|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 5:03 pm Naslov sporočila: kako doma nabrusiti keramični nož |
|
|
Pozdravljeni,
pred časom smo v "akciji" pri lokalnem trgovcu kupili keramični nož (brez oznak), ki pa je bil, v primerjavi z Kyocero od sorodnikov, že od samega začetka bolj slabo nabrušen.....
Vem da obstaja neka možnost, da se nož pošlje v tujino (Nemčijo?), kjer ga tovarniško nabrusijo....je že kdo pošiljal??
Vsekakor sem navajen, da so moji kuhinjski noži nabrušeni "u nulo", tale keramičen mi pa živce žre, ker ga imamo, a z njim nihče ne dela...saj zastopite.
Torej me zanima, ali je kdo že probal doma nabrusiti keramični nož. Kje je kupil diamantni brus.... kot brušenja... Predvsem me zanima kje kupiti uporaben diamantni brus, pa katerega (kot ploščico ali kot disk)...IZKUŠNJE
A so tiste ploščice (ploščica z pikicami diamantov), ki se jih da kupiti za brušenje npr. mizarskih dlet v redu?? Je pri teh brusih potrebno paziti na kakšno lastnost/podrobnost??
Hvala in LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Flikni nož stran ali pa ga daj profesionalcu za nabrusit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 11:13 pm Naslov sporočila: Re: kako doma nabrusiti keramični nož |
|
|
nostromo je napisal/a: |
A so tiste ploščice (ploščica z pikicami diamantov), ki se jih da kupiti za brušenje npr. mizarskih dlet v redu?? Je pri teh brusih potrebno paziti na kakšno lastnost/podrobnost?? |
Ja seveda. Paziti je potrebno na čas.
Mislim na čas, ki ga imaš na razpolago za to delo.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 7:57 am Naslov sporočila: Re: kako doma nabrusiti keramični nož |
|
|
nostromo je napisal/a: |
A so tiste ploščice (ploščica z pikicami diamantov), ki se jih da kupiti za brušenje npr. mizarskih dlet v redu??
|
Mislim da bo prej jzrabil kot keramični nož.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Tu nekaj piše: http://www.ehow.com/how_4559360_sharpen-ceramic-knife.html
Tole smi mi zdi pomemben napotek: "Diamond stones will sharpen a ceramic knife, but you must remove all scratches caused by the diamonds. Scratches act as stress risers and can cause the brittle ceramic blade to fracture. "
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem ...vibracije tekom brušenja?
Nož je iz sintrane keramike verjetno rabi strašno enakomerno obremenitev , posledično kvalitetno vpetje . Hudič je v podrobnostih in se jih da po moje videt samo pod mikroskopom .
Če je nastala tekom uporabe škrbina in ni kvalitetno odstranjena nož sicer lahko začasno naostriš , vendar poškodba gre naprej po svoji žili .... nekako tako kot steklo.
Naostrit se ga verjetno da tako raje bi izbral iz gornjega linka gumijast kolut s delci Al2O3. Diamant verjetno bolje naostri samo je pa treba bit skrajno nežen.
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.83 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
na ebay-u prodajajo bruse za keramične nože
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, stvar je najbrž izredno krhka. Kuhinjskega keramičnega noža še nisem držal v rokah, uporabljam pa keramične nožke za rezanje steklenih kapilar. Precej hitro se okruši, če pade na tla...
Najbrž bi bilo najboljše nož odnesti nekemu ekspertu za brušenje. Sam bi tvegal eno žrtev za znanost in poskusil nož brusit ročno
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam za tovrstne zadeve že precej let diamantni brus, ki pa takrat ni bil poceni ... HI.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
71.29 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvalitetna diamantna brusna plošča nikoli ni bila poceni, tudi dandanašnji ni nič drugače.
Razmišljam, če bi šlo brusiti keramična rezila s karborundnim prahom, ki ga uporabljajo za brušenje leč, vprašanje je le smiselnost in ekonomičnost takega početja.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni