedaj so pa dobrodošle ideje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nimaš v bližini 220V bi bilo najenostavneje, da si za par € nabaviš tako LED lučko z vgrajenim senzorjem gibanja ter svetlobe in vsakih nekaj mesecev samo zamenjaš baterije.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zhAba Član

Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.28 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš možnost, lahko na stranico omere z kronsko žago izvrtaš lukno fi60, vanjo ugradiš dozo nekaj takšnega kot so za knavf. V to dozo pa nato pripelješ preko kakšneda kanalčka dovodno in odvodno fazo iz stikala, ki je za omaro.Priklopiš jih pa na senzor, ki je namenjen za ugradnjo v te doze.Firma Kopp ima take senzorje za na katere ne rabiš nule in so podometni, pa še po mojem mnenju dost kvalitetni.
http://www.kopp-ag.de/index.php?option=com_content&view=products&id=84&Itemid=105 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, zaradi kurje slepote sem si še v srednji šoli delal na okvirje vrat 220v tlivke, da se nisem zaletaval in iskal vrta. Sam so pa non-stop gorele, sam ko si luč prižgal, se je ugasnila.
Zhaba. To sem že iskal in nisem vedel kako se reče. Še pred dnevi ko sem bil v Conradu, sem rekel prodajalcu za ta senzor, ki je podometen in vedel zakaj se gre. To smo mi včsih v kake poslovne ali zgradbe namenjene obiskovalcem, vgrajevali namesto klasičnih podometnih stikal.ali. A mogoče veš delovalni kot gibanja tega senzorja? Če niso dragi te senzorji, jih bom povsod vgradil namesto navadnih stikal.
Superca, kaj bi jaz brez vas in tega foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zhAba Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ta link, samo zarad velike povečave winxp, mam čudne fotke teh stikal. Klikni tisto , ki je estetski in pravi in mi prilepi link. Ker če pomanjšam, pa pol nič ne vidim. Pa še kontrastne fotke niso. Hvala
Misliš, da bi ke v slo našel to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zhAba Član

|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah zdaj ni važno katero stikalo kopiram mi da isti link.Jaz sem te senzorje uzemal v elektro WATT v Trzinu, za kakšne bližje tebe ali preko interneta pa nebi vedel.Se mi pa zdi, da bi jih mogli imeti v vseh bolših elektro trgovinah, sploh v takih kjer nakupujejo električarji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta čas sem malo brsal in našel model, ki smo jih včasih vgrajeval. Link, model duwi vgradni senzor:
http://www.elektro-okrogelnik.si/senzorji.html
Včasih sem nabavljal prek nemčije kataloško ali pri naših uvoznikih. Seveda, če je šlo za kake posebna stikala. Imamo pri nas eno trgovino prav za elektro, ki je specializirana za električarje. Samo problem je to, da šef ni preveč resen in že ene parkrat nisem dočakal materiala. Bom videl, kako ceno mi bo rekel. Stropno ga ne morem dat, ker imam strešno stanovanje, pa še to je nizek strop. Pri vratih je 220cm, naprej se pa spušča do 90cm.
Še to, npr. če jaz čepim na tleh,. Bo on to zaznal ali samo če stojim in grem mimo njega? Če bi imel na višini 140-160cm. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zhAba Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
tale senzor:
http://www.olimex.com/dev/msp-pir.html
deluje samo na baterijo cr2032
Mogoče ti bo le svetloba LEDice zadosti?
Meni deluje skoraj eno leto pa je napetost na bateriji še vedno 3V
 _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Pon Okt 18, 2010 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa to ti skoz gori ali se ugaša? Tam piše, da ima senzor, pa nič zakaj. Kje si to kupil in koliko si dal?
To bi jaz moral privit ali prilepit na vogal omare, da bi se lučka prižgala. To bi bilo lih za eno lediko, močno sijalno.
Da si boste lažje predstavljali. Novoleni drevešček, ki je na njemu polno migajočih lučk, ga opazim na 2 metra. Velikost dreveščka je 50cm in na njemu okoli 50 različnih lučk. Težko, če bi jaz opazil eno samo lediko v čisti temi to govorim. Če bi dal enih 10-20 belih led diod na vogal po celi omari, bi jo pa že bolj opazil in zaznal vogal . Vem na pamet koliko je velika in kje stoji, samo imam ozek prehod in jo velikrat zadanem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puys Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 0:24 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Pon Okt 18, 2010 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko opišeš sliko?
Da si bom predstavljal, kako to izgleda. Koliko pa naj bi to bilo svetlo? A 1.3w ima žarnica? To je na baterijo in kako je senzor mišlje. Kot timer in nastaviš izklop in dan/noč?.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puys Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 0:24 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Okt 20, 2010 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to so visoko svetleče LED, samo naviješ v grlo od obstoječe žarnice in deluje. Lahko nastaviš čas svetenja, če je v sobi svetlo se ne prižiga (ni nastavljivo) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni