|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Sob Nov 06, 2010 3:40 pm Naslov sporočila: nakup spajkalnika |
|
|
Pozdravljeni!
Kupujem nov spajkalnik in me zanima kakšne priporočate, glede cene je tako da bi dal do 150€. Spajkal bi od klasičnih elementov pa do SMD.
gledal sem od wellerja:
http://www.abtehnik.si/attachments/059_WSD%2081.pdf
in pa:
http://www.abtehnik.si/attachments/059_WS%2081.pdf
no ta spajkalnika presegata tisto mejo 150€, ampak sem sit teh hobi spajkalnikov ki sem jih imel sedaj, kajti kar naprej sem menjaval konice,.....
Kakšne uporabljate vi?
Katera znamka spajkalnikov je pa tudi dobra? _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Nov 06, 2010 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen. Sem veliko spajkal z WSD81 in sem z njim zelo zadovoljen. Naj bi mi ga letos dedek mraz prinesel Sem gledal pa tudi spajkal s tistim brez LCD prikaza temp, je tudi zelo dobra stvar, tako da en ali drugi je po mojem mnenju dobra odlocitev...
Kar se tice ERSA spajkalnikov, poznam samo tiste "amaterske" zacetniske, ki so samo rocka in no ja za zacetek so bili vredu Ta boljse pa ne poznam, tako da bodo drugi povedali kaj vec o tem. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Nov 06, 2010 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer je malo preko tvojega cenovnega ranga ampak imajo sedaj v Belmetu akcijo Ersa I-CON1 za 240€+DDV. Jaz bom najbrž zagrizel, saj je res uredu orodje.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem še vedno za tole ! Je pa žal, precej preko 150€.
Prodaja se tudi na bolhi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 12:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam Darko, to je zverina med spajkalniki... Sem spajkal tudi z njim, samo je cena tako visoka da nesmem niti pomislit. No ne se...  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 4:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer tudi nad 150€ ampak mogoče še za omeniti JBC. Če bi poteboval kak resnejši spajkalnik bi vrjetno vzel enega od njih ampak za enkrat mi 120€ vredna RDS-80 več kot ustreza  _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko par vprašanj glede tega spajkalnika:
Kot sem videl, je moč 80W. Kako se obnese, ko želiš zaciniti kakšno večjo stvar? (npr. debel kabel na akumulatorski priključek) Na službeni Ersi (iCon) se zadeva precej dobro obnese - glede na majhnost je izredno močna (sploh ni primerjave npr. z Erso RDS80, kjer je bilo tako cinjenje j... ježa). Mislim, da je nekje v podatkih, da za krajši interval da od sebe tudi 150W. Je pri tem spajkalniku isto?
Kot vidim, ima postaja "valja", ki čistita konico. Ali to konici ne škodi (da cin stalno spravljata dol)? Na koliko časa (uporabe) se ta "valja" mora menjati?
Kakšne imaš izkušnje z življensko dobo teh konic? (imaš kakšno informacijo, kako je z vzdržljivostjo konic pri srebrovi spajki - tako Weller kot Ersa imata s slednjo namreč precej slabšo življensko dobo)
LP, g
p.s. Gruntam in gruntam kaj vzeti - tudi denar je že na kupčku - a se kar ne morem odločiti. Ersa iCon, tale tvoja, potem je pa v igri še Oki (ki tudi ne izgleda slabo in po pogovoru z resnim uporabnikom ga kar pohvalijo). Jao meni ... _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je ta spajkalnik, ko ga imaš doma dovolj močan da poskrbi za večje zadeve si omisli kaj takega.
http://www.farnell.com/datasheets/409647.pdf Hitro se segreje(manj kot 5s), špice lahko menjavaš kar med uporabo.
Normalne komponente se da normalno spajkat za SMD se pa res dobro obnese.
A če boš moral npr. prilotat nek hladilnik od čipa na maso, boš mogel uporabiti tastarega(kar bo pa verjetno bolj poredko).
Če si pripravljen nekaj takega z ebaya nabavljat pa 1000M za 160funtov pri nas je pa z davkom 550€.
Enkrat v prihodnosti si pa samo še dokupiš večjo ročko, če ugotoviš da jo sploh potrebuješ. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
verjetno se bom odločil za spajkalnik ERSA- RDS80, ki je v IC-ju 170€, ali je mogoče kje še cenejši (mislim v SLO)?
IC
glede na to da sem do sedaj uporabljal tega:ZD-99
mislim da bo to kar dober preskok
LP! _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za erso se pozanimaj v belmetu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ersa RDS80 je bila v Belmetu 100 EUR + DDV.
(res pa je, da meni ni odgovarjala!)
LP,g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eden22 Član

Pridružen-a: Sob 30 Avg 2008 17:21 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.20 Kraj: Cerkvenjak
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam SELEKTRA postajo in sem z njo zelo zadovoljen, je pa že kar v letih a še vedno dobro dela |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem Erso RDS-80 kupil kak mesec nazaj v Belmetu, za ceno 100€ + DDV.
Postaja je za moje potrebe več kot odlična, je pa kabel res (pre)trd.
OT - Je kdo pri tej postaji poizkusil zamenjati samo kabel? _________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Kot sem videl, je moč 80W. Kako se obnese, ko želiš zaciniti kakšno večjo stvar? (npr. debel kabel na akumulatorski priključek) |
Jaz sem z njo spajkal aluminij in baker skupaj. Kar precej odvoda toplote torej. ampak stvar dela. Le utripanje lučke, ki prikazuje kdaj grelec deluje se je spremenilo.
Kot vidim, ima postaja "valja", ki čistita konico. Ali to konici ne škodi (da cin stalno spravljata dol)? Na koliko časa (uporabe) se ta "valja" mora menjati? |
Zelo odvisno od lenobe uporabnika. Če sta valja vedno dovolj vlažna kar trajata. Če pa se posušita je pa hitro konec.
Kakšne imaš izkušnje z življensko dobo teh konic? (imaš kakšno informacijo, kako je z vzdržljivostjo konic pri srebrovi spajki - tako Weller kot Ersa imata s slednjo namreč precej slabšo življensko dobo) |
Kar se življenske dobe tiče moram samo pohvaliti. Ko se je pojavila Pb free spajka sem iskal špico, ki bi bila namenjena višjim temperaturam. In je nisem dobil. Pisal sem švicarjem. Dobil sem odgovor, da oni se s špicami ne igrajo. Ni različnih tržnih prijemov. Naredijo špice kolikor dobro znajo ne glede na namen. Boljše za višjo temperaturo torej ne znajo narediti.
Bal sem se namreč kako bo s tem,ker so konice nesramno drage - cca 10 €, odvisno od tipa konice. So pa resnično zelo zdržljive. Prvo konico imam še vedno. Je sicer res, da ima krepko razjedo, a vseeno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Nov 08, 2010 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko je že govora o vlažnosti...iCon ima nov sistem suhega čiščenja, ki je meni izredno všeč, saj ni vedno ko sedeš za mizo najprej iti do pipe in zmočiti gobico...me pa zanima (predvsem mucek, ki ga ima v službi) če ta sistem kaj prej uniči konico? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni