www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RC daljinsko vodenje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pylon
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Nov 2010 11:26
Aktiv.: 0.02
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 11:51 am    Naslov sporočila:  RC daljinsko vodenje Odgovori s citatom

Zanima me kako bi lahko naredil doma narejeno radijsko kontroliranje motorja ter servota.

Kakšen čip bi potreboval ? Ali je to slučajno narejeno s pici ? Najlepša hvala za kakršen koli odgovor. Če kdo najde kakšen dober link, kjer bi mi lahko predstavilo to temo oz. kakšen načrt se priporočam.

Lp

Nazadnje urejal/a Pylon Tor Nov 09, 2010 12:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od tega, koga ali kaj bi rad daljinsko vodil.

LpA
Nazaj na vrh
Pylon
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponesreči sem naredil 2 temi, če lahko zbriše kdo tadrugo.

Načeloma bi rad naredil daljinsko vodeno ladjo, pa se malo zanimam. Nekako do pomladi imam čas ko se vse to začne.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi ti pravzaprav rad delal?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je v prvem planu izdelava ladijskega modela, je vprašanje, če je smiselna samogradnja daljinskega vodenja.

RC naprave so danes tako poceni, da skoraj ni razloga za samogradnjo.

Razen seveda, ko gre za tisto osnovno filozofijo samogradnje. Finančne prednosti ne bo. Računaj,da bo samogradnja nekajkrat dražja.

Imaš pa zato veliko možnosti pri opremi modela. Tako iz vidika mehanike, kakor tudi elektronike. Od simulatorjev zvokov ladijskega motorja, sirene, krmiljenje svetlobnih signalov, sidra itd. itd.

LpA
Nazaj na vrh
Pylon
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vbistvu sem sem si to zadal kot nalogo pri praktičnem pouku. Me zanima kaj od tega bi sploh lahko sam izdelal, da bi zgledalo, da sem vsaj malo spajkal. Načeloma vem da je poceni, ampak bi rad pokazal vsaj malo "znanja". Me zanima če se nisem preveč zafrknil ?
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne so zahteve in kakšno znanje imaš? Eno samogradnjo ti lahko priporočam iz slednje knjige: http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17181
Sedaj če pa je vmes 2.4GHz je pa druga pesem. Je pa tako, vglavnem se uporabljajo programirljivi čipi.
Evo 5 minut iskanja(no ja vmes me je zmotila neka žolna, ker se je polotila moje hiše Mr. Green ): http://sites.google.com/site/mrdunk2/ps2controlleronanavr
Vpisal sem pa samo DIY RC control. Očitno v Butalah tega ne poznate. Daj vsaj pobriši tisto rdečilo da nebo kazilo.

BTW. V nekaterih 2,4GHz modelarskih sistemih se za sprejemanje in oddajanje uporabljajo kar XBee modulčki. Vmes je MCU ki ti obdeluje podatke, katere jih sprejema od potenciametrov in oddaja XBee-ju v svojem kodiranju to pa mora drugi XBee sprejeti MCU spet obdelati ter servoti poslati v njemu primerni obliki.

Nazadnje urejal/a kobranka Tor Nov 09, 2010 2:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2010 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pylon je napisal/a:
Vbistvu sem sem si to zadal kot nalogo pri praktičnem pouku............... Me zanima če se nisem preveč zafrknil ?

Na kratki rok si se prav sigurno. Na dolgi rok pa ti povem, da boš pač nabral nekaj več znanja, kot bi si ga sicer.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni